Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Θέλουν να έχουν ”φωνή” στις θεραπείες τους
ΕΛΛΑΔΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Θέλουν να έχουν ”φωνή” στις θεραπείες τους

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: H Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, καθώς για μία ακόμη φορά η πολιτεία αγνοεί στην πράξη το πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των ληπτών υπηρεσιών υγείας να συμμετέχουν ισότιμα

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι ασθενείς που απαρτίζουν την νεοσυσταθείσα “Ένωση Ασθενών Ελλάδος”, για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τους εξαιρεί -για μία ακόμη φορά- από Επιτροπές που λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για τις θεραπείες τους. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (Ε.Α.Ε) ιδρύθηκε μέσα στο 2019, από 37 Συλλόγους και Ομοσπονδίες Ασθενών από διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες, με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και την ενεργό συμμετοχή τους σε σοβαρές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στα κέντρα αποφάσεων και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.

Το πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, το οποίο βρίσκεται αυτήν την εποχή σε δημόσια διαβούλευση, φαίνεται ότι εξαιρεί τους Ασθενείς από την συμμετοχή τους στη λειτουργία κρίσιμων Επιτροπών και Οργανισμών (Αξιολόγησης Φαρμάκων, Διαπραγμάτευσης τιμών Φαρμάκων, ΕΟΔΥ) και δεν θεσμοθετεί για μία ακόμη φορά, τον ενεργό ρόλο τους σε αυτές.

Όπως αναφέρουν στη διαμαρτυρία τους τα μέλη της Ε.Α.Ε.:

“H Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, καθώς για μία ακόμη φορά η πολιτεία αγνοεί στην πράξη το πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των ληπτών υπηρεσιών υγείας να συμμετέχουν ισότιμα και ενεργά στις διαδικασίες διαλόγου και λήψης αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας, προάγοντας το δημοκρατικό διάλογο”.

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: “Εκτός Επιτροπών οι ασθενείς, εντός οι … συνδικαλιστές του ΕΟΔΥ”

Ως κύριοι και σταθεροί λήπτες των υπηρεσιών υγείας, οι Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, διεκδικούν ίσα δικαιώματα με αυτά των Συλλόγων Ασθενών του εξωτερικού. Καθώς τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα κράτη παγκοσμίως αντιλαμβάνονται την αξία αυτής της συνθήκης. Γι’αυτό φροντίζουν να ενδυναμώνουν τον ρόλο τους παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν φωνή και να καταθέτουν τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις τους, πριν από τη διαμόρφωση πολιτικών που επηρεάζουν την αγωνιώδη γι’ αυτούς πορεία ζωής, κυρίως όταν αυτή συνδέεται με μία ασθένεια.

Οι ασθενείς που απαρτίζουν την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου  «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» ορίζει το πλαίσιο σύνθεσης 1) του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, 2) της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και 3) της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, “χωρίς και πάλι να θεσμοθετεί ένα διακριτό και ουσιαστικό ρόλο για τους εκπροσώπους των ασθενών, στα πρότυπα πολλών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. 

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς εκφράζουν την απορία τους για τη θεσμοθέτηση στο ίδιο νομοσχέδιο της παρουσίας εκπροσώπου των συνδικαλιστών (!!!) του ΕΟΔΥ:

“Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Επιτροπή Αξιολόγησης, για την οποία ορίζεται ότι «μπορεί να καλεί εκπροσώπους συλλόγων ασθενών και επιστημονικών σωματείων ή εταιρειών ιατρικών ειδικοτήτων για να εκφράσουν τις απόψεις τους». Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή των ασθενών στη συγκεκριμένη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκαλεί η αναφορά στη συμμετοχή εκπροσώπου των συνδικαλιστών του ΕΟΔΥ στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της Ε.Α.Ε.

Χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αγγλία, η Σκωτία και Ουαλία, η Ολλανδία, αλλά και οι περισσότερες προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει διαδικασίες για την εμπλοκή των ασθενών στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας, όπως π.χ. νέων φαρμακευτικών προϊόντων, διαγνωστικών εξετάσεων, συσκευών και ιατρικών διαδικασιών. Ωστόσο, παρά την πίεση που άσκησαν στο παρελθόν οι Έλληνες ασθενείς στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εισέπραξαν απόρριψη. Το ίδιο και σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις