Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

09

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ψήφισμα ευρωπαϊκού κοινοβουλίου: Κυμπουρόπουλος – Δοξιάδης τσακώνονται για το “λευκό”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισμα ευρωπαϊκού κοινοβουλίου: Κυμπουρόπουλος – Δοξιάδης τσακώνονται για το “λευκό”

Ψήφισμα ευρωπαϊκού κοινοβουλίου: Μια ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη κατά όσων καταψήφισαν ή επέλεξαν το "λευκό" στο ψήφισμα που χαρακτηρίζει συνυπεύθυνη την ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία για την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει προκαλέσει σάλο.

Ψήφισμα ευρωπαϊκού κοινοβουλίου: Σε προσωπική κόντρα μεταξύ του Απόστολου Δοξιάδη και του ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου, εξελίχθηκε η ανάρτηση του συγγραφέα για όσους επέλεξαν «λευκό» στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που χαρακτηρίζει συνυπεύθυνη την ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία για την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την 1η Σεπτεμβρίου, με αφορμή συμπλήρωση 80 χρόνων από την έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με τον τίτλο «Η σημασία της Ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης», που έγινε δεκτό με 535 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 52 λευκά.

Το ψήφισμα, χαρακτηρίζει τη Σοβιετική Ένωση συνυπεύθυνη με τη ναζιστική Γερμανία για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραπέμποντας στο σύμφωνο μη επίθεσης ως μια συμφωνία συμμαχίας. Ένας από τους Έλληνες ευρωβουλευτές που επέλεξαν το «λευκό» ήταν και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ο Απόστολος Δοξιάδης την Τρίτη άσκησε κριτική σε όσους ευρωβουλευτές δεν υπερψήφισαν το ψήφισμα, κάνοντας λόγο για «δειλούς απόντες», «ασπόνδυλους του λευκού». Σε αυτούς, έγραψε, και σε όσους το καταψήφισαν, «αξίζει ακέραια η ντροπή της στάσης τους. Αλλά ειδικά όσοι ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ οφείλουν να εξηγήσουν την ψήφο τους (οι άλλοι, Σύριζα και ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, είναι τουλάχιστον συνεπείς στην πίστη τους σε ολοκληρωτικά συστήματα)», έγραψε ο Απόστολος Δοξιάδης.

Ψήφισμα ευρωπαϊκού κοινοβουλίου: Η ανάρτηση Δοξιάδη

«Μπράβο στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Εμμανουήλ Φράγκο, τους μόνους (!) έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την διπλή καταδίκη φασισμού και κομμουνισμού από τις δυο δυνάμεις (ναζιστική Γερμανία και σοβιετική Ρωσία) που με το σύμφωνό τους ξεκίνησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εισβάλλοντας στην παντέρμη Πολωνία.

Στους δειλούς απόντες, τους ασπόνδυλους του λευκού, και όσους καταψήφισαν το ψήφισμα αξίζει ακαίραια η ντροπή της στάσης τους. Αλλά ειδικά όσοι ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ οφείλουν να εξηγήσουν την ψήφο τους (οι άλλοι, Σύριζα και ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, είναι τουλάχιστον συνεπείς στην πίστη τους σε ολοκληρωτικά συστήματα)».

Ψήφισμα ευρωπαϊκού κοινοβουλίου: Η απάντηση Κυμπουρόπουλου

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος απάντησε σήμερα (26.09.2019) με μια ανάρτηση στο Facebook.

Αφού τονίζει πως αρνείται να σχολιάσει «την έμμεση αναφορά περισπούδαστου ανδρός στο πρόσωπό μου». Και το κάνει, όπως λέει, «όχι για λόγους σνομπισμού, αλλά ακριβώς γιατί ο χαρακτηρισμός «ασπόνδυλοι του λευκού» δεν είχε -όπως θα ανέμενε κάποιος από έναν προβεβλημένο συγγραφέα και σκηνοθέτη- τη βαρύτητα της ονομαστικής αναφοράς. Εξάλλου, η μειωμένη παρουσία στον οργανισμό μου του γονιδίου SMN1, που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά της εντολής κίνησης από τον εγκέφαλο στους μύες μέσω της σπονδυλικής στήλης, δεν δικαιολογεί και ιατρικά έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψω στον εαυτό μου να συνηθίσει στην απανθρωποποίηση, αλλά και δεν θα παραβλέψω την επιστημονικά ορθή, διαχρονική παρατήρηση ότι από τη σπονδυλική στήλη καταλαβαίνει κάποιος σε τι λογής εποχή ανήκει ένας άνθρωπος. Πιθανολογώ, δε, ότι στα πλαίσια της αστικής ευγένειας που θέλουμε να μας διακρίνει, θα ακολουθήσει μια «συγνώμη για τον ατυχή χαρακτηρισμό, σε καμία περίπτωση κ. Κυμπουρόπουλε δεν σας αφορούσε προσωπικά»».

Κυμπουρόπουλος: «Γιατί ψήφισα λευκό»

Παράλληλα, όμως, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος απαντά γιατί ψήφισε λευκό. Γιατί, όπως τονίζει, «το εν λόγω κείμενο εξισώνει ανιστόρητα, καθότι ατεκμηρίωτα, τον ναζισμό με τον κομμουνισμό» και δεν κάνει «απολύτως καμία αναφορά για τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης και στα εκατομμύρια πολιτών της που έδωσαν τη ζωή τους για τη νίκη κατά του φασισμού και τη συντριβή του ναζισμού στην Ευρώπη».

«Σεβόμενος τις προσωπικές μου αρχές και αξίες, τον ιδρυτή του κόμματος που εκπροσωπώ, τους συναδέλφους των ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων, επέλεξα το λευκό σε μια εποχή που εύκολα μπορεί να επιστρέψει στο μαύρο. Θα ήθελα, τέλος, να σας διαβεβαιώσω ότι στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού που έχω επιλέξει να δρω, σεβόμενος την εμπιστοσύνη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, ψηφίζω μελετώντας στοιχεία, κάπου μακριά από τον οπαδικό κομματισμό. Θέλω ουσία και όχι φωνές. Η αντιμετώπιση της Ιστορίας απαιτεί σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακή διαχείριση», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις