Άδωνις Γεωργιάδης ΑΝΤ1: Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των ημερών, που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Άδωνις Γεωργιάδης ΑΝΤ1: Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε μαζικές απελάσεις στην Τουρκία και κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά στο πλαίσιο της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού για το προσφυγικό. Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, μία ημέρα μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο με φόντο την πρόσφατη τραγωδία στη Μόρια, ο Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο νόμο που θα φέρει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση περιγράφοντας το άνοιγμα του δρόμου για μαζικές απελάσεις.
«Η ευθύνη για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο υπουργός ισχυριζόμενος πως ο χρόνος που απαιτείται για να απελαθεί από τη χώρα μας ένας μετανάστης φτάνει στα 10 χρόνια. «Ο χρόνος που θα απαιτείται θα μειωθεί στους έξι μήνες και θα ξεκινήσουν μαζικές απελάσεις» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο νέο νόμο που θα φέρει προς ψήφιση η Βουλή.
Άδωνις Γεωργιάδης ΑΝΤ1: Για κλειστά κέντρα στα νησιά
Ο υπουργός, τόνισε ότι μετά τη ψήφιση του νόμου θα γίνεται ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους ανθρώπους που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά και θα χωρίζονται σε πρόσφυγες με υψηλό και χαμηλό προσφυγικό προφίλ. Αυτοί που έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ και στην «θα μπαίνουν σε κλειστά κέντρα κράτησης (στα νησιά) και στη συνέχεια θα ξεκινάνε οι διαδικασίες για την απέλαση τους, που θα ολοκληρώνεται μέσα σε έξι μήνες».
Σε ένα αντιμεταναστευτικό κρεσέντο ο υπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας. «Επειδή είναι ανοικτές οι δομές όταν κάποιος λαθρομετανάστης ξέρει ότι θα κριθεί ως λαθρομετανάστης και όχι ως πρόσφυγας λίγο πριν φτάσει η απόφαση της δεύτερης επιτροπής φεύγει από το νησί, πάει στην ενδοχώρα και μην τον είδατε» τόνισε, θυμίζοντας εποχές Σαμαρά.
Άδωνις Γεωργιάδης ΑΝΤ1: Για Διεθνές δίκαιο και τα χωρικά ύδατα
Τέλος, ο Αδ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα για το λεγόμενο push back και «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η χώρα μας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει μια βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, βάζοντας για παράδειγμα μια άλλη βάρκα ή ένα σκάφος μπροστά της γιατί θα ακολουθήσει διεθνής καταδίκη από τους αρμόδιους οργανισμούς».