''Κιμ Καρντάσιαν'' Πακιστάν: Σε ισόβια καταδικάστηκε από δικαστήριο του Πακιστάν ο αδελφός μιας στάρλετ των ιστότοπων αφού παραδέχθηκε ότι την σκότωσε.
”Κιμ Καρντάσιαν” Πακιστάν: Σε ισόβια καταδικάστηκε από δικαστήριο του Πακιστάν ο Πακιστανός αδελφός της Καντίλ Μπαλόχ των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που δολοφονήθηκε το 2016, αφού παραδέχθηκε ότι την σκότωσε εξαιτίας «της απαράδεκτης συμπεριφοράς της», ανακοίνωσε ο δικηγόρος του. «Αν ο Θεός το θέλει, θα αθωωθεί» σε δεύτερο βαθμό, σχολίασε ο Σαρντάρ Μεχμούντ αφού ανακοίνωσε την καταδίκη του πελάτη του Μουχαμάντ Ουασίμ σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο της πόλη Μουλτάν στο κεντρικό Πακιστάν.
Έξι ακόμη κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και δύο άλλοι αδελφοί του θύματος, αθωώθηκαν, πρόσθεσε. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Μεχμούντ τόνισε ότι δεν παρουσιάστηκε «κανένα στοιχείο» εναντίον του Ουασίμ, «μόνο υποψίες». Το θύμα, η Καντίλ Μπαλόχ όπως ήταν γνωστή στο διαδίκτυο, αν και το πραγματικό της όνομα ήταν Φαούζια Αζίμ, είχε χαρακτηριστεί η Κιμ Καρντάσιαν του Πακιστάν. Η στάρλετ αναρτούσε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες στις οποίες εμφανιζόταν πάντα καλοχτενισμένη και μακιγιαρισμένη, σε προκλητικές πόζες, τις οποίες συχνά οι πιο συντηρητικοί συμπατριώτες της θεωρούσαν σκανδαλιστικές.
”Κιμ Καρντάσιαν” Πακιστάν: ”Της έδωσα ένα ηρεμιστικό χάπι και την στραγγάλισα”, δηλώνει ο αδερφός
Η δολοφονία της είχε προκαλέσει σοκ στο Πακιστάν, όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται από τους συγγενείς τους με τη δικαιολογία ότι αμαύρωσαν την οικογενειακή τιμή. Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία της Καντίλ Μπαλόχ το κοινοβούλιο του Πακιστάν υιοθέτησε νομοθεσία κατά των φόνων γυναικών για λόγους «τιμής». «Φυσικά και την στραγγάλισα», είχε δηλώσει εμφατικά ο Ουασίμ, ο οποίος συνελήφθη μία ημέρα μετά το έγκλημα, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η αστυνομία. «Βρισκόταν στο ισόγειο και οι γονείς μας κοιμόντουσαν στη σοφίτα. «Της έδωσα ένα (ηρεμιστικό) χάπι και την στραγγάλισα», διηγήθηκε προτού δηλώσει «δεν νιώθω ενοχές για αυτό που έκανα», αφού η συμπεριφορά της «ήταν εντελώς απαράδεκτη».
Ο Ουασίμ εξήγησε στους αστυνομικούς ότι αποφάσισε να δολοφονήσει την αδελφή του μετά την ανάρτηση «σοκαριστικών βίντεο, κυρίως στο Facebook» . Η μητέρα της Καντίλ Μπαλόχ ήλπιζε ο γιος της να αθωωθεί: «Είναι αθώος. Ήταν κόρη μου και είναι γιος μου», δήλωσε σήμερα το πρωί λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Η Σανάμ Μαχέρ, πακιστανή δημοσιογράφος, άρθρα της οποίας έχουν δημοσιευτεί στο Al Jazeera, στο Buzzfeed και στους New York Times, στο βιβλίο της «The Sensational Life and Death of Qandeel Baloch» (κυκλοφόρησε πέρσι) σκιαγραφεί ένα ευφυές, ισορροπημένο πορτρέτο της πολύπλοκης και σε μεγάλο βαθμό απροσδόκητης προσωπικότητας της Καντίλ.
”Κιμ Καρντάσιαν” Πακιστάν: Η πακιστανή δημοσιογράφος Μαχέρ μιλά για τις γυναίκες
Οι πιο συζητημένες αναρτήσεις της νεαρής, που έφτασε να αναφέρεται και ως Κιμ Καρντάσιαν του Πακιστάν, αφορούσαν την υπόσχεσή της να εμφανιστεί γυμνή αν ο παίκτης του κρίκετ Σαχίντ Αφρίντι έφερνε τη νίκη σε ένα ματς του Πακιστάν με την Ινδία και μια πρόταση γάμου στον παλαίμαχο παίκτη του κρίκετ Ιμράν Καν, όταν δημοσιεύτηκε στον τύπο ότι επρόκειτο να πάρει διαζύγιο. Λίγο πριν από το τέλος της ζωής της, δήλωνε ότι ήταν φεμινίστρια, που την κακοποιούσαν επειδή είχε προοδευτικές απόψεις. Τόσο η ιστορία της Καντίλ, όμως, όσο και οι αντιδράσεις των Πακιστανών δεν είναι καθόλου απλές ούτε μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητές.
Η Μαχέρ είχε συγκεντρώσει στο βιβλίο της διάφορες απόψεις για το θέμα. Με γραφή συναρπαστική, η πακιστανή δημοσιογράφος μιλάει για τις ζωές των νεαρών γυναικών από αγροτικές περιοχές του Πακιστάν, που προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο και έναν τόπο για να ζήσουν, για τον ρόλο της κοινωνικοοικονομικής της τάξης στη μοίρα της Καντίλ.
«Την πρώτη φορά που άκουσα για την Καντίλ ήταν στα γραφεία μιας αγγλόφωνης εφημερίδας στο Καράτσι», λέει η Μαχέρ σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Scroll.in, όταν δύο συνάδελφοί της άρχισαν να μιλούν για το βίντεο της Καντίλ Μπαλοχ με τίτλο «How I’m looking?», που είχε γίνει viral. «Το είδα για λίγο και αμέσως σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για το πώς οι νεαρές γυναίκες χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram για να ξεπεράσουν τα όρια στον τρόπο που ντύνονται, μιλούν ή εμφανίζονται στο Πακιστάν», λέει.
”Κιμ Καρντάσιαν” Πακιστάν: Πολλοί δήλωναν ευτυχισμένοι επειδή ”τιμωρήθηκε”
Το άρθρο δεν γράφτηκε ποτέ, χάθηκε κάπου ανάμεσα στις προθεσμίες και την αλλαγή δουλειάς της δημοσιογράφου. Ωστόσο, η ιδέα δεν έφυγε από το μυαλό της και υποσχέθηκε στον εαυτό της να το κάνει αργότερα όταν θα είχε χρόνο να συναντήσει την Καντίλ και να ψάξει να βρει και άλλες κοπέλες όπως εκείνη. Τον Ιούλιο του 2016, έκπληκτη είδε στην τηλεόραση την είδηση για τη δολοφονία της Καντίλ και αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πια να αφήσει στην άκρη την ιστορία της. «Η ιδέα αυτής της γυναίκας, που κατόρθωσε να μας τρελάνει όλους -το ακροατήριό της και τα media- δημιουργώντας αυτή την persona, που τη θεωρήσαμε “φτηνή”, είχε αρχίσει να βγάζει ρίζες. Θαύμασα το μυαλό της και το θάρρος που έπρεπε να έχει για να δημιουργήσει αυτή την persona».
Τις μέρες που ακολούθησαν, λέει η Μαχέρ, ήταν τρομερό να βλέπει κανείς online τις αντιδράσεις των Πακιστανών. Οι οπαδοί της θρηνούσαν για τον χαμό της, πολλοί όμως ήταν αυτοί που δήλωναν ευτυχισμένοι επειδή «τιμωρήθηκε» για την συμπεριφορά της. Ακόμη και offline,όμως, υποτιθέμενοι προοδευτικοί, άνδρες και γυναίκες, καταδίκαζαν την δολοφονία της και αμέσως μετά προχωρούσαν σε σχόλια του τύπου «αλλά αν το σκεφτείς…», τραβώντας μια γραμμή ανάμεσα σε αυτούς και την Καντίλ.