ΣΥΡΙΖΑ: Αδύναμος ρόλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αδύναμος ρόλος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται αδύναμο και χωρίς επιχειρήματα ή, με βάση τη γλώσσα της πολιτικής, «χωρίς αφήγημα».

19.10.2019 | 10:25

ΣΥΡΙΖΑΗ αντιπολίτευση αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και κατ’ επέκταση έναν από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Και αυτό γιατί ο ρόλος της είναι να ελέγχει την κυβέρνηση και να ασκεί κριτική στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες. Ενίοτε δε η αντιπολίτευση διορθώνει προς το καλύτερο τα κυβερνητικά νομοθετήματα, πάντα προς όφελος των πολιτών. Και ο ρόλος αυτός δεν έχει αποδοθεί τυχαία στο δεύτερο τη τάξει κόμμα στις εκλογές, αφού δυνητικά θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτόν τον αντιπολιτευτικό ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην μπορεί, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, να τον υπηρετήσει σε κανένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την χώρα και τους πολίτες. Πολιτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται αδύναμο και χωρίς επιχειρήματα ή, με βάση τη γλώσσα της πολιτικής, «χωρίς αφήγημα». Και μάλιστα το αφήγημα αυτό λείπει από τα θέματα και της οικονομίας και της υπόθεσης Novartis και της ψήφου των Ελλήνων της ομογένειας.

Βελτίωση των οικονομικών δεικτών

Αρχικά στην οικονομία η κυβέρνηση έχει πετύχει βελτίωση των οικονομικών δεικτών σε όλα τα επίπεδα και εσχάτως οδήγησε την χώρα σε δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο, γεγονός που δείχνει πως έχει αλλάξει το κλίμα στις αγορές και στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Την ίδια ώρα «κλείδωσαν» και οι στόχοι του προϋπολογισμού με το κενό που φάνηκε να υπάρχει ανάμεσα σε στην χώρα μας και τους εταίρους να έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Το υπουργείο Οικονομικών ήδη προέβλεψε ένα πλεόνασμα 350 εκατομμυρίων, το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών θα διανεμηθεί σε ευπαθείς ομάδες έως το τέλος του χρόνου, ενώ και οι φοροελαφρύνσεις αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό εντάχθηκε και το πρόγραμμα της χορήγησης επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου, η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης στο 9%, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν πλήρη απασχόληση. Επιπλέον, στον προϋπολογισμό προβλέπεται και η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, αλλά και οι φοροαπαλλαγές για όσους επιλέξουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Ελάχιστος πολιτικός χώρος

Με βάση αυτά τα δεδομένα η αντιπολίτευση έχει ελάχιστο «πολιτικό χώρο» για να αντιταχθεί στα μέτρα αυτά, καθώς αφορούν μειώσεις φόρων και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οριζόντιες. Και μπορεί το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ότι αυτές οι ελαφρύνσεις και οι κυβερνητικές παροχές προέρχονται από την καλή διακυβέρνηση των προηγούμενων μηνών, αλλά θα αναγκαστούν να τα υπερψηφίσουν όλα στην Βουλή. Επόμενος οικονομικός τομέας είναι αυτός των επενδύσεων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση, παρουσιάζουν αύξηση κατά 13,4%, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις ειδικότερα κατά 15,8%. Στον ίδιο τομέα τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2018 υπήρξε μείωση των επενδύσεων σε ποσοστό που άγγιξε το 12%.

Και μπορεί εδώ το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ότι η κυβέρνηση θυσιάζει τα πάντα στον βωμό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά όταν παρουσιάζονται τα χρήματα που θα κερδίσει το κράτος από την φορολογία αλλά και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, το αφήγημα αυτό μοιάζει ημιτελές.

Το ναυάγιο της Novartis

Στην υπόθεση της Novartis ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «δείλιασε» να βάλει στο κάδρο της προανακριτικής τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, η υπόθεση πήρε τον δρόμο της προανακριτικής, όπως θεσμικά ορίζεται, και από τα αποτελέσματα αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα κριθεί εάν θα πρέπει να κατηγορηθεί και κάποιος άλλος εκτός από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτή η πιστή τήρηση της θεσμικής διαδικασίας, όπως την ορίζει ρητά και το Σύνταγμα, ουσιαστικά δεν δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ «τροφή»> για πολιτική αντιπαράθεση, που ως στόχο θα είχε μόνο τον αποπροσανατολισμό από την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Τώρα τον πρώτο λόγο έχει η επιτροπή της Βουλής και όχι τα κόμματα ούτε η κυβέρνηση, οπότε η μικροπολιτική μπαίνει στο περιθώριο, γεγονός που δεν ευνοεί δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση. Στο ίδιο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποστηρίξει επίσης ότι ήταν η δική του κυβέρνηση που ανακάλυψε «το δήθεν σκάνδαλο των γιατρών», αφού η διερεύνηση σε αυτήν την πτυχή της υπόθεσης είναι επί δύο και πλέον χρόνια στα σπάργανα.

Η ψήφος των ομογενών

Και ερχόμαστε στην ψήφο των ομογενών, όπου μετά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εμφανιστεί «πολιτικά απομονωμένος». Και αυτό γιατί τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται θετικά απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αρνητικός. Το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πιθανή αλλοίωση του εκλογικού σώματος και η βασική της «απαίτηση» είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν για μια ομάδα βουλευτών που θα είναι «βουλευτές ομογένειας».

Ωστόσο, αυτή η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να απαντήσει σε δύο κρίσιμα ερωτήματα. Το πρώτο είναι πώς γίνεται κάποιος που ζει στο εξωτερικό και έχει την οικονομική δυνατότητα να έρθει να ψηφίσει δαπανώντας ένα μεγάλο ποσό για την μετακίνησή του να έχει ισότιμη ψήφο με όσους ψηφίζουμε εδώ, ενώ αυτός που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψει στην Ελλάδα να μην γίνεται αποδεκτή η ψήφος του; Γιατί αυτό αυτόματα δημιουργεί ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων.

Βουλευτές δύο ταχυτήτων;

Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς οι Έλληνες του εξωτερικού θα επιλέγουν βουλευτές δικούς τους; Σημαίνει αυτό ότι θα δημιουργηθούν βουλευτές δύο ταχυτήτων ή μήπως σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων ομογενών δεν θα είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων που διαμένουν στην χώρα; Και σε αυτά τα ζητήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό του αφήγημα και να τον περιορίσει μόνο σε άναρθρες και περιστασιακές αντιπολιτευτικές «κορώνες», που όμως δεν έχουν ουσία και δεν προσδίδουν κανένα όφελος στον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται στην χώρα.

Όσο μάλιστα η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών και δεν παρεκκλίνει από το πρόγραμμά της στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, τόσο θα αυξάνεται η θετική απήχηση που θα έχει στους πολίτες και τόσο θα αφαιρεί επιχειρήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαφανίζοντας έτσι το «πολιτικό του αφήγημα». Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου. (από την έντυπη έκδοση)

 

Exit mobile version