Γενοκτονία των Αρμενίων - αναγνώριση: Η Κιμ Καρντάσιαν που δεν ξέχασε τις ρίζες της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψηφοφορία στο Κογκρέσο.
Γενοκτονία των Αρμενίων – αναγνώριση: Μπορεί η Κιμ Καρντάσιαν να έχει γίνει διάσημη για τις καμπύλες της, ωστόσο έγινε η υπερασπίστρια των Αρμενίων. Τις τελευταίες ώρες, πολλοί είναι αυτοί που λένε πως έπαιξε ρόλο για την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο πατέρας της Κιμ Καρντάσιαν, Ρόμπερτ, γεννήθηκε στην Αρμενία. Η Κιμ είχε απευθύνει επιστολές σε Αμερικανούς βουλευτές αλλά και στον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικό σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, για να τους ευαισθητοποιήσει γύρω από το θέμα. Στη διάρκεια της επίσκεψής της στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούλιο, η Κιμ Καρντάσιαν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους: «Θέλω να το επιτύχουμε. Θα έκανε τον μπαμπά μου τόσο περήφανο».
Για την επίμαχη δήλωσή της, η εφημερίδα «The Wall Street Journal» σχολίασε πρόσφατα ότι διαθέτει πρόσβαση στον Λευκό Οίκο. Μέσα από τις επαφές με σημαντικά πρόσωπα του πολιτικού χώρου, ανέλαβε την προώθηση της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Στις 9 Απριλίου, η Αμερικανίδα βουλευτής Τζάκι Σπάιερ, από το κόμμα των Δημοκρατικών, αποκάλυψε σε ομιλία της σε εκδήλωση των Αρμενίων στο Καπιτώλιο ότι οι Αρμένιοι είχαν ένα «μυστικό όπλο» για να πείσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. «Nομίζω ότι όλοι πρέπει να κάνουμε tweet στην Κιμ Καρντάσιαν -σοβαρά- για να της ζητήσουμε από την πλευρά μας να απευθυνθεί στον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να ληφθεί δράση», δήλωσε η Σπάιερ.
https://www.instagram.com/p/B3dF632gvrN/?utm_source=ig_embed
Η έκκληση στους βουλευτές
Τα σχόλια αρχικά έφεραν γέλιο στο ακροατήριο, ακολουθούμενο στη συνέχεια από ένα δυναμικό χειροκρότημα -μια σιωπηρή αναγνώριση ότι το τηλεοπτικό αστέρι των ΗΠΑ έχει αναδειχθεί σε βασικό σύμμαχο των Αρμενίων, σχολιάζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Al monitor» που προωθεί τα νέα των Αρμενίων στην αμερικανική κοινότητα. Ο πατέρας της, δικηγόρος στο επάγγελμα, της άνοιξε το δρόμο για να αναλάβει την υπεράσπιση του λαού της Αρμενίας. Έγινε διάσημος στις ΗΠΑ μετά τη συμμετοχή του στη νομική ομάδα του διάσημου παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Ο Τζέι Σίμπσον. Ο Ρόμπερτ Καρντάσιαν μιλούσε επί ώρες στις κόρες του για την Αρμενία και την Γενοκτονία. Κι όταν οι Αρμένιοι επικοινώνησαν μαζί της ζητώντας της να τους βοηθήσει, εκείνη είπε με χαρά το «ναι». Τους υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει το Λευκό Οίκο σχετικά με το θέμα και χρησιμοποίησε την δύναμή της στα social media όπου έχει 62 εκατομμύρια ακολούθους.
Πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στις ΗΠΑ έκανε έκκληση στους βουλευτές να κάνουν το καθήκον τους και τους ακολούθους της να βοηθήσουν. «Αυτό είναι προσωπικό για μένα και εκατομμύρια Αρμένιους που ερχόμαστε από επιζώντες γενοκτονίας. Καλέστε το Κογκρέσο και πείτε του ότι είναι καιρός να ενεργήσει». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κιμ Καρντάσιαν επισκέφθηκε ξανά την Αρμενία όπου βάφτισε σε ορθόδοξη εκκλησία και τα τρία παιδιά της.
https://twitter.com/KimKardashian/status/1189332650185637888?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1189332650185637888&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fkim-karntasian-anagnorisi-ipa-genoktonia-armenion
Thank you Armenia for such a memorable trip. So blessed to have been baptized along with my babies at Mother See of Holy Etchmiadzin, Armenia's main cathedral which is sometimes referred to as the Vatican of the Armenian Apostolic Church. This church was built in 303 AD. pic.twitter.com/bUrzHfyh3p
— Kim Kardashian (@KimKardashian) October 10, 2019
Γενοκτονία των Αρμενίων – αναγνώριση: Το ‘ευχαριστώ’ στις ΗΠΑ
Η Αρμενία ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για το «ιστορικό ψήφισμα» της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναγνώρισε χθες επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων. Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε χθες από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, η οποία θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή «είναι ένα θαρραλέο βήμα προς την αλήθεια και την δικαιοσύνη στην ιστορία, που θα προσφέρει επίσης παρηγοριά σε εκατομμύρια απογόνους των επιζώντων της γενοκτονίας των Αρμενίων».
«Η Αρμενία χαιρετίζει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποφασιστική και εντυπωσιακή ψήφο τους (…), η οποία δείχνει την απέραντη πίστη τους στην αλήθεια, την δικαιοσύνη, την ανθρωπότητα, την αλληλεγγύη και την παγκόσμια αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοίνωσε παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας. Το ίδιο αίσθημα είχαν και πολλοί Αρμένιοι στους δρόμους του Γερεβάν.
Τώρα κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ
«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τελικά την γενοκτονία των Αρμενίων», δήλωσε ο 69χρονος υποδηματοποιός Κοριούν Χακομπιάν στο AFP. «Τώρα κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ», σημείωσε. Μερικοί Αρμένιοι υποβάθμισαν ωστόσο την σημασία του αμερικανικού ψηφίσματος, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη την ώρα που υπάρχει μεγάλη ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, τους δύο συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
«Η γενοκτονία εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο, ένα χαρτί που μπορούν να παίξουν οι παγκόσμιες δυνάμεις», δήλωσε στο AFP ο Σουρέν Μανουκιάν, ιστορικός του Μουσείου της Γενοκτονίας στο Γερεβάν, και ζήτησε να εξεταστεί η «απόφαση αυτή μέσα από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία». Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επισήμως από περίπου τριάντα χώρες, αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.
Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.