Προστασία ποταμών: Περισσότερα από 300 λάστιχα φορτηγών και αυτοκινήτων ψάρεψαν από τον βυθό του ποταμού Μπόσνα, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτό από τα μέλη του σωματείου αθλητισμού και αλιείας στην περιοχή του Κάκανι, σε μια προσπάθεια να δώσουν πνοή ζωής στον υδάτινο αυτό διάδρομο και να συμβάλλουν, με τον δικό τους τρόπο, στην προστασία του περιβάλλοντος και το ποταμού. Η σχετική δράση πραγματοποιήθηκε με κεντρικό σύνθημα «Λατρεύω το Κάκανι» και όσοι συμμετείχαν δεν δίστασαν όχι μόνο να ψαρέψουν τα ελαστικά από τον βυθό του ποταμού, αλλά να βραχούν για τα καλά. Οι εθελοντές αφού κλήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις να εντοπίσουν και στη συνέχεια να μετακινήσουν από δύσκολα σημεία απορρίμματα (πλαστικά, υπολείμματα τροφών, μεγάλα αντικείμενα, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές) που βρίσκονταν μέσα στο ποτάμι.
Για την υλοποίηση της δράσης διατέθηκαν 400.000 βοσνιακά μάρκα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή της τα μέλη του σωματείου αθλητισμού και αλιείας, προσθέτοντας ότι το ποσό διατέθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη από την ηγεσία του υπουργείου Χωροταξίας, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Προστασίας του Περιβάλλοντος και εκπροσώπους δήμων και εταιρειών κοινής ωφέλειας. Η συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση σχεδίων καθαρισμού στις όχθες του ποταμού Μπόσνα.
Προστασία ποταμών: Υπεύθυνος της ρύπανσης και ο άνθρωπος
Η ποιότητα του ύδατος των ποταμών έχει μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί ποταμοί σε όλο τον κόσμο έχουν ρυπανθεί εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, ενώ στο παρελθόν διατηρούσαν καθαρό νερό. Η επιβάρυνση λόγω ρύπανσης παραμένει ακόμη σε πολλά μέρη, ωστόσο σε πολλά άλλα ποτάμια η κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων από τους τοπικούς φορείς και λόγω της ενεργού ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα σχετιζόμενα με το υδάτινο περιβάλλον των ποταμών. Η ρύπανση των υδάτων δημιουργείται με την απελευθέρωση σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες ουσιών οι οποίες είτε διαλύονται, είτε κατακάθονται στον πυθμένα.
Οι ρύποι αυτοί είναι πάρα πολύ και αυτό γιατί στο υδάτινο ορίζοντα καταλήγουν και οι ρύποι από την ρύπανση της ατμόσφαιρας και του εδάφους μέσω των βροχών και της απορροής. Με την απελευθέρωση στο νερό ενέργειας υπό την μορφή θερμότητας ή ραδιενέργειας δημιουργείται η θερμική ρύπανση των υδάτων η οποία προκαλεί άνοδο στην θερμοκρασία του νερού. Ρύπανση των υδάτων είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από μικροοργανισμούς των οικιακών αποβλήτων, από οργανικές ουσίες όπως το πετρέλαιο και τα προϊόντα του και από τοξικά μέταλλα.