Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / ATM σολομός: Πάνε για χρήματα και φεύγουν με…ψάρι
PLUS

ATM σολομός: Πάνε για χρήματα και φεύγουν με…ψάρι

ATM σολομός: Τον περασμένο Ιανουάριο, στο mall Wisteria στη Σιγκαπούρη εμφανίστηκε ένα καινούργιου τύπου ATM.

ATM σολομός: Τον περασμένο Ιανουάριο, στο εμπορικό κέντρο Wisteria στη Σιγκαπούρη εμφανίστηκε ένα καινούριου τύπου ATM στο οποίο μπορείτε να κάνετε ανάληψη όχι χρημάτων, αλλά… φιλέτων κατεψυγμένου σολομού από τα νορβηγικά φιορδ, βάρους 200 γραμμαρίων το καθένα. Σήμερα, δεκάδες ATM σολομού είναι διάσπαρτα σε όλη αυτή τη νήσο-κράτος. Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον Μανίς Κούμαρ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Norwegian Salmon Pte Ltd, o οποίος θέλησε να κάνει τον αγαπημένο του σολομό προσιτό, οικονομικά, σε όλους. Έκοψε το κόστος βιτρίνων, προσωπικού και διανομέων και πουλάει φτηνά.

Σε θερμοκρασία -20 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό του ATM, τα φιλέτα διατηρούνται για δύο ολόκληρα χρόνια. Ο Κούμαρ επέλεξε τη Σιγκαπούρη, λόγω της εκεί κουλτούρας αυτόματων μηχανών πώλησης – εκεί πωλούνται άπειρα αγαθά μέσω αυτόματων μηχανών (από παγωτά μέχρι και αυτοκίνητα πολυτελείας). Πλέον, στους Σιγκαπουριανούς λάτρεις του σολομού, η λιχουδιά διατίθεται σε ATM σολομού σε 61 τοποθεσίες. «Υπήρξαν περιπτώσεις που οι πελάτες αγόραζαν σολομό τις μεταμεσονύκτιες ώρες» είπε ο Κούμαρ.

ATM σολομός: Η διατροφική αξία του ιδιαίτερου ψαριού

Ο σολομός αποτελεί μια εξαιρετικά νόστιμη τροφή με καρδιοπροστατευτική δράση, που αξίζει κανείς να δοκιμάσει και να εντάξει στις διατροφικές του επιλογές. Παραδοσιακό φαγητό της κουζίνας των Σκανδιναβών και των Ρώσων και καπνιστή λιχουδιά για τους Σκωτσέζους, ο σολομός ξεπερνά τα τοπικά σύνορα και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα τραπέζια πολλών χωρών ως ένα ιδιαίτερο έδεσμα. Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων.

Θεωρείται ιδιαίτερο ψάρι, καθώς ζει και μεγαλώνει στη θάλασσα και αναπαράγεται σε λίμνες και ποτάμια. Συγκεκριμένα, γεννιέται και αναπτύσσεται σε γλυκό νερό, ωριμάζει σε αλμυρό νερό (το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του) και τέλος γεννά και πεθαίνει πάλι σε νερό λίμνης ή ποταμού (εκεί που γεννήθηκε). Το μέγεθός του ποικίλει, καθώς ξεκινά από μερικά κιλά και φθάνει ακόμα και τα 55 κιλά, ενώ το κόκκινο-ροζ χρώμα του οφείλεται στη χρωστική ουσία ασταξανθίνη. Η χημική της δομή είναι παρόμοια με αυτή της βιταμίνης Α και του β-καροτενίου και είναι προϊόν παρασκευής διάφορων ειδών πλαγκτού και άλγεων. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγει στο λιπώδη ιστό του σολομού και εφόσον δεν υπόκειται σε αποχρωματισμό, του προσδίδει μόνιμα το κοκκινωπό του χρώμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις