Γιάννης Σπάνος: Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν τα πρώτα μηνύματα ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου, που αποχαιρετούν τον Γιάννη Σπανό, όπως αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη.
Γιάννης Σπάνος: O Γιάννης Σπανός, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών προκαλώντας θλίψη στους δικούς του ανθρώπους και στον καλλιτεχνικό χώρο. Την είδηση του θανάτου του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανού, που μας έχει χαρίσει αμέτρητα όμορφα τραγούδια, έκανε γνωστή η τραγουδίστρια Πέννυ Ξενάκη. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso, ο Γιάννης Σπανός, είχε μιλήσει για το πρόβλημα υγείας που είχε αντιμετωπίσει και παραλίγο να του στοιχίσει την καριέρα του.Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Σπανός, είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα στους μυς και στα νεύρα των χεριών του.
Συγκινητικά, εν τω μεταξύ, είναι τα πρώτα μηνύματα ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου, που αποχαιρετούν τον Γιάννη Σπανό, όπως αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη. Τη θλίψη του για τον χαμό του Γιάννη Σπανού, εξέφρασε μέσω Facebook ο Σταμάτης Κραουνάκης, με ένα λιτό και συγκινητικό του μήνυμα. «Αντίο Μεγάλε μου, Τεράστιε, ταπεινέ μου Γιάννη, Σ’ ευχαριστώ για Όλα», έγραψε χαρακτηριστικά για τον Γιάννη Σπανό, ο Σταμάτης Κραουνάκης, συνοδεύοντας το μήνυμά του με μια φωτογραφία των δύο, στην οποία τους βλέπουμε να αγκαλιάζονται θερμά.
Γιάννης Σπάνος: Τα τελευταία 10 χρόνια με είχε πάντα στην αγκαλιά του
«Έφυγε έτσι ήσυχα όπως έζησε. Από τις πιο ήσυχες δυνάμεις που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να ‘πουλάει’ τον εαυτό του, υπήρξε ένα πολύπλευρο ταλέντο και ένας τεράστιος άνθρωπος. Με κουλτούρα από τη Γαλλία και με βαθιά ριζωμένη την Ελλάδα μέσα του. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή μου. Τα τελευταία 10 χρόνια με είχε πάντα στην αγκαλιά του. Μαγικές στιγμές, μεγάλα παράσημα για μένα να παίζει στο πιάνο κι εγώ να τραγουδάω. Δεν είχε ποτέ μια κακή κουβέντα για κανένα. Ακόμη κι αν κάποιος του έλεγε όχι, έκρυβε το παράπονο μέσα του. Θα τον μνημονεύω πάντα στις προσευχές μου», είπε στο Θέμα η Πέγκυ Ζήνα.
Μίμης Πλέσσας: «Ο Γιάννης είναι από τους ανθρώπους που δεν πεθαίνουν. Θα είναι πάντα μαζί μας και θα μας οδηγεί. Θα ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του….».
Η Άννα Νταλάρα έγραψε στο Facebook:
Γιάννης Σπανός: Η Γαλλία και η οικογένεια που δεν έκανε ποτέ
Σε μία από τις τελευταίες και σπάνιες συνεντεύξεις του ο Γιάννης Σπανός είχε αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της ζωής του. Όπως τη μεγάλη του αγάπη για τη Γαλλία αλλά και την απόφαση να μην κάνει ποτέ του οικογένεια. Για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο ίδιος είχε αποκαλύψει: «Τελειώνοντας το Γυμνάσιο και βλέποντας ο πατέρας μου ότι είχα την τάση να συνθέτω, του είπα πάω να δω τι γίνεται στην Ευρώπη, από μουσικής άποψης.
Άλλωστε, δεν μπορούσα να παίξω πιάνο για δύο χρόνια, οπότε δεν θα μπορούσα να γίνω κλασικός πιανίστας. Ταξίδεψα λοιπόν στην Ιταλία, στην Αγγλία και κατέληξα στο Παρίσι. Μόλις έφτασα εκεί ήταν coup de foudre, που λένε, κεραυνοβόλος έρωτας!» είχε πει στην Espresso. Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του και την απόφασή του να μη δημιουργήσει ποτέ δική του οικογένεια, ο ίδιος είχε παραδεχτεί.
«Τίποτα δεν μου λείπει! Αν θέλω να βγω, βγαίνω. Αν θέλω να μείνω μόνος μου, το κάνω, αν και δεν με αφήνουν και ποτέ μόνο μου!»
Δεν σκεφτήκατε τη δημιουργία οικογένεια;
Αν είχα οικογένεια, δεν θα έκανα μουσική! Δεν μπορώ να παίζω πιάνο και να μ’ ακούει κάποιος άλλος.
– Μήπως ήσασταν Γάλλος στην προηγούμενη ζωή σας;
«Σίγουρα (γέλια), γιατί προσαρμόστηκα αμέσως. Έπαιζα πιάνο σε μπουάτ ως ακομπανιατέρ, και μάλιστα τότε το γαλλικό τραγούδι, το ποιητικό και ποιοτικό, ήταν δύσκολο!»
– Έπειτα αποκτήσατε και άδεια εργασίας;
«Ναι, πράγμα αρκετά δύσκολο. Η κυρία που είχε την μπουάτ όπου δούλευα δήλωσε στην αστυνομία ότι με θεωρούσε απαραίτητο για τη γαλλική κουλτούρα. Έτσι, μου δώσανε ειδική άδεια διαμονής και εργασίας.»
– Πόσων χρόνων πήγατε στο Παρίσι;
«Ήμουν 24 και έμεινα 15 χρόνια, αλλά ερχόμουν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Η Γαλλία για μένα είναι ένα κεφάλαιο τεράστιο, που δύσκολα εξηγείται».
Οι επιτυχίες που έχει υπογράψει είναι αναρίθμητες
Ανάμεσα σε τραγουδιστές διαφορετικού ύφους ο συνθέτης κατάφερε μέσα στα χρόνια να έχει το δικό του προσωπικό στιλ και ένα παίξιμο στο πιάνο που δεν μπορούσε να συγκριθεί με κανέναν.
Ο πατέρας του νέου κύματος άφησε μια σημαντική κληρονομία στην ελληνική μουσική και με την στάση ζωής του έγινε φωτεινό παράδειγμα για πολλούς νεότερους δημιουργούς.