Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ρακοσυλλέκτες Αθήνα: Ένας “θησαυρός” στα σκουπίδια
PLUS

Ρακοσυλλέκτες Αθήνα: Ένας “θησαυρός” στα σκουπίδια

Ρακοσυλλέκτες Αθήνα: Οι δύο αλλοδαποί τηλεφώνησαν στην Βιβλιοθήκη της Βουλής και παρέδωσαν το σπάνιο βιβλίο.

Ρακοσυλλέκτες Αθήνα: Ρακοσυλλέκτες βρήκαν σε κάδο σκουπιδιών στο Παγκράτι έναν δεμένο τόμο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης του 1864 διατηρημένο σε άριστη κατάσταση. Οι δύο αλλοδαποί, άφωνοι από την ανακάλυψή τους, τηλεφώνησαν στην Βιβλιοθήκη της Βουλής και παρέδωσαν το σπάνιο βιβλίο. «Λάβαμε ένα ντροπαλό τηλεφώνημα από τον Χασάν Ραΐφ και τον Ερτσάν Χασάν. Ήθελαν να φέρουν στην Βιβλιοθήκη έναν τόμο του 1864 που βρήκαν στα σκουπίδια της περιοχής Παγκρατίου. Βλέπουν και βρίσκουν πολλά σαν μέλη του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών Η Πρόοδος. Έφεραν ένα δεμένο τόμο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 1864, σε άριστη κατάσταση. Τους ευχαριστούμε που σκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη της Βουλής» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της στο Facebook η Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αποτελεί το μόνο κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας επίσημο και υποχρεωτικά εκδιδόμενο μέσο δημοσιοποίησης των νομικών πράξεων των οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, μέσω της οποίας αποκτούν ισχύ. Η έκδοσή της ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 1833, ενώ από το 2010 και την θέσπιση του Ν.3861/2010, άρθρο 7, προσφέρεται και μέσω της διαδικτυακής ιστοσελίδας του Εθνικού Τυπογραφείου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα τεύχη της. Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκδίδεται σε φύλλα.

Πρωτοβουλία ‘Οθωνα

Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως ιδρύθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα αριθ. 2 της 1 Φεβρουαρίου 1833 (Ι.Η.)/13 Φεβρουαρίου 1833 (Γ.Η.) και αποτελεί μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Αντιβασιλείας του Όθωνα. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 1834, εκδιδόταν στο Ναύπλιο, ενώ από τις 21 Δεκεμβρίου 1834, μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, συνέχισε η έκδοσή της στην Αθήνα, όπου και εξακολουθεί να εκδίδεται από το πρώην Βασιλικό και ήδη Εθνικό Τυπογραφείο αδιαλείπτως, μέχρι σήμερα. Ο επίσημος τίτλος της σήμερα είναι “Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας”.

Από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της στις 16/28 Φεβρουαρίου 1833 και μέχρι τον Ιούνιο του 1835, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας, η τότε Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος εκδιδόταν δίγλωσση. Κάθε σελίδα περιελάμβανε δύο στήλες, η αριστερή στήλη ήταν γραμμένη στην ελληνική και η δεξιά στη γερμανική γλώσσα. Και τα δύο κείμενα είχαν την αυτή ισχύ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις