Κυβέρνηση: Τον στόχο που έθεσε προεκλογικά για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα προσπαθεί να επιτύχει η κυβέρνηση και μάλιστα σε χρόνο πολύ λιγότερο από αυτόν που η ίδια είχε προγραμματίσει. Για να το πετύχει αυτό το Μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνται σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι το πολιτικό και το δεύτερο είναι το «επιχειρησιακό». Στο πρώτο επίπεδο, μεγάλο μέρος του οποίου έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο στόχος ήταν να τεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο και να μην έχει αντιπολιτευτικό αφήγημα. Αυτό εν πολλοίς έχει επιτευχθεί, αφού το μόνο θέμα που ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση ήταν η παρέμβαση της αστυνομίας στις κινηματογραφικές αίθουσες για την εξακρίβωση παρακολούθησης ακατάλληλης ταινίας από ανήλικους.
Στα υπόλοιπα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να μετέχει και αδυνατεί να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση, γεγονός που συμφέρει διπλά την κυβέρνηση, αφού αφενός συνεχίζει ακάθεκτη την υλοποίηση του προγράμματός της, αφετέρου συρρικνώνει πολιτικά τον αντίπαλό της, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην Βουλή, όσο και στην κοινωνία. Ωστόσο, για να πετύχει αυτόν τον πολιτικό της στόχο η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο δεύτερο επίπεδο του σχεδιασμού της, αυτό που και αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί ονομάζουν «επιχειρησιακό». Επιχειρησιακό είναι ουσιαστικά η υλοποίηση των στόχων κάθε υπουργείου, που εφάπτεται με μια πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών.
Κυβέρνηση: Η κανονικότητα στην οικονομία
Στην κυβέρνηση διατείνονται, λοιπόν, ότι η χώρα έχει εισέλθει στην φάση της κανονικότητας αρχικά στον τομέα της οικονομίας. Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού περιλαμβάνει όλες τις φοροελαφρύνσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επιχειρήσεις, για τους αυτοπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Επιπλέον, οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε συνάρτηση με την αποκατάσταση των αδικιών που προήλθαν από τον νόμο Κατρούγκαλου δείχνουν ότι και σε αυτόν τον τομέα το κράτος επιστρέφει στην κανονικότητα. Σε καταβολή αναδρομικών καταβολών προσανατολίζεται το κράτος και στους ένστολους, ενώ ήδη υπάρχει εξαγγελία από το αρμόδιο υπουργείο ότι εξετάζονται με ταχύτερους ρυθμούς οι εκκρεμείς συντάξεις που ξεπερνούν τις 400.000.
Η μείωση των πλεονασμάτων
Στο οικονομικό πεδίο η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει προς τους εταίρους αφενός ότι σε λίγους μήνες θα θέσει το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη σε πρόσφατη συνέντευξή του για τα πλεονάσματα που ισχύουν τώρα ότι «εμείς δεν θα πατάμε το γκάζι για να δημιουργούμε υπερπλεονάσματα. Θα τηρούμε τους στόχους του πλεονάσματος και, αν υπάρχουν επιπλέον χρήματα, αυτά θα διανέμονται στους πολίτες».
Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού
Στην κανονικότητα όμως επίστρεψε η χώρα και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό επιστράτευσε από την αρχή την σημαία της συναίνεσης και όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν θετικά. Μόλις μια εβδομάδα μετά την πρώτη συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι απομονώνεται πολιτικά και υπό τον κίνδυνο να είναι το μοναδικό κόμμα που θα αρνηθεί την ψήφο των ομογενών, δέχτηκε να συζητήσει το νομοθέτημα, το οποίο ενδέχεται να είναι και το πρώτο που θα ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία από την ελληνική βουλή, αποκαθιστώντας έτσι μια αδικία εις βάρος των Ελλήνων του εξωτερικού που διαρκούσε δεκαετίες.
Ο αντικαπνιστικός νόμος
Ιδιαίτερη αποφασιστικότητα έδειξε η κυβέρνηση και στην ψήφιση, αλλά και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που δεν εφαρμοζόταν στην χώρα μας παραβαίνοντας ακόμη και την κοινοτική νομοθεσία. Η κυβέρνηση έθεσε όλους κόμματα, φορείς, επιχειρηματίες προ των ευθυνών τους και ξεκίνησε την επιβολή αυστηρών προστίμων χωρίς διακρίσεις. Τα κόμματα συμφώνησαν και παρά το γεγονός ότι ο νόμος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την μία στιγμή στην άλλη δείχνει την πρόθεση της χώρας μας να εναρμονιστεί σε αυτόν τον τομέα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο τομέας της ασφάλειας
Προς την κανονικότητα βαδίζει η Ελλάδα και στον τομέα της ασφάλειας, που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης. Και αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από την μια ημέρα στην άλλη, ωστόσο οι πρώτες κινήσεις κρίνονται προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ και οι ίδιοι οι πολίτες σε ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνουν ότι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς. Ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, οι κάτοικοι δηλώνουν ότι η παρουσία της αστυνομίας είναι πιο έντονη, ενώ το αρμόδιο υπουργείο χρησιμοποίησε άμεσα τις ευέλικτες ομάδες που ήταν τόσο καιρό παροπλισμένες.
Επιπλέον, υπήρξε σημαντική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με υλικοτεχνική υποδομή, που ξεκίνησε από τις μηχανές και τα περιπολικά και κατέληξε στους ασυρμάτους και την βελτίωση των επικοινωνιών. Στην αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών βοήθησαν και οι επιχειρήσεις εκκένωσης των υπό κατάληψη κτιρίων στην Αθήνα, που συχνά αποτελούσαν χώρους διακίνησης ναρκωτικών ή ακόμη και κρησφύγετα ποινικών κακοποιών. Η ασφάλεια σίγουρα δεν έχει αποκατασταθεί στο ποσοστό που θα επιθυμούσαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και των υπολοίπων πόλεων, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αρχή έχει ήδη γίνει.
Οι επενδύσεις
Επόμενος τομέας είναι οι επενδύσεις, όπου εδώ η κανονικότητα έχει μείνει μέχρι στιγμής στην θεωρία. Και αυτό γιατί μπορεί να έγιναν τα πρώτα βήματα που είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η μείωση της φορολογίας για τους επενδυτές, ωστόσο εκτός από το «ξεμπλοκάρισμα» της επένδυσης του Ελληνικού, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και άλλα επενδυτικά projects παρόμοιου βεληνεκούς.
Προσπάθεια συναίνεσης
Σε πολιτικό επίπεδο αποτελεί σίγουρα κανονικότητα η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτύχει συναίνεση σε δύο ακόμη ζητήματα, αυτό του εκλογικού νόμου και αυτό της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει, γιατί οδηγεί με δυσκολία στην διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα αγγίζει τα όρια της ακυβερνησίας. Σε ό,τι αφορά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας η αποσύνδεση από τις πρόωρες εκλογές αφαιρεί από όλα τα κόμματα την εκμετάλλευση για μικροκομματικά συμφέροντα του ισχυρότερου θεσμού της χώρας και ανοίγει τον δρόμο για την επιλογή ενός προσώπου όχι κομματικής, αλλά πραγματικά κοινής αποδοχής.
Όσο η κυβέρνηση προχωρά στο έργο της και όσο οι τομείς της καθημερινότητας των πολιτών επιστρέφουν στην κανονικότητα, οι πολίτες θα πιστώνουν θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Και αυτήν την πίστωση ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να την εκχωρήσει σε καμία αξιωματική αντιπολίτευση και σε κανένα μικροπολιτικό ή μικροκομματικό συμφέρον, από όπου και αν αυτό εκπορεύεται. (από την έντυπη έκδοση)