Βραχυχρόνια μίσθωση ΑΑΔΕ: Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση στο άμεσο διάστημα η κυβέρνηση. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού είχαν δώσει «ραντεβού» για τις συζητήσεις γύρω από το φαινόμενο του Airbnb για μετά το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις θα ληφθούν, το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ΑΑΔΕ καλείται να εντοπίσει όλα τα ακίνητα που δεν είναι δηλωμένα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί το φαινόμενο του Airbnb, κυρίως λόγω των επιπτώσεων που έχει στην αγορά ακινήτων. Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η εκρηκτική αύξηση των ενοικίων, ιδιαίτερα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Στην πρωτεύουσα, περιοχές, όπως το Κουκάκι, το Κολωνάκι και το ευρύτερο ιστορικό κέντρο έχουν γίνει απλησίαστες. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν για το Airbnb θα έχει τρεις βασικούς άξονες:
1) Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση
Περίπου 20.000 ακίνητα που διατίθενται μέσω του Airbnb και 10.000 σπίτια που είναι αναρτημένα στο Booking δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σαφείς οδηγίες στην ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει όλα αυτά τα ακίνητα, τα οποία στην επόμενη φάση θα αποκλειστούν από την πλατφόρμα.
2) Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb -Τα ακίνητα αποκτούν «ταυτότητα»
Η Ελλάδα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, θα θεσπίσει έναν ειδικό κανονισμό με προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα που διατίθενται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Homeaway, Booking). Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να καταθέτουν τις πολεοδομικές άδειες, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας του ακινήτου (έξοδοι κινδύνου, πυροπροστασία κ.λπ). Υπενθυμίζεται ότι Ελληνες έχουν αναρτήσει στην πλατφόρμα Airbnb ακόμα και… αντίσκηνα.
3) Ασφαλιστική κάλυψη ακινήτων
Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα.
Airbnb: Σκέψεις για θέσπιση τέλους διαμονής
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυτό το διάστημα «ζυγίζει» και την προοπτική της επιβολής του τέλους διαμονής και στα ακίνητα που διατίθενται μέσω Airbnb. Πρόκειται για ένα «χαράτσι» που θεσπίστηκε για τα ξενοδοχεία τον Ιανουάριο του 2018 και προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του κλάδου των ξενοδόχων. Οι ξενοδόχοι υποστήριζαν ότι ο επιπλέον φόρος αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων της Ελλάδας, όχι μόνο προς τις άλλες χώρες, αλλά και προς τα σχεδόν ανεξέλεγκτα τότε, ακίνητα του Airbnb. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς ακινήτων, από το τρέχον φθινόπωρο χιλιάδες σπίτια θα αποχωρήσουν από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb, και θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.