Brexit νέα: Δεκαπέντε σχεδόν ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το θρίλερ των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες συνεχίζονται σε συνθήκες αβεβαιότητας, με το θέμα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στην τακτική Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Το αν θα υπάρξει συμφωνία για ήσυχο Brexit ή αν η έξοδος θα είναι “άγρια”, δεν το γνωρίζει κανείς. Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμα και στην περίπτωση της επίτευξης συμφωνίας σ’ ένα νομικό κείμενο μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται το σενάριο νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής πριν από τις 31 Οκτωβρίου.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το BBC, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καλείται να βρει τις ισορροπίες του και να λύση τη δύσκολη «εξίσωση» του Κοινοβουλίου, αναφορικά με την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit. «Αγκάθι» παραμένουν οι πολύπλοκες ειδικές συμφωνίες για τη Βόρεια Ιρλανδία, που είναι και το βασικό σημείο τριβής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Ο κ. Τζόνσον γνωρίζει πως δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και γι’ αυτό επιχειρεί μια πολιτική κατευνασμού απέναντι στους Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, οι δέκα βουλευτές του οποίου επιμένουν στη διατήρηση μιας ισχυρής ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Τζόνσον επιθυμεί μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με κάθε κόστος, ενώ την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες δηλώνουν «εξαιρετικά κουρασμένες» εξαιτίας του εξαιρετικά αργού βηματισμού που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επεκτείνει δύο φορές την ισχύ των διατάξεων του άρθρου 50 που αφορά στις διαπραγματεύσεις αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και, όπως εκτιμούν κύκλοι των Βρυξελλών, δεν αποκλείεται πλέον αυτό να συμβεί και για τρίτη φορά, ώστε να επιλυθούν σημαντικά νομοτεχνικά ζητήματα.
Brexit: Ένα ακόμα χτύπημα στον πρωθυπουργό
Tο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ. «Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα [ούτε] αναφορικά με τον ΦΠΑ», ανακοίνωσαν η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισαν.
Όπως αναφέρει o Guardian μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγονται τρεις δρόμοι:
1. Να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερος συμβιβασμός από τον Μπόρις Τζόνσον μολονότι μετά από τρεις συαντήσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει ασαφές αν μπορεί να κάνει πιο πίσω η Ντάουνινγκ Στριτ.
2. Να υποχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις απαιτήσεις του DUP. Δεδομένου όμως ότι στην ΕΕ υπάρχει ανησυχία για το πώς μπορεί να προστατευτεί η ενιαία αγορά από προϊόντα που διακινούνται χωρίς συνοριακούς ελέγχους είναι δύσκολο αυτό το ενδεχόμενο
3. Να υπαναχωρήσει το DUP την τελευταία στιγμή δεδομένου του αποσπάσματος στην ανακοίνωση ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».
Brexit νέα: Γιατί επικρατεί προβληματισμός στην Ευρώπη των 27
Υπό το πρίσμα αυτό, δύο είναι οι κύριες ανησυχίες που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών: To βράδυ της Τετάρτης, τα ιρλανδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες, μετέδιδαν ότι όλα τα κρίσιμα ζητήματα που οδηγούν σε συμφωνία για το Brexit έχουν επιλυθεί, εκτός από το θέμα του ΦΠΑ. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του την Τετάρτη εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συμφωνία για το Brexit βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της».
Τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου Κορυφής
Η Τουρκία αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς θα απασχολήσει τους ηγέτες σε τρία επίπεδα: αναφορικά με τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία αλλά και το προσφυγικό. Στα πρώτα δύο σημεία, οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις των υπουργών της Ε.Ε., αφενός για λήψη περιοριστικών μέτρων κατά ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις εξορύξεις και αφετέρου για την καταδίκη της τουρκικής επίθεσης.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα της αύξησης των ροών προς τα νησιά αλλά και αυτό της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, μετά τη μη απόφαση σε επίπεδο υπουργών για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν το θέμα με σκοπό να βρουν τις κατάλληλες διατυπώσεις για τα τελικά συμπεράσματα, προκειμένου να μην καμφθεί το ηθικό των δύο χωρών.
Συμβολική κίνηση Μέρκελ – Μακρόν
Oι ηγέτες αναμένεται να διεξάγουν δύσκολες συνομιλίες και αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου, δηλαδή μεταξύ των κρατών που συνεισφέρουν καθαρά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αυτών που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων.
Πάντως, σε μια συμβολική κίνηση, o κ, Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επισκέφθηκαν την Τετάρτη το εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη, όπου διεξήχθη η διμερής σύνοδος Γαλλίας – Γερμανίας. Από εκεί, και οι δύο έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ έθεσαν ζήτημα Δουβλίνου σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της ΕΕ.