Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κοτζιάς ΣΚΑΪ: Ο “αρχιτέκτονας” της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς ΣΚΑΪ: Ο “αρχιτέκτονας” της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Κοτζιάς ΣΚΑΪ: Τι είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών για Κυπριακό, Συρία, την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το πιθανό δάνειο από τη Ρωσία το 2015 και τον Ερντογάν.

Κοτζιάς ΣΚΑΪ: Για τις εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία, την Συμφωνία των Πρεσπών, την σχέση του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Καμμένο κ.α., μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξη που παραχώρησε, χαρακτήρισε ως «σωστή» την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ανέφερε πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τον Καμμένο αντί για τον ίδιο, βγάζοντας την πικρία του για την στάση ορισμένων στου Μαξίμου, όπως είπε, κατακρίνοντας και μια δήλωση του κ. Τζανακόπουλου μετά την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού. Μάλιστα, έκανε λόγο και για «πολιτικό βιασμό» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του, τονίζοντας πως περιμένει «μία συγνώμη από ένα κομμάτι του Μαξίμου».

Στην ερώτηση για την επιστολή παραίτησής του, είπε πως «δεν θα είχα πει ποτέ ότι έχω μια επιστολή αν ο κ. Τζανακόπουλος δεν έκανε την ανόητη δήλωση εκείνη την ημέρα, ότι όποιος θέλει κατεβαίνει από το τρένο έστω και αν δεν έχει πολιτικούς λόγους και ότι η παραίτηση μου δεν έχει σχέση με τη πολιτική. Εγώ του απάντησα: Διάβασε πρώτα τη παραίτησή μου και μετά να βγάζεις συμπεράσματα. Πρέπει οι νεαροί μας σύντροφοι να είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο επιπόλαιοι».

Κοτζιάς: Δεν παραιτήθηκα λόγω Καμμένου

Για το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής του, ο κ. Κοτζιάς διέψευσε δημοσίευμα που έλεγε ότι δέχτηκε απειλή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του, και η απόφαση απέλασής του ήταν του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο. «Για να διαβάσει κανείς καλά την παραίτησή μου, θα πρέπει να καταλάβει ότι ο λόγος δεν ήταν ο τότε υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος είχε γυρίσει τότε από τις ΗΠΑ όπου είχε πει διάφορα, και το θέμα ήρθε στο υπουργικό συμβούλιο. Είχα επιστρέψει από Λουξεμβούργο ήμουν και άυπνος, δεν είχα ενημέρωση για τα θέματα συζήτησης. Αγνοούσα και τη συνάντηση των Τσίπρα-Καμμένου που είχε γίνει νωρίτερα στη Λέσχη Αξιωματικών», σχολίασε και συνέχισε λέγοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Άμυνας, έκαναν μια κοινή ανακοίνωση που βγήκε ως non paper, στην οποία έλεγαν ότι αναβλήθηκε η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, για τον Μάρτιο.

«Πήρα τηλέφωνο τον πρωθυπουργό μέσα από το αεροπλάνο, και του είπε, εγώ κανονικά δεν πρέπει να πάω Νέα Υόρκη διότι ο Ζάεφ την άλλη Κυριακή έχει δημοψήφισμα και εμείς λέμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία, σε ένα διαδικαστικό ζήτημα που είναι πολύ πιο εύκολο και όπως είχα εξηγήσει σε συνεντεύξεις μου, στα τέλη του 2017 υπήρχε πλειοψηφία για τις Πρέσπες και τη κυβέρνηση και αποδείχτηκε αυτό».

Κοτζιάς ΣΚΑΪ: Δύο μηνύσεις σε βάρος του Καμμένου

Ο κ. Κοτζιάς στάθηκε και στην διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, αναφέροντας πως έχει υποβάλει σε βάρος του ήδη δύο μηνύσεις. «Υπήρχε στη Βουλή το θέμα της άρσης ασυλίας αυτού του κυρίου, γιατί του έχω κάνει δύο μηνύσεις και δεν το έφερε η τότε κυβέρνηση στη Βουλή, όπως έφερε άλλες διαδικασίες άρσης ασυλίας που είχαν προκύψει μετά από τις δικές μου μηνύσεις. Αυτό υποδεικνύει ότι έχω δίκιο στην επιχειρηματολογία μου». Μάλιστα, σχολίασε πως αν μιλήσει με ονόματα γύρω από τις κατηγορίες του Καμμένου εις βάρος του, τότε «θα αναγκαστούν να ζητήσουν συγγνώμη» και πως «ο κ. Καμμένος δεν είναι άνθρωπος να του ζητάει κανείς συγνώμη».

Κοτζιάς ΣΚΑΪ: Δεν έχω μιλήσει με Τσίπρα μετά τις εκλογές

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, στην συνέντευξη αποκάλυψε πως δεν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα από την ημέρα που διεξήχθησαν οι εκλογές. Είπε ωστόσο πως μιλά με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπήρχαν άνθρωποι εντός του Μαξίμου, που προτίμησαν να στηρίξουν τον Καμμένο αντί αυτού, στην μεταξύ τους κόντρα. Παρά την φυγή του από το κόμμα της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να μιλάει με στελέχη του, όπως η Ρ. Δούρου, όπως είπε.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον Τσίπρα για την δήλωσή του ότι «ο Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και ότι έπρεπε να αντέξει και να παραμείνει». «Είναι κακή συνήθεια στην ελληνική πολιτική σκηνή, αυτός ο οποίος θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανήκει σε μια κυβέρνηση και υποβάλει τη παραίτησή του, να είναι και κατηγορούμενος. Όλοι στη χώρα λένε εδώ και δεκαετίες ότι δεν θα πρέπει να γίνεται εξωτερική πολιτική κοιτώντας μέσα, και μόλις εμείς κάναμε, βρεθήκαμε κατηγορούμενοι. Ο κόσμος ζητάει παραίτηση, παραιτείται ένας και όλοι τον βρίζουν επειδή χαλάει τη πιάτσα. Αυτά περί ευθιξίας. Ασφαλώς οι άνθρωποι έχουν ευθιξία αλλά δεν ήταν απέναντι στις κατηγορίες του Καμμένου όπως προσπάθησαν τότε να επιδείξουν, αλλά απέναντι στη στάση που κράτησαν όλοι στο υπουργικό συμβούλιο. Ούτε ένας δεν σηκώθηκε να με υπερασπιστεί».

Κοτζιάς: Πρέπει να σέβεται κανείς το κουράγιο της παραίτησης

Όσον αφορά το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού περί «αντοχής», ο Κοτζιάς σχολίασε με σαφή «καρφιά» κατά του Τσίπρα: «είναι βαριά κουβέντα για έναν άνθρωπο που έχει περάσει δικαστήρια επί Χούντας. Δεν μπορούσα να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης όταν όλοι πήραν μια άλλη πολιτική γραμμή που να λέει ότι ‘εμείς θα διαλύσουμε τη ΦΥΡΟΜ, σε 20 λεπτά θα μπούμε μέσα’, να φτιάχνει αυτή την εθνοφρουρά που συνεχίζει να τη κάνει η ΝΔ και η οποία δεν παίζει καλό ρόλο. Πρέπει να σέβεται κανείς το κουράγιο της παραίτησης, ειδικά όταν έχει να αντιμετωπίσει συκοφαντίες. Εγώ τον κ. Τσίπρα τον παρακάλεσα να ακούσει με προσοχή τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, τα οποία τα καταστρέψανε όπως μου είπε ο γενικός γραμματέας. Το ψάχνω νομικά αν είχαν το δικαίωμα αυτό».

Κοτζιάς ΣΚΑΪ: Η απάντηση περί «στημένου» διαγωνισμού

Ο Πάνος Καμμένος είχε καταγγείλει τον κ. Κοτζιά για στημένο διαγωνισμό, προκειμένου να λάβει συγκεκριμένη εταιρεία την έκδοση βίζας από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς απάντησε σε αυτό, λέγοντας πως η εταιρία που είχε τις βίζες, τις είχε πάρει χωρίς διαγωνισμό. «Η διαδικασία της προετοιμασίας του διαγωνισμού είχε γίνει από τον κ. Βενιζέλο και εγώ επειδή υπήρχανε δύο διαφορετικές γνώμες στο υπουργείο πάνω στο διαγωνισμό, έστειλα επτά φορές στο ΣτΕ τον διαγωνισμό. Πάνω στο χαρτί υπάρχει σημείωσή μου προς τους υπηρεσιακούς, κάνουμε ότι αποφασίσουν τα δικαστήρια», είπε.

Όσον αφορά την περίφημη δήλωση Καμμένου, ότι θα γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα αν υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε πως ένας υπουργός στήριξε τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. «Αυτό έχει καταγραφεί σε επίσημο κείμενο επίσημο του ΝΑΤΟ, ότι είχε πει ο Καμμένος πως είναι πιθανό Έλληνες αξιωματικοί να προχωρήσουν σε πραξικόπημα. Και υπάρχει υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που υπερασπίστηκε τον Καμμένο και για αυτό το θέμα», ανέφερε.

Κοτζιάς: Όποιος παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τιμωρηθεί

Για τις εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία και το βέτο της Γαλλίας για την έναρξη συζητήσεων, για την ένταξή της στην ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ισχύει και όσες «φωνές» ακούγονται από την γειτονική χώρα για κατάργησή της, θα πρέπει να ξέρει πως θα επιβληθούν ποινές. «Σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία παύσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γειτονική χώρα θα αποχωρήσει από τους διεθνείς οργανισμούς, θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης των Δυτικών Βαλκανίων, σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.

«Ήταν σαφές ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν ήθελε να λύσει το ζήτημα γιατί αυτό ήταν η ταυτότητά του» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς και συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. ποτέ δεν έθεσε θέμα επίλυσης του Σκοπιανού. Σημείωσε ότι η συμπεριφορά τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν δείχνει χώρες που πρότειναν ανταλλάγματα στην Ελλάδα για την επίλυση του Σκοπιανού. «Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πως δεν μπορούσαν να πιέσουν την -τότε- ελληνική κυβέρνηση».

Τι σχολίασε για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε ως «μεγάλη χαμένη» την Δύση από την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, λέγοντας πως η Ρωσία και το Ιράν είναι οι κερδισμένοι. Σχολίασε μάλιστα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε εκτός ελέγχου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κάνει ό,τι κάνει, με το βλέμμα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Χαρακτήρισε επίσης ως «ανεξέλεγκτο» τον Ερντογάν, σημειώνοντας πως «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης». «Ο στόχος του Ερντογάν και όλων να φύγει ο Άσαντ, δεν επετεύχθη. Νικητές, κυρίως ο Πούτιν και σε δεύτερο βαθμό ο Άσαντ και πιο πίσω το Ιράν και περιορισμένα ο Ερντογάν», είπε μεταξύ άλλων.

Κοτζιάς για Βαρουφάκη: Καλός, αλλά δε ξέρει από αριθμούς

Για τον πρώην υπουργό οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε πως είναι ένας « εξαιρετικός οικονομολόγος και δάσκαλος με τα πλεονεκτήματα του Αγγλοσάξονα δασκάλου», αλλά τόνισε πως έχει δύο μειονεκτήματα. «Το ένα είναι ότι δεν ξέρει από αριθμούς και το άλλο ότι δεν ξέρει από ευρωπαϊκά», είπε. Τέλος, όσον αφορά την διεύρυνση που προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «καλά κάνει που θέλει να μεγαλώσει», αλλά «θέλουμε να αποτελέσουμε τη γέφυρα, πέρα από τα εσωκομματικά του καθένα, πώς θα συνεργαστούμε για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα της χώρας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις