Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ κυρώσεις Τουρκία: “Στάχτη στα μάτια του Κογκρέσου” βλέπει το Bloomberg
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κυρώσεις Τουρκία: “Στάχτη στα μάτια του Κογκρέσου” βλέπει το Bloomberg

Τραμπ κυρώσεις Τουρκία: Πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν πείστηκαν από τις «χλιαρές», όπως θεωρούν κυρώσεις και ετοιμάζουν νέες ισχυρότερες.

Τραμπ κυρώσεις Τουρκία: Κι ενώ η Ε.Ε. δέχεται επικρίσεις για τη «χλιαρή», όπως την χαρακτηρίζουν ξένα ΜΜΕ, αντίδραση έναντι της Τουρκίας το Bloomberg χαρακτηρίζει «στάχτη στα μάτια» τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της Άγκυρας σε μια «προσπάθεια περιορισμού του αρνητικού αντίκτυπου που είχε η απόφασή του να απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στον Ερντογάν να ξεκινήσει την εισβολή».

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ προβλέπει κυρώσεις κατά τριών υπουργών (Άμυνας, Εσωτερικών και Ενέργειας) της Τουρκίας και των υπουργείων τους, με τα πρώτα μέτρα να προβλέπουν τη δέσμευση τυχόν πόρων τους στην αμερικανική επικράτεια, ενώ και οι διεθνείς συναλλαγές τους θα εμποδίζονται από δω και στο εξής. Με το διάταγμα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν επίσης κατά 50% οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ θα «παγώσουν» την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία. Αλλά όπως σημειώνει το Bloomberg πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν πείστηκαν από τις κυρώσεις αυτές, τις οποίες θεωρούν «χλιαρές» και ετοιμάζουν νέες ισχυρότερες.

Τραμπ κυρώσεις Τουρκία: Δεν «ιδρώνει το αυτί» του Ερντογάν

Το αυτί της Τουρκίας πάντως, τουλάχιστον επισήμως, δεν δείχνει να ιδρώνει από τη στάση των Ευρωπαίων, αφού όχι μόνον αψηφά την καταδίκη της ΕΕ για τις ενέργειες της Άγκυρας τόσο στη Συρία όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομη και μεροληπτική στάση. Μάλιστα, η Τουρκία διεμήνυσε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία της με την ΕΕ, σε κάποιους τομείς, εξαιτίας των αποφάσεων του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει στην περίπτωση τυχόν κυρώσεων για τις γεωτρήσεις. Επιπλέον, κατηγορεί την ΕΕ ότι προστατεύει τρομοκράτες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις