Προϋπολογισμός 2020 Ελλάδα: Η συγκεκριμένη, καθ’ όλα θετική εξέλιξη για τον προϋπολογισμό, αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.
Προϋπολογισμός 2020 Ελλάδα: Αυξημένο κατά 3 δισ. ευρώ, από τον προβλεπόμενο στόχο, εμφανίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα, στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη, καθ’ όλα θετική, εξέλιξη για τον προϋπολογισμό, αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και αποδίδεται στις βελτιωμένες επιδόσεις των φορολογικών εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, σε περίοδο εννέα μηνών,το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,479 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,467 δισ. ευρώ.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλη επικοινωνία με τους Θεσμούς» ανάφερε πριν από λίγο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι το «κενό» για το 2020 έχει «κλείσει». Εντός της ημέρας φτάνει, άλλωστε, στις Βρυξέλλες το σχέδιο Προϋπολογισμού, με ίδιο στόχο ανάπτυξης (2,8%) και οριακές διαφοροποιήσεις στην ποσοτικοποίηση των 120 δόσεων (προς τα πάνω), των ηλεκτρονικών συναλλαγών (προς τα κάτω) και της επισκόπησης δαπανών (προς τα κάτω), ενώ προστέθηκαν οι προβλέψεις εσόδων από την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.
Προϋπολογισμός 2020 Ελλάδα: Τονωτική ένεση από τις 120 δόσεις
Παρά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε υπέρβαση των εσόδων κατά 193 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ συνολικά στο 9μηνο οι φόροι έχουν υπερβεί το στόχο κατά 616 εκατ. ευρώ. Κι αυτή η εικόνα ουσιαστικά ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς απέναντι στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες. Δεν είναι, μάλιστα, απίθανο να υπάρξει ακόμα καλύτερη εικόνα για το φετινό Προϋπολογισμό, δηλαδή μεγαλύτερο υπερπλεόνασμα και είναι ενδεικτικό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι 4,479 δις έναντι 2,523 δις πέρσι, σημειώνοντας υπέρβαση 3,012 δις από το στόχο. Εντός των ημερών ανακοινώνονται, μάλιστα, έκτακτες ελαφρύνσεις για νομικά πρόσωπα, ύψους 138 εκατ. ευρώ, που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο του φετινού Προϋπολογισμού.
Τονωτική είναι η ένεση από τις 120 δόσεις, καθώς οι εισπράξεις ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Αν και το «καθαρό» όφελος είναι μικρότερο, αφού το 15- 20% είναι από ΑΦΜ που μεταπήδησαν από 12 δόσεις, φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των Θεσμών. Για το 2020 έχουν προβλεφθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ εισπράξεις από τη συγκεκριμένη «πηγή». Πέρα από το στοίχημα των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, υπάρχουν κι άλλες αβεβαιότητες, κυρίως από το μέτωπο των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις. Το οικονομικό επιτελείο τηρεί στάση αναμονής ειδικά από τη στιγμή που ο ΕΦΚΑ έχει ασκήσει αναίρεση επί πρωτόδικης απόφασης για τα αναδρομικά της περιόδου Ιούνιος 2015- Μάιος 2016.
Αναδρομικά: Μάλλον το νέο έτος η καταβολή τους
Ανεξαρτήτως του αν η κυβέρνηση θα λάβει τελικά πολιτική απόφαση για να κλείσει το θέμα, αυτό που τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος είναι ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες κι εν συνεχεία να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις, πριν ξεκινήσει η καταβολή των όποιων αναδρομικών, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο καταβολών πριν από το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, το Αποθεματικό του Προϋπολογισμού, ύψους 1 δις ευρώ, μπορεί να χρησιμοποιείται και για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, κάτι που σημαίνει ότι αν κριθεί σκόπιμο υπάρχει και αυτό το «μαξιλάρι».