Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απόβαση μεταναστών στα νησιά: Πρώτη η Ελλάδα στις αφίξεις μεταναστών
ΕΛΛΑΔΑ

Απόβαση μεταναστών στα νησιά: Πρώτη η Ελλάδα στις αφίξεις μεταναστών

Απόβαση μεταναστών στα νησιά: Νέο κύμα μεταναστευτικών ροών εξαπέλυσαν οι διακινητές από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά.

Απόβαση μεταναστών στα νησιά: Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των νησιών από τις ασταμάτητες ροές μεταναστών, την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να θέσει σε ισχύ τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα, στο έκτακτο συμβούλιο της ΝΔ. Μόνο σήμερα το πρωί έφθασαν στα ελληνικά νησιά πάνω από 250 μετανάστες, σε Σύμη και Λέσβο συγκεκριμένα. Χωρίς τέλος και οι αφίξεις μεταναστών στη Σύμη. Μέσα σε 2 ημέρες στη Σύμη έφτασαν βάρκες με 110 μετανάστες. Την Τετάρτη έφτασαν 60 άτομα και σήμερα το πρωί ακόμη 50. Μάλιστα όπως αναφέρει και ο δήμαρχος του νησιού πλέον οι μετανάστες γνωρίζουν πού βρίσκεται το λιμάνι της Σύμης και βγαίνουν με τις βάρκες εκεί.

Οι εικόνες από το νησί είναι ενδεικτικές της κατάστασης, αφού πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά βρίσκουν καταφύγιο στους δημόσιους χώρους κοντά στο λιμάνι του νησιού. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Στη Λέσβο μόνο σήμερα έφτασαν 191 μετανάστες Την ίδια ώρα μία ομάδα μεταναστών, περίπου 200, έφτανε στη Λέσβο, στη Σκάλα Συκαμιάς συγκεκριμένα. Η βάρκα λίγο πριν βγει στη στεριά ξεφούσκωσε ή κάποιος από τους επιβαίνοντες την τρύπησε.Οι μετανάστες βγήκαν στη στεριά όπου τους παραλαμβάνουν εκπρόσωποι ΜΚΟ προκειμένου να τους μεταφέρουν στις δομές φιλοξενίας.

Μεταναστευτικό 2019: Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα της κυβέρνησης

Λέσβος: Μαρτυρίες κατοίκων  

Σύμφωνα και με μαρτυρίες κατοίκων πλέον στο νησί γίνονται καθημερινές αποβάσεις προσφύγων και μεταναστών στις ακτές της Λέσβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έφθασαν στη Λέσβο χθες έφθασαν σχεδόν 180 νέοι μετανάστες.  Σκάφος της Frontex εντόπισε λέμβο με 39 αλλοδαπούς, στη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε άλλο ένα φουσκωτό με 35 άτομα, στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιά. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, συνελήφθη ο χειριστής της λέμβου. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε άλλο ένα φουσκωτό με 34 άτομα, ενώ 69 άνθρωποι βρέθηκαν στην περιοχή Αντίσσα. Όλοι όσοι εντοπίστηκαν ανοιχτά της Λέσβου μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στο νησί.

Το Λιμενικό εντόπισε ακόμη φουσκωτό με 35 αλλοδαπούς κοντά στο Φαρμακονήσι και μετέφερε τους πρόσφυγες στη Λέρο, ενώ τη νύχτα, στη θαλάσσια περιοχή Νησάκια, βόρεια της Σάμου, εντοπίστηκε λέμβος με 36 άτομα, που μεταφέρθηκαν στο Βαθύ. Συνολικά, χθες, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 284 μετανάστες, περνώντας από τα τουρκικά παράλια με βάρκα. Συνάντηση Κουμουτσάκου με Τούρκο ομόλογό του. Εντωμεταξύ σήμερα, στην Άγκυρα θα μεταβεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος, για συναντήσεις το μεταναστευτικό.

Πυρά από τη γερμανική Welt

Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Welt: Μόνο 1 από τους 50 μετανάστες επιστρέφει στην Τουρκία, από το 2016. Η γερμανική Welt επικεντρώνεται στους απελπιστικά αργούς ρυθμούς επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο μόνο ένας στους 50 παράτυπους μετανάστες κάνει το ταξίδι της επιστροφής.

«Η Ελλάδα είναι και πάλι ελκυστική για παράτυπους μετανάστες λόγω της χρόνιας αποτυχίας των ελληνικών αρχών να απελάσουν άτομα χωρίς δικαίωμα ασύλου», γράφει η Welt σε ρεπορτάζ της με τίτλο «βοήθεια στην Ελλάδα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες BAMF».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στο πλαίσιο των επαφών των υπουργείων Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας στην Αθήνα, οι συνεργάτες της γερμανικής υπηρεσίας για τη Μετανάστευση θα καταθέσουν προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Στον τομέα αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν σχεδόν αποτύχει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο έλεγχος των προσφυγικών ροών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι την πρωτόδικη απόρριψη χορήγησης ασύλου δεν διαδέχεται σχεδόν ποτέ μια τελεσίδικη, που αποτελεί όμως προϋπόθεση για μια επαναπροώθηση στην Τουρκία.

«Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο επαναπροωθήθηκαν στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μόλις 1.907 παράτυποι μετανάστες, ενώ στο ίδιο διάστημα πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα σχεδόν 110.000 μετανάστες σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Κατά συνέπεια, μόνο ένας από 50 επιβαίνοντες στα πλοιάρια επέστρεψε στην Τουρκία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Οι περισσότεροι παρατηρητές ωστόσο θεωρούν ότι ο μικρός αριθμός επαναπροωθήσεων δεν οφείλεται στην Τουρκία, η οποία δέχεται πίσω στο έδαφός της τους περισσότερους μετανάστες, μόλις λάβει από τις ελληνικές αρχές τους καταλόγους με τα ονόματα τους».

Σύμφωνα με τους παρατηρητές η ευθύνη δεν ανήκει στην Τουρκία, γράφει η Welt

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει, μάλιστα, ότι από τις 1.970 επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, οι 801 έγιναν το 2016, οι 683 το 2017, οι 322 το 2018 ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν γίνει μόλις 101. «Σύμφωνα με τους περισσότερους παρατηρητές η ευθύνη δεν ανήκει στην Τουρκία. Όταν οι Έλληνες στέλνουν λίστες η τουρκική πλευρά απορρίπτει κατά διαστήματα ορισμένους από τους προς επιστροφή παράτυπους μετανάστες για λόγους ασφαλείας αλλά συνήθως δέχονται τα ονόματα» γράφει, τέλος, η Welt επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις