Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Οριστικά επιστρέφει το παλαιό σύστημα όσον τους σημαιοφόρους στα σχολεία και πλέον η σημαία θα πηγαίνει απευθείας στους καλύτερους μαθητές.
Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Επίσημα πλέον επιστρέφει το παλαιό σύστημα όσον τους σημαιοφόρους στα σχολεία και πλέον η σημαία θα πηγαίνει απευθείας -δίχως κλήρωση- στους καλύτερους μαθητές. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τη σημαία θα τεθεί σε ισχύ ήδη από αυτή την 28η Οκτωβρίου, ενώ αναρτήθηκε και το σχετικό ΦΕΚ που εκκρεμούσε και σε πολλά σχολεία είχε δημιουργηθεί αναστάτωση, καθώς δεν ήταν γνωστό ποιο σύστημα θα εφαρμοστεί. Το περασμένο διάστημα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της σημαίας, με αποκορύφωμα την κόντρα της Νίκης Κεραμέως με τον τέως υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη. Σημειώνεται ότι η νυν υπουργός έκανε λόγο για προσχηματικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένει στη διατήρηση του συστήματος της κλήρωσης.
H 28η Οκτωβρίου είναι η 301η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (302η σε δίσεκτα έτη). Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του «ΌΧΙ».
Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του ’40 ή Έπος του ’40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Τη στιγμή της γερμανικής εισβολής, ο Ελληνικός στρατός είχε προελάσει στα Αλβανικά εδάφη, ως αποτέλεσμα της μέχρι τότε αποτελεσματικής αντιμετώπισης των Ιταλο-Αλβανικών δυνάμεων.
Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η άρνηση της Ελλάδας εορτάζεται στην Επέτειο του Όχι. Ο πόλεμος αυτός ήταν προϊόν της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία και που άρχισε να εκδηλώνεται με την έναρξη του Β’ Π.Π. και ειδικότερα μετά τη συνομολόγηση του Χαλύβδινου Συμφώνου.
Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιγμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.