Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνέδριο ΟΝΝΕΔ 2019 Μητσοτάκης: «Τα golden boys του συνδικαλισμού αντιδρούν γιατί χάνουν τα προνόμιά τους»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΟΝΝΕΔ 2019 Μητσοτάκης: «Τα golden boys του συνδικαλισμού αντιδρούν γιατί χάνουν τα προνόμιά τους»

Συνέδριο ΟΝΝΕΔ 2019 Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στο Συνέδριο της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιείται στην Αττική.

Συνέδριο ΟΝΝΕΔ 2019 Μητσοτάκης: Με τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε το 12ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στον συνεδριακό χώρο Metropolitan Expo της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο μετά την επανίδρυση της κομματικής νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας πριν από τρία χρόνια, με διπλάσια μέλη σε σχέση με το παρελθόν. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στην ψήφο των ομογενών, ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμος να δώσει επιστολική ψήφο, στο άσυλο στα πανεπιστήμια όσο και στην πρόσφατη απεργία. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός είπε πως «ήδη, με το δεύτερο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, τα πανεπιστήμια είναι, πια, ελεύθερα από τον βραχνά της παρανομίας, της βίας και της παρεμπόδισης της ελεύθερης διδασκαλίας. Χρέος δικό σας είναι να αξιοποιήσετε τώρα το νέο θεσμικό περιβάλλον, ώστε να αποκαταστήσετε το αληθινό άσυλο: Το άσυλο της γνώσης, των ιδεών και του ελεύθερου διαλόγου!

«Σταθερός στόχος είναι η διαρκής επιμόρφωση των νέων. Δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο. Το βλέμμα μας είναι προσηλωμένο και στα παιδιά που κοιτάζουν μπροστά κοπιάζουν καθημερινά. Που σηκώνονται το πρωί ή που κοιμούνται αργά την νύχτα για ένα αβέβαιο μεροκάματο. Στο χωριό ή στην πόλη, στο χωράφι ή στο εργοστάσιο. Αταλάντευτος στόχος μας είναι να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στην εργασία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνέδριο ΟΝΝΕΔ 2019 Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την επιστολική ψήφο»

Αναφερόμενος στην ψήφο των ομογενών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Αναφαίρετο δικαίωμά τους οι νέοι στο εξωτερικό να ψηφίζουν με όλους τους Έλληνες από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει και στη χώρα μας την επιστολική ψήφο. Να ενώσει έτσι τον παγκόσμιο ελληνισμό. Είναι κάτι αυτονόητο. Το χρωστάμε στα μυαλά και στα χέρια μας που ζουν και προοδεύουν εκτός συνόρων. Πρέπει η Βουλή με 200 ψήφους και μετά από διάλογο που είμαι διατεθειμένος να κάνω, να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό».

Για την απεργία: Τα golden boys του συνδικαλισμού χάνουν τα προνόμιά τους!

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην 24ωρη απεργία την οποία είχε στηλιτεύσει με ανάρτησή του ότι οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς, «Μόλις προχθές, η Ελλάδα που λαχταρά να τρέξει μπροστά ένιωσε και πάλι γύρω της τα σκουριασμένα φρένα που θέλουν να την κρατούν καθηλωμένη. Και έτσι, μερικοί γραφειοκράτες συνδικαλιστές ταλαιπώρησαν για άλλη μία φορά εκατοντάδες συμπολίτες μας» είπε ο πρωθυπουργός. «Με μία απεργία που έγινε γιατί; Γιατί με τις νέες ρυθμίσεις, οι επαγγελματίες εργατοπατέρες, το golden boys του συνδικαλισμού, χάνουν τα προνόμια τους! Τα σωματεία γίνονται αντιπροσωπευτικά και θα λογοδοτούν στα μέλη τους! Και οι αποφάσεις, η ιερή απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων κι όχι από μικρές ομάδες σε σκοτεινά γραφεία».

«Η αντιπολίτευση είχε το θράσος να μας ασκήσει κριτική επειδή δίνουμε περισσότερη ελευθερία στους εργαζόμενους. Μας κατηγόρησαν ότι είμαστε με τους λίγους. Ποιοι; Εμείς που μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους και ρίχνουμε τη φορολογία. Γι’ αυτό ακριβώς θέλησα να παρέμβω και προσωπικά στο θέμα. Για να μιλήσω στο όνομα των πολλών κατά της αυθαιρεσίας των λίγων. Και να δηλώσω ότι, επιτέλους, δεν μπορούν 2.000 άτομα να αναστατώνουν την ζωή 4 εκατομμυρίων, κοστίζοντας ταυτόχρονα πολλά στην εθνική οικονομία».

Μητσοτάκης: «Κάναμε πράξη την ανανέωση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την ανανέωση στο κόμμα. «Κάναμε πράξη την ανανέωση. Δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις που είχα δώσει το 1993, όταν ήμουν 25 ετών, – ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ακόμα πρωθυπουργός της Ελλάδος – είχα ερωτηθεί, πώς θα έβλεπα τον εαυτό μου ύστερα από δέκα χρόνια και αν θα γινόμουν πολιτικός. Είχα απαντήσει τότε ότι αν κάποιος έμπαινε στην πολιτική στα 40 του έχοντας κάνει, προηγουμένως, ενδιαφέροντα πράγματα, μένοντας αλώβητος από το τοξικό περιβάλλον, τότε ενδεχομένως θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο.

Γιατί δεν θα ήταν υποχρεωμένος να παίξει μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού. Στα 51 μου χρόνια, τώρα, βρίσκομαι, στην άλλη «όχθη» για να επαναλάβω ακριβώς την ίδια άποψη. Όχι σαν συμβουλή, αλλά σαν παρότρυνση: Να κάνετε, παράλληλα με τη συμμετοχή σας στα κοινά και ενδιαφέροντα πράγματα για σας και για τους άλλους.

Συνέδριο ΟΝΝΕΔ 2019 Μητσοτάκης: Η παράταξη κέρδισε το στοίχημα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ τον Οκτώβριο του 2016, λέγοντας ότι μετά από τρία χρόνια η ΟΝΝΕΔ ανασυντάχθηκε χωρίς την παραμικρή απώλεια στο δυναμικό της και σημείωσε: “στα τρία αυτά χρόνια “η ΟΝΝΕΔ μας έκανε εύκολη τη ζωή. Δουλέψαμε μαζί, παλέψαμε μαζί, κερδίσαμε μαζί. Ως Κυβέρνηση όμως σήμερα σάς ζητώ ακριβώς το αντίθετο: Να μας βάλετε δύσκολα! Να γίνετε οι πιο αυστηροί κριτές μας στην προσπάθεια να φέρουμε «το αύριο, τώρα», όπως λέει και το φετινό σας μήνυμα”.

Ακολούθως μίλησε για τις προσδοκίες του από την ΟΝΝΕΔ και για τις προκλήσεις των καιρών μας: “Να γίνει κυψέλη των ιδεών της εποχής, αλλά και φορέας ενός νέου ακτιβισμού -του «ακτιβισμού του 21ου αιώνα». Αυτού, που παρεμβαίνει στα σύγχρονα προβλήματα όχι με θεωρητικές διακηρύξεις ή άναρθρες κραυγές. Αλλά, με καθημερινή δουλειά! Οι προκλήσεις των καιρών που ζητούν απαντήσεις είναι πολλές: Η κλιματική κρίση και η πράσινη ανάπτυξη. Η διάχυση της τεχνολογίας και η μόνιμη απασχόληση. Και οι σύγχρονες ανισότητες. Όπως και πολλά είναι τα παλαιά προβλήματα που ζητούν την σημερινή τους μετάφραση. Η αποτύπωση του υπεύθυνου πατριωτισμού και η ρεαλιστική διαχείριση του Μεταναστευτικού είναι μόνο δύο από αυτά.

Συνέδριο ΟΝΝΕΔ 2019 Μητσοτάκης: Να αλλάζετε τους κανόνες του παιχνιδιού

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με μία προσωπική αναφορά και μία αντίστοιχη παραίνεση προς τους νέους της οργάνωσης: “Στην πρώτη μου συνέντευξη, το 1993, όταν ήμουν 25 ετών, είχα ερωτηθεί, πώς θα έβλεπα τον εαυτό μου ύστερα από δέκα χρόνια και αν θα γινόμουν πολιτικός. Θυμάμαι πως είχα απαντήσει ότι αν κάποιος έμπαινε στην πολιτική στα 40 του και έχοντας κάνει, προηγουμένως, ενδιαφέροντα πράγματα, μένοντας αλώβητος από το τοξικό περιβάλλον, τότε θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο.

Γιατί δεν θα ήταν υποχρεωμένος να παίξει μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού. Στα 51 μου χρόνια, τώρα, βρίσκομαι, στην άλλη «όχθη» για να επαναλάβω ακριβώς την ίδια άποψη. Όχι σαν συμβουλή, αλλά σαν παρότρυνση: Να κάνετε, παράλληλα με τη συμμετοχή σας στα κοινά και ενδιαφέροντα πράγματα για σας και για τους άλλους. Να κρατάτε σαν θησαυρό την ανεξαρτησία σας. Και, κυρίως, να μην παίζετε μέσα στους γνωστούς κανόνες του «παιχνιδιού». Αλλά να τους αλλάζετε συνεχώς προς το καλύτερο!”.

Στον απολογισμό αυτής της τριετίας στάθηκε κατά τον δικό του χαιρετισμό ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρφος. «Αποχωρώ με την πίστη ότι έκανα όσα μπορούσα για να παραδώσω μια οργάνωση ακόμα πιο μεγάλη, ακόμα πιο πολιτική, ακόμα πιο δυναμική, χωρίς τις παθογένειες που επέβαλαν την επανίδρυσή της» τόνισε, αναφέροντας ως την «πιο μεγάλη δυσκολία» σε αυτό το νέο ξεκίνημα της οργάνωσης την «αρνητική προδιάθεση της κοινής γνώμης».

«Έπρεπε να πείσουμε ότι είμαστε κανονικοί άνθρωποι, φοιτητές ή εργαζόμενοι, έπρεπε όμως ταυτόχρονα να ανοιχτούμε στην κοινωνία» εξήγησε για να αναφερθεί στη συνέχεια στις ενέργειες που ακολούθησαν, με πρώτο το κάλεσμα στους νέους ώστε να δημιουργηθεί μια «μαγιά στελεχών».

Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο σημείωσε ότι «κέρδισε και αυτό το στοίχημα», όσο και στον διάδοχό του στα ηνία οργάνωσης, Παύλο Μαρινάκη, για τον οποίο είπε πως «αποτέλεσε τον πολιτικό εγκέφαλο της οργάνωσης».

«Όσοι ζήσαμε την τριετία αυτή από μέσα την ΟΝΝΕΔ, πήραμε μαθήματα όχι μόνο πολιτικής, αλλά μαθήματα ζωής» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης και μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία.

«Κερδίσαμε το στοίχημα της επανίδρυσης, το στοίχημα που μας ζήτησε να κερδίσουμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιβάλλοντάς μας με εμπιστοσύνη και παρέχοντάς μας όλα τα εφόδια για να το πετύχουμε» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, για να κάνει γνωστό πως το σύνθημά του για την επόμενη τριετία είναι «ΟΝΝΕΔ για όλους».

Όπως εξήγησε, η κομματική νεολαία της ΝΔ δεν θα λειτουργήσει «ούτε ως κλειστό κλαμπ, ούτε ένα άθροισμα ετερόκλητων συνιστωσών». «Αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε στην κοινωνία, εμείς επί χρόνια το πετυχαίνουμε στα πανεπιστήμιά μας, εκφράζοντας όλους τους φοιτητές που θέλουν σύγχρονα πανεπιστήμια. Αυτό θα κάνουμε και τώρα στην κοινωνία» σημείωσε.

Θα σταθούμε με σεβασμό απέναντι στον πολίτη

«Στόχος μας» είπε ακόμη «είναι να φέρουμε πίσω τους φίλους και τα αδέρφια μας, όσους φυσικά θέλουν να συνδέσουν το μέλλον τους με την Ελλάδα» για να συμπληρώσει πως η ΟΝΝΕΔ θα αγκαλιάσει όλες τις επαγγελματικές τάξεις, αλλά και θα σταθεί με σεβασμό απέναντι σε όλους τους πολίτες με καταστατικό στόχο την κοινωνική ειρήνη.

«Σας ζητώ να γίνουμε ο προπομπός των μεγάλων αλλαγών που θα φέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί η πρωτοπορία είναι το πεπρωμένο της ΟΝΝΕΔ» κατέληξε ο υποψήφιος πρόεδρος της οργάνωσης.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει θεματικές συζητήσεις με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, ενώ στις τέσσερις το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου της οργάνωσης, την κεντρική επιτροπή και των εκπροσώπων στη ΝΔ.

Συνέδριο ΟΝΝΕΔ 2019 Μητσοτάκης: Ολόκληρη η ομιλία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις