Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Ηλικιωμένοι και φροντίδα: Έφηβοι «υιοθετούν» παππούδες και γιαγιάδες
PLUS

Ηλικιωμένοι και φροντίδα: Έφηβοι «υιοθετούν» παππούδες και γιαγιάδες

Ηλικιωμένοι και φροντίδα: Σε μια τρυφερή κίνηση θα προχωρήσουν σε λίγο καιρό, έφηβοι στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα βοηθήσουν ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Ηλικιωμένοι και φροντίδα: Συγκεκριμένα, μαθητές και μαθήτριες λυκείου θα «υιοθετήσουν» το επόμενο χρονικό διάστημα παππούδες και γιαγιάδες από την περιοχή τους, σε μια προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά οι δύο ηλικίες. Οι ηλικιωμένοι θα μεταφέρουν την εμπειρία τους στους νεότερους. Οι έφηβοι θα γίνουν πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στην τρίτη ηλικία.

Τα επιμέρους ζητήματα θα εξεταστούν σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ενώ στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να επισκέπτονται τακτικά τους ηλικιωμένους, είτε για να τους φέρουν τα φάρμακά τους, είτε για να προσφέρουν απλώς τη βοήθειά τους σε οτιδήποτε χρειαστούν. Η ιδέα ανήκει στην οικονομολόγο – εκπαιδευτικό του 3ου Γενικού Λυκείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Μαρία Μερεχούγια, η οποία μοιράστηκε τη σκέψη της με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, που αντέδρασαν με ενθουσιασμό.

Ηλικιωμένοι και φροντίδα: «Νοιάζομαι και δρω»

Και κάτι τέτοιο δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς εδώ και καιρό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω» που δημιούργησε, τα παιδιά του σχολείου επισκέπτονται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Εκεί, ακούν ιστορίες, συζητούν μαζί τους και δέχονται συμβουλές.

«Η επαφή αυτή βοηθάει και τους ηλικιωμένους να νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι και σημαντικοί στη ζωή των παιδιών και τα παιδιά να είναι ευαισθητοποιημένα γενικότερα απέναντι στην τρίτη ηλικία», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Μερεχούγια. Αποδίδει, άλλωστε, τη χημεία μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων στο γεγονός ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες καλύπτουν εκ των πραγμάτων το κενό που δημιουργείται στο μεγάλωμα των παιδιών λόγω της εργασίας των γονέων. «Οι γιαγιάδες μεγαλώνουν τα παιδιά, τα φροντίζουν, συμμετέχουν στη μελέτη, δίνουν χαρτζιλίκι ενώ πολλές φορές η σχέση ενός παιδιού με τη γιαγιά είναι καλύτερη από τη σχέση του με τη μητέρα, όπου αναγκαστικά υπάρχουν και συγκρούσεις», υπογραμμίζει η κ. Μερεχούγια.

Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Αμπελοκήπων, μαζί με την εκπαιδευτικό τους, Μαρία Μερεχούγια, βρέθηκαν σήμερα στη 2η Πανελλήνια Ημερίδα των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με θέμα ποιότητα ζωής των ωφελουμένων στα ΚΗΦΗ, που διοργάνωσαν στο Καυτατζόγλειο Στάδιο, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΗΦΗ Ελλάδος και τα ΚΗΦΗ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ημερίδα, που έγινε με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων, τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα και μίλησαν μέσα από τις αναμνήσεις τους για τον ρόλο των παππούδων στην ανατροφή τους. Η μαθήτρια Ξένια Βγενοπούλου παρουσίασε ένα ποίημα που μιλά για τα χέρια μιας ηλικιωμένης κυρίας και την προσφορά τους στη νέα γενιά. Μίλησε για τις δικές τις εμπειρίες, τη γεύση που είχε η πίτα της γιαγιάς της, το χαρτζιλίκι και τα σοκολατάκια που της πρόσφερε.

Λίγο αργότερα η Κατερίνα Λαγουμάκη, μαθήτρια της Β΄ λυκείου απήγγγειλε το δικό της ποίημα: “σκύβω χάμω να καθαρίσω κάτι ψίχουλα από την τελευταία γευστική της σπανακόπιτα. Τρελαινόμουν για κάθε της πίτα. Λίγο πιο εκεί νιώθω την πατούσα μου να κολλάει. Είχε στάξει το γλυκό κουταλιού της στο πάτωμα. Πιάνω την κοντούλα σφουγγαρίστρα της και αρχίζω να χαϊδεύω απαλά το πάτωμα, έτσι ώστε να μη φύγει μαζί με το γλυκό και το αποτύπωμα από τις πατημασιές της. Κρύβω την αδυναμία προς αυτήν μέσα στη χούφτα μου, όπως έκρυβε εκείνη καλά καλά την ηλικία και την αρρώστια της”. Οι απαγγελίες και τα ποιήματα των παιδιών προκάλεσαν μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό στους ηλικιωμένους που παρακολούθησαν την ημερίδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις