Συρία Τουρκία πόλεμος: Μια ανάσα πριν τη χερσαία εισβολή στη Συρία ο Τουρκικός στρατός ο οποίος χθες, εξαπέλυσε τρεις επιθέσεις κατά θέσεων ένοπλων Κούρδων. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν την νύχτα της Δευτέρας και ήταν σε συγκεκριμένους στόχους και δεν αποτελούσαν ευρεία επιχείρηση, όπως τόνιζαν στην τουρκική κυβέρνηση και επιβεβαίωσαν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ανακοίνωσε μέσω twitter, πως είναι έτοιμο στα σύνορα με την Συρία, καθώς ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για να ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοανατολικά της γειτονικής τους χώρας.
Στα σύνορα με την Τουρκία, έχουν μεταφερθεί ήδη άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και πλέον είναι θέμα ωρών να προχωρήσουν σε χερσαία επιχείρηση κατά συγκεκριμένων στόχων. Όπως αναφέρουν στην Τουρκία, στόχος της κυβέρνησης τους είναι να δημιουργήσει στην περιοχή μια «ζώνη ασφαλείας» την οποία θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως το σημείο όπου θα συγκεντρώνονται μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα, με τον ΥΠ.ΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου να αναφέρει πως οι επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού είναι ένα «προσωρινό μέτρο» και πως «η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Σύμφωνα με το σχέδιο των Τούρκων, στην περιοχή θέλουν να εγκαταστήσουν πάνω από 3 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους φιλοξενεί στα εδάφη της αυτή τη περίοδο.
#Turkey air force bombed a convoy bringing support to #YPG via the Semalka border crossing that links #Syria to Iraq. pic.twitter.com/Z5WH23lQik
— Dennis Kurt | Defense Observer (@byz_observer) October 7, 2019
Συρία Τουρκία πόλεμος: Επίθεση και από αέρος
Οι επιθέσεις του Τουρκικού στρατού έγιναν με το πυροβολικό, αλλά και από αέρος. Αν και οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες σχετικά με το ακριβές σημείο της μίας επίθεσης, αυτό που έγινε γνωστό είναι πως αρχικά τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατιωτική βάση που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα.
Ωστόσο, κουρδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε εντός τουρκικού εδάφους, κάτι που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε ένα χιλιόμετρο από το τριεθνές Τουρκίας- Συρίας- Ιράκ, σε συνοριακό πέρασμα που έχουν δημιουργήσει οι Κούρδοι του Ιράκ και εκείνοι της Συρίας, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, για τον ανεφοδιασμό των τελευταίων. Στόχος ήταν να χτυπηθούν πολιτοφύλακες των Κούρδων και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε δεύτερη επιδρομή που έγινε στη πόλη Γκάρα, εξουδετέρωσαν τρία άτομα του PKK.
Τα ξημερώματα έγινε κι άλλη επιδρομή του τουρκικού στρατού, στην επαρχία της Ράκα, όπου το πυροβολικό εξαπέλυσε επίθεση κατά θέσεων που είναι υπό τον έλεγχο κουρδικών ενόπλων ομάδων. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στη Συρία, έγινε επίσης επίθεση από αέρος κοντά στα σύνορα Συρίας και Ιράκ όπου δύο γέφυρες καταστράφηκαν.
#Syria: video showing Turkish Air Force targeting area of Semalka border crossing with #Iraq (used to transfer supplies). https://t.co/SAUkTWnbec pic.twitter.com/LLU9zjCzwR
— Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq) October 7, 2019
Συρία Τουρκία πόλεμος: Στο στόχαστρο ο Τραμπ
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ ο Τραμπ έχει βρεθεί στο στόχαστρο όχι μόνο των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και των ίδιων των Ρεπουμπλικάνων. Πολλοί έκαναν λόγο για «καταστροφή» σχετικά με την απόφασή του να αποσύρει από την βόρεια Συρία τα στρατεύματά του και να αφήσει έτσι την Τουρκία να επέμβει. Ο ίδιος μέσω twitter λίγες ώρες αργότερα, άλλαξε εντελώς στάση και μάλιστα απείλησε ανοιχτά την Τουρκία για κυρώσεις, σε περίπτωση που «ξεπεράσει τα όρια». Σχολίασε χαρακτηριστικά, πως θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας, αν το κρίνει η «μεγάλη και απαράμιλλη σοφία» του, όπως έγραψε στο Twitter. Λίγο αργότερα, η τουρκική λίρα είχε κάνει «βουτιά» 2,1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Γερουσιαστές απειλούν την Τουρκία με αναστολή της παρουσίας της στο ΝΑΤΟ, ενώ η Χίλαρι Κλίντον αποκάλεσε «προδότη» τον Τραμπ για τη στάση του. Στην αντίπερα όχθη, στην Τουρκία, τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν κάνοντας λόγο για «διπλωματική νίκη» του Ερντογάν κατά του Τραμπ. Οι Αμερικανοί ωστόσο, προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα, ανέφεραν πως περίπου 100 στρατιώτες θα μείνουν κοντά στη περιοχή, ενώ προχώρησαν σε μέτρα για να περιορίσουν την δράση των Τούρκων στην περιοχή, ελέγχοντας ουσιαστικά τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνονται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over…
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019
Συρία Τουρκία πόλεμος: Τουσκ εναντίον Τραμπ
Σε αντίθεσή με τον συνονόματό του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έδωσε «φως» στον Ερντογάν , ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι οι «ενέργειες της Τουρκίας» δοκιμάζουν τις σχέσεις της με την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η ΕΕ, βρίσκεται σύσσωμη στο πλευρό της Κύπρου απέναντι στις «παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας».
Την ίδια στιγμή η Γαλλία έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στην Άγκυρα τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία θα συνέβαλε στην αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Παράλληλα στις Βρυξέλλες ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο επόμενος «υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» (ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας) κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν περισσότερους άνδρες και γυναίκες στις κοινές ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο ακόμα και για 50.000 – 60.000, ώστε η ΕΕ να μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της.