Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Ακτινοβολία Κινητών Τηλεφώνων: Επιπτώσεις υγείας και συμβουλές προστασίας
PLUS

Ακτινοβολία Κινητών Τηλεφώνων: Επιπτώσεις υγείας και συμβουλές προστασίας

Ακτινοβολία Κινητών Τηλεφώνων: Κινητό και ακτινοβολία! Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Τα συχνότερα ερωτήματα χρηστών κινητών τηλεφώνων είναι αν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή αν υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας από την ακτινοβολία του κινητού τους τηλεφώνου.

Ακτινοβολία Κινητών Τηλεφώνων: Μια ιδιότυπη πρωτιά, αυτή της αυξημένης επικινδυνότητας διεκδικούν τα κινεζικά κινητά τηλέφωνα, τύπου smartphone, που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εταιρείας Statista, τα κινητά τηλέφωνα κινεζικής προέλευσης και κατασκευής είναι αυτά που συνιστούν και το μεγαλύτερο ρίσκο στην μακροχρόνια χρήση τους, λόγω της μεγαλύτερης ακτινοβολίας που εκπέμπουν κατά την χρήση τους.

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, για τους περισσότερους ανθρώπους το smartphone τους βρίσκεται σε προσβάσιμη απόσταση καθ’ όλο το 24ωρο. Είναι στην τσέπη τους ενώ βρίσκονται στη δουλειά, είναι στο χέρι τους στη διαδρομή με το τρένο προς το σπίτι και είναι στο κομοδίνο τους καθώς πηγαίνουν για ύπνο. Με αυτό το επίπεδο εγγύτητας και χρήσης, πολλοί δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ενδέχεται να κινδυνεύουν να βλάψουν τον εαυτό τους μακροπρόθεσμα. Παρόλο που είναι δύσκολο να υπάρξει οριστική διαχρονική έρευνα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο, το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα τηλέφωνα που εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία όταν τοποθετούνται στο αυτί του καλούντα.

Τι λέει η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Ακτινοβολίας

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Ακτινοβολίας (Bundesamt für Strahlenschutz) διαθέτει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τα smartphones – καινούρια και παλιά – και το επίπεδο ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για αυτό το διάγραμμα, το smartphone που δημιουργεί το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας στις μέρες μας είναι το Mi A1 από την κινεζική εταιρεία Xiaomi. Στην πραγματικότητα, ο εν λόγω κατάλογος κυριαρχείται από συσκευές smartphones που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες, με τις Xiaomi, OnePlus, Huawei και ZTE να αντιπροσωπεύουν 10 από τα 16 τηλέφωνα με τις μεγαλύτερες τιμές. Αρνητική πρωταθλήτρια στην αυξημένη ακτινοβολία μάλιστα, ανακηρύσσεται η κινεζική Huawei με 6 από τις πολυδιαφημιζόμενες συσκευές της να φιγουράρουν στη σχετική λίστα αυξημένης επικινδυνότητας.

Παρόλο που δεν υπάρχει γενική κατευθυντήρια γραμμή για ένα «ασφαλές» επίπεδο ακτινοβολίας τηλεφώνου, η γερμανική πιστοποίηση για τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα «Der Blaue Engel» (Blue Angel) πιστοποιεί μόνο τηλέφωνα που έχουν συγκεκριμένο ρυθμό απορρόφησης ακτινοβολίας, μικρότερο από 0,60 watts ανά κιλό. Όλα τα τηλέφωνα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, παρουσιάζουν επίπεδα ακτινοβολίας πάνω από το διπλάσιο από τη συγκεκριμένη τιμή αναφοράς.

Συμβουλές 

  • Φροντίζουμε ώστε το κινητό να μην είναι κοντά στο σώμα μας.
  • Μειώνουμε τη χρήση του κινητού όταν έχουμε αδύνατο σήμα.
  • Μειώνουμε τη χρήση του κινητού για streaming ήχου ή video καθώς και για να “ανεβάζουμε” μεγάλα αρχεία.
  • Κρατάμε το κινητό μακριά από το κρεβάτι τη νύχτα.
  • Αφαιρούμε το handsfree όταν δεν κάνουμε κάποια κλήση.
  • Αποφεύγουμε προϊόντα που ισχυρίζονται ότι “μπλοκάρουν” την ηλεκτρμαγνητική ακτινοβολία. Συνήθως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα αυξάνοντας την έκθεσή μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις