Συρία τώρα: Με την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία λήγει σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα έχει ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του, θα συναντηθούν σήμερα στο Σότσι, όπου ο Ερντογάν, λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος για κατάπαυση του πυρός, θα τον ενημερώσει για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Ρωσίας και θέλει ο Ασάντ να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τις περιοχές στη βόρεια Συρία, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο και τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει πως θέλει όσο διαρκεί η επιχείρηση, να ελέγχει την περιοχή έως ότου απομακρυνθούν προς τα σύνορα του Ιράκ οι Κούρδοι.
Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση θέλει να απομακρυνθεί εντελώς από τις πόλεις Κομπάνι και Μανμπίτζ, μαζί με την πολιτοφυλακή YPG. Είπε μάλιστα πως οι απειλές για κυρώσεις δεν πρόκειται να τους σταματήσουν. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μπερδεύει με την στάση του. Αρχικά έκανε δηλώσεις πως μπορεί μεν να βοηθούσαν τους Κούρδους να μείνουν ασφαλείς στη βόρεια Συρία, όμως δεν πρόκειται να το κάνουν για «400 χρόνια».
Συρία τώρα: Το κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν – Πούτιν
Συρία τώρα: Η επέμβαση των ΗΠΑ
Λίγο αργότερα, ήρθε η δήλωση του Μάικ Πομπέο, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ, αν κρίνει ο Τραμπ πως είναι αναγκαίο. Όταν ρωτήθηκε ωστόσο σε ποιά περίπτωση θα συμβεί αυτό, απέφυγε να απαντήσει. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανικός στρατός συνεχίζει να κινείται δυτικά προς το Ιράκ, με τους Κούρδους να θεωρούν πως οι ΗΠΑ τούς πρόδωσαν, παρά το γεγονός ότι είχαν μια συμφωνία. Μάλιστα, κάποιοι πετούσαν και πατάτες προς τα οχήματα των Αμερικανών που περνούσαν την περιοχή του Καμισλί.
Ο Μάικ Πομπέο, λοιπόν, αναφερόμενος στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση», προσθέτοντας ότι προτιμά να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία. Η απειλή είναι ξεκάθαρη και εμμέσως πλην σαφώς απευθυνόταν στην Τουρκία. Αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να θέσει το όριο πέρα από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα, είναι σαφές πως το πρωτοφανές αυτό μήνυμα είναι η ύστατη προειδοποίηση του Λευκού Οίκου προς τον Ταγίπ Ερντογάν να μην ξεπεράσει τα όρια που έχουν συμφωνηθεί με την Ουάσιγκτον, όταν θα λήξει η κατάπαυση του πυρός.
Είναι πάντως, η πρώτη φορά που η Αμερική απειλεί, έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος Τραμπ είναι αυτός που άναψε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της τουρκικής εισβολής. Απ’ ότι φαίνεται, οι πιέσεις που του ασκούνται στο εσωτερικό του αμερικανικού πολιτικού συστήματος και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αμερικανική κοινή γνώμη γι’ αυτό το ζήτημα τον υποχρεώνουν να γίνει αυστηρός.
Συρία τώρα: Η συνέντευξη του Μάικ Πομπέο
Συρία τώρα: Η ‘ζώνη ασφαλείας’ της Γερμανίας
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, δια στόματος της υπουργού Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανακοίνωσε πως θα προτείνει στο ΝΑΤΟ μια ζώνη ασφαλείας η οποία θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Μάλιστα η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει συμφωνήσει σε αυτό το σχέδιο, την ώρα που ο Ερντογάν συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «εξακολουθεί να στηρίζει τους τρομοκράτες που μας επιτίθενται».Όπως είπε η υπουργός στο Γερμανικό Πρακτορείο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει συμφωνήσει με το σχέδιο και το έχει προτείνει στους Δυτικούς συμμάχους της Γερμανίας.
Η Κραμπ-Καρενμπάουερ θα το παρουσιάσει στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Το γερμανικό κοινοβούλιο, υπενθύμισε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του προκειμένου να συμμετάσχουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σε αυτήν την επιχείρηση. Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει το Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από την περιοχή. Το Βερολίνο θεωρεί ότι η επιχείρηση αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά προς το παρόν δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, παρά μόνο περιορισμούς στην πώληση όπλων.