Προστασία πρώτης κατοικίας 2019: Χιλιάδες δανειολήπτες είναι σε σύγχυση, αφού η γραφειοκρατία της ρύθμισης για προστασία της πρώτης κατοικίας, "σπρώχνει" αρκετούς στον νόμο Κατσέλη.
Προστασία πρώτης κατοικίας 2019: Σε αναταραχή φαίνεται πως βρίσκονται χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, που καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία και τον πιο γνώριμο νόμο Κατσέλη. Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, η γραφειοκρατία στην πρώτη φάση αιτήσεων υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εγγυημένο «κούρεμα» δανείων «σπρώχνουν» τους δανειολήπτες στο νόμο Κατσέλη.
Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού, δείχνουν ότι οι αιτήσεις που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, μετά βίας αυξάνονται κατά περίπου 2.000 ανά 7ήμερο. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, στα μέσα Οκτωβρίου, να βρίσκονται σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο μόλις 26.197 δανειολήπτες, ενώ άλλοι περίπου 12.000 έχουν απλώς συναινέσει στην άρση τραπεζικού- φορολογικού απορρήτου, χωρίς καν να έχουν εκκινήσει τη διαδικασία.
Νόμος Κατσέλη: Συνεχίζεται η ροή αιτήσεων
Πηγές που γνωρίζουν εκφράζουν σχετική ικανοποίηση από αυτόν τον αριθμό, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση για 150.000 ωφελούμενους από το πλαίσιο προστασίας είναι το “ταβάνι” και όχι ο στόχος. Στην πλευρά των τραπεζών υπάρχει, πάντως, προβληματισμός και μάλιστα διπλός, Από τη μια, είναι προφανές πως όταν πέσει η αυλαία της ρύθμισης, θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να ενταθούν κι αυτό είναι κάτι που απασχολεί και την κυβέρνηση, λόγω του προφανούς πολιτικού κόστους. Από την άλλη, διαπιστώνουν ότι συνεχίζεται και μάλιστα έντονα η ροή αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες φαίνεται ότι θέλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια ευνοϊκότερης ρύθμισης ή και “κουρέματος” των δανείων τους.
Προστασία πρώτης κατοικίας 2019: Γραφειοκρατικές δυσκολίες
Οι υπηρεσίες που παρακολουθούν τη ροή αιτήσεων στην πλατφόρμα για την α’ κατοικία φαίνεται, πάντως, ότι προβληματίζονται από μια άλλη παράμετρο: τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των αιτήσεων που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και των μόλις 140 που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες. Πού έγκειται το πρόβλημα; Στην “κρυφή” γραφειοκρατία