Μέτρα για το προσφυγικό 2019: Η πολιτική της ΝΔ και η άγρια κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα για το προσφυγικό 2019: Η πολιτική της ΝΔ και η άγρια κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μέτρα για το προσφυγικό 2019: Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως έχει "στα χέρια της" μια βραδυφλεγή βόμβα, το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ που καλείται να διαχειριστεί.

01.10.2019 | 07:14

Μέτρα για το προσφυγικό 2019: Άγρια κόντρα με φόντο το προσφυγικό, ή μεταναστευτικό όπως πρέπει πλέον να αποκαλείται σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τα τα θλιβερά επεισόδια της Κυριακής στη Μόρια με μία νεκρή. Στον απόηχο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που αποφάσισε συγκεκριμένα βήματα για το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, το υπουργείο προστασίας του Πολίτη διαμηνύει πως εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να αποσυμφορηθεί η δομή της Μόριας. Η αποσυμφόρηση, θα επιτευχθεί μέσω του  νομοσχεδίου για το άσυλο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς και δυο προγραμμάτων για τη μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα με άμεση προτεραιότητα την αξιοποίηση ξενοδοχείων ανά την επικράτεια.

Συγκεκριμένα το ένα πρόγραμμα αφορά 40.000 άτομα και χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και το δεύτερο με την ονομασία «Ήλιος» αφορά στη μεταφορά 16.000 ανά την επικράτεια. «Αλλάζουμε το άσυλο. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Εξετάζουμε  γρήγορα τα αιτήματα,  δικαιώνουμε τους δικαιούχους και επιστρέφουμε τους μη δικαιούχους.  Δεν στοιβάζουμε», είναι η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου για το άσυλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις και τα νέα πιο σαφή κριτήρια για την ένταξη κάποιου στην ευαλωτότητα,  θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Μέτρα για το προσφυγικό 2019: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι στο υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου. Όπως σημείωσε μάλιστα «με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό».

Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Μέτρα για το προσφυγικό 2019: Το νομοσχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Σχετικά με το δεύτερη πτυχή του προβλήματος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Βασικοί στόχοι είναι:

α) Να διορθωθεί το αδόμητο ελληνικό σύστημα ασύλου, που αδυνατεί λόγω εγγενών σχεδιαστικών σφαλμάτων να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, όπως οι αυξημένες ροές και το γεγονός ότι ο Βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός,

β) Να τεθούν κανόνες, σαφείς και συγκεκριμένοι, βάζοντας τέλος στην αναρχία: στους αλλοδαπούς, στις δομές, στις υπηρεσίες, στην διαδικασία εξέτασης,

γ) Να εξαλειφθούν οι συνέπειες μίας ιδεοληπτικής νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, και

δ) Να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο, σχεδιασμένο υπό το φως των έκτακτων συνθηκών.

Μέτρα για το προσφυγικό 2019: Βασικές αρχές του νομοσχεδίου

α) Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο,

β) Απαίτηση οι αιτούντες να συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές,

γ) Ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο όσων αιτούντων έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση στο σύστημα μόνον όσων εξ αυτών συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους,

δ) Γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.

Χρυσοχοΐδης: «Θράσος αυτοί που μας κληρονόμησαν το γκουλάγκ της Μόριας να γίνονται τιμητές»

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με ανακοίνωσή του κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής, γεγονός που προκάλεσε την απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαψεύδει το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική και υπογραμμίζει ότι αυτό κατατέθηκε εδώ και τρεις εβδομάδες στην Κομισιόν, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε πράξει κάτι τέτοιο. Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες είναι άθλιες στη Μόρια, αλλά κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας: «Χρειάζεται όμως ιδιαίτερο θράσος ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες».

Το υπουργείο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλώβισε την Ελλάδα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «την οποία ούτε καν εφάρμοσε σωστά» και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Μέτρα για το προσφυγικό 2019: Η ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη

«Έχουμε ξαναπεί ότι το μεταναστευτικό είναι πολυδιάστατο θέμα και δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση αλλά για πολιτικές συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εξακολουθεί να ασχολείται μόνο με την υπεράσπιση των πεπραγμένων του, αδιαφορώντας για το αν η πραγματικότητα τα διαψεύδει ή άλλα επιτάσσει.

Σε ανακοίνωσή του Γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Λαμπρά! Μόνο που εδώ και τρεις εβδομάδες κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2019-2020. Δεν είχε ποτέ κατατεθεί τέτοιο σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς! Η Ε.Ε απάντησε ήδη θετικά με ελάχιστες παρατηρήσεις. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί θα το καταθέσουμε στη Βουλή για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Έχουμε σχέδιο και του χρόνου θα προτείνουμε διαβούλευση πριν το υποβάλλουμε. Δεν είναι μόνο της κυβέρνησης. Δεν πάει έτσι το μεταναστευτικό. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί να συμπράξει.

Έτσι λοιπόν, επειδή δεν έχουμε σχέδιο, συντάξαμε και σήμερα παρουσιάσαμε σχέδιο νόμου ώστε το παράλογο και άκρως δυσλειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου να εξορθολογισθεί, οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και επιτέλους να αποκτήσουν οι μετανάστες ευθύνες νομιμότητας και σεβασμού κανόνων που ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες. Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, όταν ψηφιστεί θα μπορέσουμε επιτέλους να εφαρμόσουμε νέες πολιτικές και για τις επιστροφές.

Μέτρα για το προσφυγικό 2019: «Έως τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουμε μεταφέρει 12.000 ανθρώπους από τα νησιά»

Στη συνέχεια διαβάζουμε πως «καθυστέρησε χαρακτηριστικά» η αποσυμφόρηση των νησιών, που ξεκίνησε …μόλις «τέλη Αυγούστου». Η πραγματικότητα είναι, πως θέσεις στην ενδοχώρα για την μετακίνηση από τα νησιά ο ΣΥΡΙΖΑ- που είχε θεωρητικά την ευθύνη έως τις εκλογές- άφησε λιγότερες από 100 και ότι μέχρι τέλος Ιουλίου οι ροές δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Αύγουστος και Σεπτέμβριος παρουσίασαν αύξηση που υπερβαίνει το 100%.

Όμως από τις 10 Ιουλίου δεν εφησυχάσαμε. Δημιουργήσαμε θέσεις – που επί ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονταν ένα εξάμηνο για να δημιουργηθούν- και γι αυτό, και μόνο γι αυτό, έχουμε μεταφέρει έως σήμερα 4000 ανθρώπους από τα νησιά. Είναι αρκετό; Καθόλου.! Έως μέσα Νοεμβρίου θα μεταφέρουμε τουλάχιστον τριπλάσιους. Εάν συμφωνεί να συμπράξει.

«Θράσος αυτοί που μας κληρονόμησαν το γκουλάγκ της Μόριας να γίνονται τιμητές»

Στη Μόρια πράγματι οι συνθήκες είναι άθλιες. Και στη Σάμο το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ψέματα ή εξωραϊσμούς. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερο θράσος ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες. Παλεύουμε ώστε το χειμώνα στα νησιά να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς. Εάν οι ροές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα δυσκολευθούμε αφάνταστα να το καταφέρουμε. Αλλά θα γίνει! Όλη η Ελλάδα θα δείξει την αλληλεγγύη της στα νησιά. Εάν κι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ας συμπράξει.

Αχούρια οι καταλήψεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για τον τερματισμό των καταλήψεων. Οι φωτογραφίες όμως των κτηρίων που εκκενώθηκαν δείχνουν αχούρια, άθλιες συνθήκες και καμία υγειονομική προστασία. Εκεί λοιπόν «τα μικρά παιδιά και οι μάνες» κατά ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να μένουν;

Τα στρατόπεδα, τα έφτιαξε ό ΣΥΡΙΖΑ και με κυνισμό απύθμενο τα ονόμασε δομές φιλοξενίας. Τα έφτιαξε και τα ξέχασε. Αφύλακτα, χωρίς διοίκηση, χωρίς συντήρηση, χωρίς στοιχειώδεις κανόνες συμβίωσης, τα παράτησε στο φυσικό δίκαιο ακραίων εποχών. Πόσο θράσος χρειάζεται για να μιλά δυο μήνες μετά για «ακατάλληλες ανοιχτές δομές»; Λοιπόν αυτά τα στρατόπεδα τώρα τα αναλαμβάνουμε, τα συντηρούμε, ήδη έγιναν όλες οι εργασίες υποδομών ενόψει του χειμώνα, θα αποκτήσουν διοίκηση, αστυνόμευση, διαμεσολαβητές, λειτουργούς. Παρόλα αυτά δομές φιλοξενίας δεν τα θεωρούμε. Τώρα δεν είναι εφικτό, αλλά σε προοπτική θέλουμε να τα καταργήσουμε. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί να συμπράξει.

Προσφυγικό 2019: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε τη χώρα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε τη χώρα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την οποία ούτε καν εφάρμοσε σωστά. Απαγορεύθηκε ουσιαστικά η μετακίνηση από τα νησιά προς την ενδοχώρα αλλά από την άλλη κατάφερε σε τρία χρόνια να πραγματοποιήσει μόνο 1806 επιστροφές. Αντί να διεκδικήσει λοιπόν βελτίωση των όρων, άρση των δυσλειτουργιών άφησε το μεταναστευτικό στον αυτόματο πιλότο. Γιατί οι ροές το έδειχναν ήδη από το 2017. Το προσφυγικό –των Σύρων και Ιρακινών- είχε μετατραπεί σε μεταναστευτικό των Αφγανών και υποσαχάριων. Τώρα εμφανίζεται κριτής, με άγνοια, για τη συμφωνία της Μάλτας και τιμητής, με αφροσύνη, για το τι πράττει η κυβέρνηση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί πως η κοινή δήλωση ΕΕ Τουρκίας έχει δυσλειτουργίες, και πως η Μάλτα μπορεί να είναι αρχή μιας ευκαιρίας και για την Ανατολική Μεσόγειο, να συμπράξει.

«Ας συμπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εντάξει την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στο ιδεολόγημά του περί νόμου, τάξης, αυταρχισμού, καταστολής και αποτροπής. Κι αν η πραγματικότητα το αναιρεί, δεν φαίνεται να ενοχλείται. Φυσικά υπάρχουν και θα υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Και ναι, κάνουμε και λάθη στην προσέγγισή τους. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως πρέπει «να αποσυμφορήσουμε τα νησιά», εάν θεωρεί πως πρέπει να υπερβούμε-όχι να καταστείλουμε- τις αντιρρήσεις, τον καλούμε να συμπράξει.

«Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά πια για προσφυγικό αλλά για μεταναστευτικό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί τέλος να «ακολουθήσουμε τις πολιτικές ένταξης που η κυβέρνηση του δρομολόγησε». Θα διαφωνήσουμε. Πλην σχολείου, που το συνεχίζουμε και θα το διευρύνουμε δεν έκανε απολύτως τίποτε!! Άρα δεν θα ακολουθήσουμε, θα αλλάξουμε. Εισάγοντας 16.000 στην αγορά εργασίας, χρηματοδοτώντας 40.000 θέσεις σε διαμερίσματα για ενοίκιο, συνεργαζόμενοι σε τοπικά και εθνικά συμβούλια μεταναστών. Εάν συμφωνεί να συμπράξει.

Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά πια στην ανακοίνωση για προσφυγικό αλλά για μεταναστευτικό, ευτυχώς δεν λέει πια τα στρατόπεδα δομές φιλοξενίας. Αυτή η πρόοδος είναι σημαντική και τη χαιρετίζουμε! Μεταναστευτικό, Μάλτα και στρατόπεδα είναι ήδη βάση για συγκλίσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ αποκαλύπτει το ακροδεξιό της πρόσωπο

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και σε υψηλούς τόνους ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο προσφυγικό, με αφορμή και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Αναφέρει ότι αυτά «αποκαλύπτουν σε όλη την έκταση του το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

“Αφού η κυβέρνηση αδράνησε επί δύο μήνες για τις μεταφορές προσφύγων από τα νησιά και μετά τα χθεσινά τραγικά συμβάντα που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στη Μόρια βρίσκεται εκτός ελέγχου, η ΝΔ σήμερα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό της ακροδεξιάς στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι, αυτών δηλαδή που επιδείνωσαν την προσφυγική κρίση για την Ελλάδα”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρει ειδικότερα ότι “τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή του το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι:

προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα – φυλακές

προβλέπουν κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή

προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.

βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι “τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κυβέρνησης συμπληρώνονται από την παντελή άγνοια για κομβικά ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού”, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι “τάζουν επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για 9μηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων ασύλου «με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις Αρχές», ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη!”. “Με λίγα λόγια μπροστά στο πρόβλημα, η κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση ομολογεί ότι θα φροντίσει να μην τηρήσει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις της διεθνούς νομιμότητας”, σχολιάζει.

Προσθέτει αναφορικά με “το σχόλιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, περί «γκουλάνγκ»”, ότι “φαίνεται πως ο ίδιος, τώρα στα δύσκολα, είτε λόγω πανικού είτε για άλλους λόγους που οφείλει να εξηγήσει, ξέχασε όσα έλεγε πριν από έναν μήνα, όταν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας και μιλούσε για «θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό»”.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ “υπενθυμίζει” τα γεγονότα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

“Στις 30/6/2019 στη Μόρια διέμεναν 5.627, εκ των οποίων για 1.400 είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός. Συνολικά, στα 5 ΚΥΤ των νησιών, στις 30/6 διέμεναν 13.640 αιτούντες άσυλο. Ο πληθυσμός είναι επιβεβαιωμένος απ’ την κοινή απογραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Τοποθέτησης (ΥΠΥΤ), της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex. Καμιά λοιπόν σχέση με τη σημερινή κατάσταση στη Μόρια που διαμένουν άνω των 12.000 πολίτες τρίτων χωρών και συνολικά στα ΚΥΤ των νησιών άνω των 22.000. Αυτό έγινε διότι η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε παγώσει όλες τις διαδικασίες μεταφοράς ανθρώπων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Συγχρόνως, στην ηπειρωτική Ελλάδα 25.000 πολίτες τρίτων χωρών διαμένουν σε σπίτια (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), 8.000 σε ξενοδοχεία (πρόγραμμα FILOXENIA και ειδικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΟ), 20.000 σε Κέντρα Φιλοξενίας, ενώ το ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ προβλέπει 5.000 θέσεις σε σπίτια. Επίσης, 12.500 παιδιά πήγαιναν σχολείο και όλα είχαν εμβολιαστεί.

Τέλος, παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”. Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Μόρια είναι αναμφισβήτητες και αποκλειστικά δικές της”.

Τι μεταδίδουν τα ξένα Μέσα για τη Μόρια

Μόρια: Το χρονικό της τραγωδίας

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή επικράτησαν σκηνές χάους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και περισσότεροι από 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν στο ΚΥΤ ξέσπασαν δύο φωτιές. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε 400 μέτρα έξω από το κέντρο κράτησης και η δεύτερη στο εσωτερικό, μέσα σε κοντέινερ. Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς επικράτησε μεγάλη ένταση στον καταυλισμό ενώ γρήγορα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων αλλά και με την αστυνομία, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Με την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου διατάχθηκε η άμεση μεταφορά από την Αθήνα δύο διμοιριών στο σημείο.

Exit mobile version