Επεισόδια Βαρκελώνη: Επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει 9 αυτονομιστές πολιτικούς. Οι καταλανοί ηγέτες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της Βαρκελώνης το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά από μαζικό κάλεσμα της οργάνωσης “Δημοκρατικό Τσουνάμι”. Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση βίας προκείμενου να εμποδίσουν το πλήθος.
Στα πλάνα διακρίνονται αστυνομικοί να σπρώχνουν και να χτυπούν διαδηλωτές. Πάνω από 100 πτήσεις ακυρώθηκαν, δεκάδες καθυστέρησαν. Ένταση σημειώθηκε και στην Λέριδα. Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ καθώς προσπαθούσαν να πλησιάσουν κυβερνητικό κτίριο. Οι διαδηλωτές διέλυσαν το φράγμα που είχε τοποθετηθεί για να τους αποκλείσει από την περιοχή. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια.
Επεισόδια Βαρκελώνη: Δεν συμμετείχε ο Πουτζδεμόν στη δίκη
Οι τρεις κατηγορούμενοι σ’ αυτή την απόφαση ορόσημο σχετικά με ένα δημοψήφισμα, του οποίου η διεξαγωγή είχε απαγορευθεί, και τη βραχύβια ανακοίνωση της ανεξαρτησίας κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης. Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της εξέγερσης. Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας χαρακτήρισε «αγριότητα» την επιβολή αυτών των ποινών. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε … για το μέλλον των υιών και των θυγατέρων μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία», έγραψε στο Twitter.
Σημειώνεται ότι ο Πουτζδεμόν ήταν επικεφαλής της ισπανικής περιφέρειας όταν έγινε η απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί, όμως δεν συμμετείχε σ’ αυτή τη δίκη επειδή διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει τώρα αυτοεξόριστος. Πολλά διακυβεύονταν, τόσο για την Ισπανία όσο και για την πιο ευημερούσα περιφέρειά της σ’ αυτή τη δίκη για την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης, η οποία είχε προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου, είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες και είχε δημιουργήσει εκνευρισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.