Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ: Πέντε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αποδίδει η Εισαγγελία Διαφθοράς
ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ: Πέντε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αποδίδει η Εισαγγελία Διαφθοράς

ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ: Η δίωξη που άσκησε η Ελ.Τουλουπάκη, αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ: Πέντε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αποδίδει η Εισαγγελία Διαφθοράς σε στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) της περιόδου 2012-2014, για υπόθεση χρηματικών ποσών που εμφανίζονταν να έχουν διατεθεί σε εργαζόμενους χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί πριν περίπου έναν χρόνο στον Άρειο Πάγο από την πολιτική διοίκηση του ΥΠΠΟ, η Εισαγγελία Διαφθοράς διενέργησε ποινική έρευνα για την υπόθεση των αποκαλούμενων “δανείων-μαϊμού” η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 17 προσώπων που έχουν διατελέσει, κατά την επίμαχη περίοδο, μέλη του ΔΣ του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ.

ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ: Αδικήματα της πλαστογραφίας

Η δίωξη που άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης τα επίμαχα ποσά συνολικά φθάνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την δικογραφία, υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, που υπολογίζονται σε περισσότεροι από 50, εμφανίζονταν να έχουν αιτηθεί δάνεια ή βοηθήματα από το Ταμείο των εργαζομένων, τα οποία είχαν μεν εγκριθεί αλλά ουδέποτε πιστωθεί στους λογαριασμούς των εμφανιζόμενων ως αιτούντων, καθώς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- κατέληγαν στα υπό κατηγορία πρόσωπα. Το συγκεκριμένο ταμείο είχε σύμφωνα με το νόμο τη δυνατότητα να χορηγεί δάνεια σε εργαζομένους του ΥΠΠΟ, κυρίως για ιατρικούς λόγους, τα οποία εξοφλούνταν με κρατήσεις από τους μισθούς των δανειοληπτών. Έτσι όπως εκτιμάται, οι κατηγορούμενοι αρχικά “βάφτιζαν” δάνεια τα επίμαχα ποσά, που δεν ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ ανά περίπτωση, και εν συνεχεία τους έδιναν χαρακτήρα “βοηθήματος” ώστε να μην γίνονται κρατήσεις μισθών στους ανίδεους “δανειολήπτες” υπαλλήλους.

Στα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην μηνυτήρια αναφορά ήταν και υπεύθυνες δηλώσεις εμφανιζομένων “δανειοληπτών” του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ με τις οποίες βεβαιώνουν ότι ουδέποτε έλαβαν πίστωση από το ταμείο τους. Την ανάκριση για την υπόθεση θα διενεργήσει Ανακριτής Διαφθοράς. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ αναμένεται να τεθεί άμεσα σε καθεστώς εκκαθάρισης, με νομοθετική ρύθμιση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις