Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δίκη Χρυσής Αυγής – Κασιδιάρης: Ο Φύσσας, ο Ρουπακιάς και η “αγάπη για τα όπλα”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής – Κασιδιάρης: Ο Φύσσας, ο Ρουπακιάς και η “αγάπη για τα όπλα”

Δίκη Χρυσής Αυγής - Κασιδιάρης: Ο Ηλίας Κασιδιάρης που δήλωσε ως επάγγελμα γεωπόνος ξεκινώντας την απολογία του υποστήριξε ότι «η κατηγορία είναι κατασκευασμένη από πολιτικούς κύκλους".

Δίκη Χρυσής Αυγής – Κασιδιάρης: Για «κατασκευασμένες κατηγορίες» και «πολιτικές διώξεις» που στόχο είχαν να ανακόψουν την ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο στη σημερινή απολογία του, ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρατώντας ανά χείρας έναν φάκελο με έγγραφα υποστήριξε ότι πίσω από τις διώξεις αυτές ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για τον οποίο υποστήριξε ότι πίεζε τους ανακριτές να τους προφυλακίσουν. «Την ώρα της ανάκρισης υπήρξαν εντολές… Άδικα διώχθηκα. Άδικα φυλακιστήκαμε…», είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ στο επίκεντρο της απολογίας βρέθηκε και η φερόμενη συνομιλία του με τον τότε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο στο γραφείο του στη Βουλή, ο οποίος -κατά τον Κασιδιάρη- του «ομολόγησε» ότι οι διώξεις ασκήθηκαν με μοναδικό στόχο να μειωθούν τα ποσοστά τις Χρυσής Αυγής.

«Έπρεπε το κόμμα να διωχθεί και να προφυλακιστεί. Όλα είχαν προαναγγελθεί. Είναι το τελευταίο βήμα που διαθέτω για να μιλήσω. Το τελευταίο βήμα ενός πολίτη για δώσει αυτά τα στοιχεία».
Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε ότι «το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα που καταδικάζω». Όσο για το φυσικό αυτουργό του εγκλήματος Γιώργο Ρουπακιά, ο κατηγορούμενος είπε ότι τον είδε για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία στα δελτία ειδήσεων, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρχαν τάγματα εφόδου στη Χρυσή Αυγή και ρητορική μίσους.

Δίκη Χρυσής Αυγής – Κασιδιάρης: Για τον οπλισμό

Βεβαίως και έχω τα όπλα με άδεια. Ασχολούμαι με την σκοποβολή. Έχω μεγάλη αγάπη για τα όπλα αλλά αυτό αφορά εμένα ως προσωπικότητα. Όλες οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί είναι από αθλητική δραστηριότητα.

Για τα σύμβολα σε συναυλία το 2005

Τα ζητήματα των χαιρετισμών και των συμβολισμών δεν θα τα αναπτύξω σε μια ποινική δική. Υπάρχει η ελευθερία της διακίνησης των ιδεών…. Το να δίνει αναφορά ένας πολίτης για ζήτημα που αφορά τις ιδέες του είναι απαράδεκτο. Η Χρυσή Αυγή είναι λαϊκό εθνικιστικό κίνημα. Δεν θα απολογηθώ για τις ιδέες μου.Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να στερήσει κάνεις σε κανένα Έλληνα πολίτη. Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός με τίμησε.

Για τους μετανάστες

Πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Να μην υπάρξουν άβατα.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε τέλος «ατυχές συμβάν» την επίθεση με χειροδικία που είχε εξαπολύσει εναντίον της κ. Κανέλλη στο στούντιο του ΑΝΤ1. «Σε κάθε λόγο μου έλεγα ότι πρέπει να τηρούμε την νομιμότητα…».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο εδώλιο, από το 2015

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής δικάζονται 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα. 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορούνται επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η διεξαγωγή της δίκης ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ συνεξετάζονται και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Το Μάρτιο του 2015 αναδείχθηκε με κλήρωση η σύνθεση του αρμόδιου δικαστηρίου. Πρόεδρος κληρώθηκε η εφέτης Μαρία Λεπενιώτη, μέλη οι δικαστές Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου και εισαγγελέας της έδρας η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου. Αναπληρώτρια πρόεδρος κληρώθηκε η Μαρία Βάρκα, αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Ανέστης και αναπληρωτής εισαγγελέας ο Στέλιος Κωσταρέλλος.

Η δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη πρακτικά διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά από 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου 2016, καθώς οι συνήγοροι έλαβαν κατάλληλες άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις