Ψήφος αποδήμων 2019: Λευκός καπνός στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Το τρίτο τετ α τετ των εκπροσώπων των κομμάτων, ήταν καθοριστικής σημασίας για το σε ποια κατεύθυνση θα διαμορφωθεί τελικά το νομοσχέδιο και εάν θα μπορέσει να υπάρξει κοινή πρόταση. Tο Σύνταγμα ορίζει πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών για νόμο που θα καθορίζει τα σχετικά με την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων, ενώ πάλι το Σύνταγμα ορίζει πλειοψηφία 200 βουλευτών για οτιδήποτε αφορά τον εκλογικό νόμο, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Στο τραπέζι της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, βρίσκεται πλέον ένα πλαίσιο συμφωνίας. Με δεδομένο ότι η βασική διαφωνία το προηγούμενο διάστημα εντοπιζόταν στην πιστοποίηση της απουσίας των Ελλήνων του εξωτερικού, το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργαστεί μία νέα φόρμουλα, προκειμένου οι εκλογείς να πιστοποιούν την παρουσία τους στην Ελλάδα με επίσημα κρατικά έγγραφα.
Κατά πληροφορίες, δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού που θα ανοίξουν θα έχουν όσοι απουσιάζουν 30 ή 35 χρόνια από την Ελλάδα και μπορούν με επίσημα κρατικά έγγραφα να πιστοποιήσουν ότι κατά το διάστημα αυτό πέρασαν 2 χρόνια στην Ελλάδα ή καθοιονδήποτε τρόπο είχαν σχετική με τη χώρα δραστηριότητα, π.χ. οικονομική δραστηριότητα. Εκτιμάται ότι αυτό το πλαίσιο συμφωνίας μπορεί να αποσπάσει το ναι του ΚΚΕ, ενώ μένει να φανεί εάν στο τέλος θα μπει στο πλαίσιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως βρέθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι, σημειώνοντας: “Φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους”.
Ψήφος αποδήμων 2019: Όσα δήλωσε ο Θεοδωρικάκος
“Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων. Η βάση είναι η εξής: Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας. Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό.
Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Ποιους αφορά; Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές”, κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.