Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΗΠΑ – Τουρκία: Παγωμένη συνάντηση Πενς-Ερντογάν
ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΗΠΑ – Τουρκία: Παγωμένη συνάντηση Πενς-Ερντογάν

ΗΠΑ – Τουρκία: Ερντογάν και Πενς συναντήθηκαν τελικά μετά τις παλινωδίες του Τούρκου προέδρου, αλλά το κλίμα ήταν αναπόφευκτα παγωμένο.

ΗΠΑ – Τουρκία: Συναντήθηκαν τελικά στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός αντιπρόεδορς Μάικ Πενς, παρά τα αρχικά «νάζια» του πρώτου ότι θα συναντούσε μόνο τον ομότιμό του Ντόναλντ Τραμπ. Το αυτοκρατορικό μεγαλείο του Ερντογάν αναγκάστηκε να χαμηλώσει, αλλά όπου τον… έπαιρνε το έκανε το κομμάτι του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτογραφία από τη συνάντηση των δύο ανδρών, όπου στο φόντο υπάρχουν δύο τουρκικές σημαίες και απουσιάζει η αμερικανική. Από τους Αμερικανούς θεωρήθηκε τουλάχιστον αγένεια, ωστόσο οι Τούρκοι το έριξαν στο… πρωτόκολλο, επισημαίνοντας ότι σημαία για τον επισκέπτη μπαίνει μόνο όταν είναι ομότιμος του οικοδεσπότη.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα της συνάντησης ήταν τουλάχιστον ψυχρό και αυτό φαίνεται και από τη γλώσσα των σωμάτων των δύο ανδρών. Βέβαια τα προηγηθέντα προεξοφλούσαν το κακό κλίμα, ωστόσο η πραγματικότητα ξεπέρασε τις κακές σκέψεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ερντογάν φάνηκε να μην έχει καμία διάθεση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με τον Αμερικανό συνομιλητή του να βρίσκεται στην ίδια διάθεση. Μόλις ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Πενς στην είσοδο του γραφείου του, οι δύο πολιτικοί αντήλλαξαν χειραψία. Αν και σύντομο, το στιγμιότυπο ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Η στάση του σώματος ήταν απολύτως άκαμπτη, τα βλέμματα βλοσυρά και τα χαμόγελα ανύπαρκτα..

ΗΠΑ – Τουρκία: Κατ’ ιδίαν συνομιλία Ερντογάν-Πενς

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί πέρασαν στο σαλόνι, όπου έμειναν μόνοι τους μόλις 10 λεπτά, με παρόντες μόνο τους μεταφραστές. Στη συνέχεια, ήταν προγραμματισμένη η διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στα σκουπίδια η επιστολή Τραμπ

Πέρα από την τουρκική αδιαλλαξία, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είχε παγώσει από πριν με το περιστατικό της περίφημης επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν. Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό δίκτυο Fox είχε δημοσιεύση την από 9 Οκτωβρίου 2019 επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ που απεκάλυψε το Fox -και που δεν έχει διαψευστεί-, με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τον Τούρκο ομόλογό του να μην είναι «ανόητος» και να μην το παίζει σκληρός. Τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο της επιστολής ξένισε ακόμη και τους πλέον πιστούς του Αμερικανού προέδρου. «Την πετάξαμε στα σκουπίδια» ήταν η απάντηση της τουρκικής προεδρίας, που δεν θέλησε να επιδείξει διάθεση οιουδήποτε σχολιασμού.

Το σχόλιο του Κρεμλίνου

Πιο… πρόθυμο για κριτική ήταν το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να εκφράζεται δημόσια, για το ιδιαίτερα ασυνήθιστο, όπως είπε, ύφος του Τραμπ στην επιστολή. «Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών. Είναι μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιστολή», είπε Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις