Επενδύσεις: Το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» αίρει επενδυτικά εμπόδια και η χώρα μπαίνει στην ψηφιακή εποχή. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» έχει ως στόχο: • Να άρει επενδυτικά εμπόδια, έτσι ώστε η χώρα να μπει στην ψηφιακή εποχή, εφαρμόζοντας τις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές • Να θεραπεύσει αδυναμίες του παρελθόντος, που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων • Να συγκεντρώσει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον • Να στηρίξει νέες επιχειρήσεις.
Να βοηθήσει επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους • Να διασφαλίσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους • Να στηρίξει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων και να βάλει τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία επενδυτών και εργαζομένων.
Επενδύσεις: Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου
Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση:
- Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα. Για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης σε πάρκο θα χρειάζεται η άδεια εγκατάστασης και θα αρκεί μια απλή γνωστοποίηση ότι ξεκινά τη δραστηριότητά της. Η ανάπτυξη ενός πάρκου θα εγκρίνεται πλέον από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και όχι από τις πολιτικές ηγεσίες τους.
- Δημιουργεί Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει σε κάθε χώρο.
Έλεγχος και αδειοδότηση
- Αναθέτει σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές ή ελεγκτικές εταιρείες, από πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς και άλλους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων. Έτσι επιταχύνεται η διαδικασία πιστοποίησης, απελευθερώνοντας πόρους και επιτρέποντας την δημιουργία πολλών και κατά τεκμήριο καλών θέσεων εργασίας
- Επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
- Θέτει δικλείδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας.
- Θεσμοθετεί Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών.
Επενδύσεις: Επιτάχυνση διαδικασιών
- Επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία με τη θέσπιση των ηλεκτρονικών δικογράφων και τηλεσυνδριάσεων στη διοικητική δικαιοσύνη.
- Καταργεί τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» που επιβαρύνουν τις αδειοδοτικές διαδικασίες.
- Η αδειοδότηση θα γίνεται πλέον με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια, που θα συνεκτιμούν το σύνολο των επιδράσεων κάθε έργου και δραστηριότητας στο περιβάλλον. Έτσι, ενώ θα έχει μειωθεί ένα περιττό γραφειοκρατικό βήμα, η εξέταση των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα είναι ολιστική και πολύ λεπτομερέστερη.
Απλή γνωστοποίηση
- Οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες μεταπίπτουν από το καθεστώς έγκρισης λειτουργίας, στο καθεστώς απλής γνωστοποίησης. Έγκριση λειτουργίας ή εγκατάστασης θα απαιτείται μόνο στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις για την αποφυγή κινδύνων. Κάθε επιχειρηματίας υποχρεούται να τηρεί την κείμενη νομοθεσία όπως προβλέπεται, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος έγκρισης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου τήρησης της κείμενης νομοθεσίας μετά την έναρξη λειτουργίας μιας οικονομικής δραστηριότητας.
Κάτι αλλάζει
Φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία μετά την 7 η Ιουλίου. Άρχισε να υπάρχει αισιοδοξία ότι αφήνουμε πίσω την κρίση. Αυτό δείχνουν όλοι οι δείκτες, όπως, για παράδειγμα, ο επενδυτικός που ανεβαίνει. «Θα εφαρμόσουμε τις αλλαγές και θα στείλουμε μήνυμα ότι έχουμε βγει από τον φαύλο κύκλο…Η Ελλάδα επέστρεψε», διαμηνύει ο πρωθυπουργός.