Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μεταναστευτικό: Πρωτοβουλίες για την εκτόνωση του ζητήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Πρωτοβουλίες για την εκτόνωση του ζητήματος

Μεταναστευτικό: Με δεδομένο ότι οι ροές των προσφύγων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους δύο μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει δράσεις σε τρεις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Μεταναστευτικό: Τις πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση ή έστω αρχικά στην εκτόνωση για το μεταναστευτικό ζήτημα αναζητεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συμπυκνώνονται στην φράση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, που δηλώνει στην Alpha freepress: «Οι διαπιστώσεις τελείωσαν, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε λύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε δύο επίπεδα, σε εθνικό και σε διεθνές. Με δεδομένο ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους δύο μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει δράσεις σε τρεις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Η πρώτη κατεύθυνση είναι η αποτροπή και η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Το σχέδιο αυτό, που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, προβλέπει την παρουσία περισσότερων από 60 σκαφών του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού στα θαλάσσια σύνορά μας για να αυστηροποιηθεί η επιτήρησή τους. Παράλληλα η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται στην αγορά και την άμεση ενεργοποίηση ενός συστήματος από θερμικές κάμερες (ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 62 εκατομμύρια ευρώ), οι οποίες θα εγκατασταθούν σε 35 παρατηρητήρια του πολεμικού ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Οι κάμερες αυτές έχουν την δυνατότητα εντοπισμού ακόμη και πολύ μικρών σκαφών σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων, γεγονός που θα επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες πολύ πριν τα σκάφη αυτά περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Μεταναστευτικό: Επίσπευση των διαδικασιών για την χορήγηση ασύλου

Επόμενη κίνηση είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την χορήγηση ασύλου και η γρήγορη εξέταση των αιτήσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα. Με βάση τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, στην χώρα μας από το σύνολο των προσφύγων ένα ποσοστό που αγγίζει το 75% προέρχεται από το Αφγανιστάν, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός εκείνων που προέρχονται από την Αφρική. Ο διαχωρισμός επομένως προσφύγων και μεταναστών κρίνεται αναγκαίος και προς αυτήν την κατεύθυνση οι ελληνικές υπηρεσίες για την χορήγηση ασύλου επισπεύδουν τις διαδικασίες και τοποθετούν τον μέγιστο χρονικό ορίζοντα της οριστικής απόφασης στους τρεις μήνες.

Σε τρεις μήνες οριστική απόφαση

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εξετάζονται καθημερινά περισσότερες περιπτώσεις και σε διάστημα τριών μηνών θα υπάρχει οριστική απόφαση για επαναπροώθηση ή για παραμονή στην χώρα μας. Μέχρι σήμερα κάποιος που αιτούταν άσυλο στην χώρα μας παρέμενε στην ελληνική επικράτεια ακόμη και 24 μήνες έως την οριστική απόφαση, αφού η νομοθεσία επέτρεπε δύο επανεξετάσεις εάν η πρώτη εξέταση ήταν αρνητική για τον ενδιαφερόμενο. Αυτή η πρακτική αλλάζει και η απονομή ασύλου περιορίζεται χρονικά στο τρίμηνο.

Διεθνοποίηση του προβλήματος

Επόμενη κίνηση στην οποία προχωρά η ελληνική κυβέρνηση είναι η λεγόμενη «διεθνοποίηση» του προβλήματος και η αναζήτηση συμμάχων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί για το μεταναστευτικό θα επισκεφθούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ και ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει επαφές με την τουρκική πλευρά στην οποία μετέβη τις προηγούμενες ημέρες. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω της διεθνοποίησης του προβλήματος προσπαθεί να επιτύχει δύο στόχους: ο πρώτος είναι η άσκηση πίεσης από την πλευρά της Ευρώπης προς την Τουρκία για την τήρηση της συμφωνίας επαναπροώθησης και ο δεύτερος είναι η λήψη αποφάσεων πάλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα νότια σύνορα της Ευρώπης, από τα οποία θα ωφεληθεί η χώρα μας.

Για παράδειγμα το σχέδιο που εκπονήθηκε από την Γερμανία, την Γαλλία, την Μάλτα και την Ιταλία και προβλέπει την ταχεία αντιμετώπιση όσων διασώζονται στην Μεσόγειο, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την χώρα μας. Το σχέδιο προβλέπει αμέσως μετά την διάσωση των ανθρώπων αυτών τον άμεσο έλεγχό τους και την επιστροφή στις χώρες τους μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων.

Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση το θέμα

Η συμμετοχή και της Ελλάδας σε ένα τέτοιο σχέδιο θα βοηθούσε αρχικά και στον περιορισμό των ροών, αλλά και στην εκτόνωση του προβλήματος στην χώρα μας. Η κορύφωση της λεγόμενης «διεθνοποίησης» του μεταναστευτικού ζητήματος θα έρθει από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι εκείνη την ημερομηνία να έχουν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην ενδοχώρα, ώστε να ζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο (επίπεδο αρχηγών κρατών) μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία. Για τον λόγο αυτό από το γραφείο ευρωπαϊκών υποθέσεων του πρωθυπουργού έχει αποσταλεί σχετική ενημερωτική επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ το ζήτημα θα τεθεί και στο Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων από τον επικεφαλής της χώρας μας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στην ΕΕ.

Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας και αυτό είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι αντιδράσεις που προκαλούνται από την δράση των μεταναστών πέριξ των καταυλισμών που έχουν δημιουργηθεί. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκπονούν ένα σχέδιο επισκέψεων των αρμόδιων υπουργών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να ανακοινωθούν τα μέτρα που ελήφθησαν και να ζητηθεί και η δική τους συνδρομή. Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται και μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τοπικούς φορείς των περιοχών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα παρουσία και των βουλευτών εκείνων των περιοχών.

Το πρώτο δυνατό crash test

Η κυβέρνηση ουσιαστικά περνά το πρώτο δυνατό της crash test σε ένα μη οικονομικό θέμα, όπως γινόταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από την προσπάθεια αυτή απέχει η αντιπολίτευση. Για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώην κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να εντάξουν και αυτό το ζήτημα στην σφαίρα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβερνητική «γραμμή» κάνει λόγο για ένα πρόβλημα που «κληροδοτήθηκε» από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει στην στάση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα, αντιθέτως το επέτεινε, αφού η ιδεοληψία του του επέτρεπε να κάνει λόγο για «ανοιχτά σύνορα» και για «μετανάστες που λιάζονται και μετά εξαφανίζονται». Ωστόσο, η αντιπαράθεση αυτή δεν πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην λύση του προβλήματος και όχι στην αναπαραγωγή του, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίος κυβερνητικός κυβερνητικός παράγοντας, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις