Μόρια πρόσφυγες 2019: Στις εφιαλτικές μνήμες του 2015 παραπέμπουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο βόρειο Αιγαίο.
Μόρια πρόσφυγες 2019: Χθες τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία του νησιού της Μυτιλήνης έφθασαν οκτώ βάρκες με 323 άτομα, τα οποία και προωθούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Στον καταυλισμό, πλέον, βρίσκονται πάνω από 15.000 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, τον Οκτώβριο του 2019 πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 6.868 άτομα. Από αυτά, 3.474 πέρασαν στη Λέσβο, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο. Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστή η αναχώρηση σήμερα από τον καταυλισμό της Μόριας 815 αιτούντων άσυλο. Η μεταφορά θα γίνει σε λιμάνι της Αττικής το απόγευμα, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, με δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλα 58 άτομα θα φύγουν από τη Μόρια το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.
Εν τω μεταξύ, με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις». Ισχυρό σήμα κινδύνου για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η χώρα αν δεν συνειδητοποιήσει ότι το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι έκτακτο αλλά μια πραγματικότητα που θα μας απασχολεί για δεκαετίες, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι αν δεν κάνουμε όσα πρέπει οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας.
Μόρια πρόσφυγες 2019: Η κατάσταση που επικρατούσε ακριβώς έναν μήνα πριν
Μόρια πρόσφυγες 2019: ”Aν συνεχίσουμε να το κρύβουμε, οι ροές θα περάσουν από πάνω μας”
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ακόμα ότι: «Αν συνεχίσουμε να το κρύβουμε βάζοντας το κεφάλι μέσα στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο, να το θεωρούμε σαν κάτι έκτακτο που θα περάσει, τότε είναι βέβαιο ότι οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. Η πολιτική μας απόφαση είναι να το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά, να θωρακίσουμε στο μέτρο του δυνατού τα σύνορά μας, να ετοιμάσουμε τη διοίκηση, να οργανώσουμε την κοινωνία παράγοντας την ανθεκτικότητα της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο».
Αναφερόμενος στις βασικές λειτουργίες του νομοσχεδίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε πολλές φορές για την ανάγκη ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. «Το νομοσχέδιο θα προετοιμάσει το ζητούμενο και το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση, η ένταξη όλων αυτών των ανθρώπων. Το νέο σχέδιο νόμου ζητά τη συνεργασία του αιτούντος άσυλο σε όλα τα στάδια, και για να του το ζητήσει του παρέχει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει μέσα ό,τι πρέπει, νομική προστασία, περίθαλψη και αποτέλεσμα, δηλαδή ταχύτητα. Επιτάχυνση διαδικασιών, ενσωμάτωση, επιστροφές: αυτό είναι το τρίπτυχο και νομοσχεδίου. Είναι σχέδιο τολμηρό και φιλόδοξο και αυτό το δέχομαι γιατί είναι ένα στοίχημα για μένα προσωπικά, για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη δημόσια διοίκηση, για το υπουργείο, για την κυβέρνηση, για τη χώρα, να μπορέσει να το τρέξει και να το υλοποιήσει».
Μόρια πρόσφυγες 2019: Αρνούνταν να φύγουν από την Μυτιλήνη
https://www.youtube.com/watch?v=nTyRFUKMqV4