Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα: Θετική χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά η συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός από την πλευρά του φρόντισε να τονίσει την απογοήτευση γειτονικής χώρας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη-εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά σημείωσε πως η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα, διευκρινίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την άλλη επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό τον όρο ασφαλώς ότι οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Παράλληλα, χαιρέτησε τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Σημείωσε δε ότι η διμερής συμφωνία για τις άδειες οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε πρόσκληση του Αλβανού Πρωθυπουργού να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Αλβανία.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα: «Η Ελλάδα είναι λαμπρό παράδειγμα για τις προσπάθειες που κάνει να δεχθεί ανθρώπους σε απόγνωση»
Παράλληλα, ο Αλβανός πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου Κορυφής εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση. «Η Ελλάδα είναι λαμπρό παράδειγμα για τις προσπάθειες που κάνει να δεχθεί ανθρώπους σε απόγνωση, πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και είναι φανερό πόσο υποφέρουν, η Ελλάδα και η Ιταλία, επειδή δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη χώρα του, είπε ότι διακινδυνεύει την ασφάλειά της γιατί άνοιξε τα σύνορα σε χιλιάδες αντικαθεστωτικούς Ιρανούς, οι οποίοι για να αποφύγουν την εξόντωση βρήκαν καταφύγιο στην Αλβανία. «Αυτό το έκανε πάντα η Αλβανία», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει ότι «έτσι κάναμε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους Εβραίους. Βγήκαμε από τον πόλεμο έχοντας μεγαλύτερο αριθμό Εβραίων απ’ ό,τι στην αρχή του». Και πρόσθεσε: «Δεν παραδώσαμε ούτε έναν στους ναζί».