Νέο φορολογικό νομοσχέδιο 2019: Οι δαπάνες για ενοίκια θα μετρούν για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών δαπανών επί του εισοδήματος από το 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο 2019: Αποκαλυπτικός για το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαϊ και την εκπομπή «Αποτυπώματα». Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί, το οποίο θα αφορά σε όλα τα παιδιά μιας οικογένειας και όχι τα πρώτα 4 παιδιά. Για τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα επιβεβαίωσε πως θα επιβάλλεται ποινή φόρου 22% σε όποιον δεν δαπανά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% των συνολικών του εισοδημάτων. Ως εισόδημα δεν θα λογίζονται πλέον μόνον μισθοί και συντάξεις, αλλά θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το φορολογικό νομοσχέδιο θα δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για ανανέωση του στόχου του στόλου των οχημάτων τους και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ειδικά για τις παροχές σε είδος θα προβλέπει εκπτώσεις και κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Ο κ. Σταϊκούρας προσέθεσε πως το φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματώνει τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα εφετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019), τη μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020, την αναστολή ΦΠΑ για τρία έτη στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006, την αναστολή φόρου υπεραξίας για τρία έτη στα ακίνητα, την παροχή κινήτρων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών, καθώς και τη νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 και 48 δόσεις.
Ειδικό καθεστώς φορολόγησης
Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Πρόκειται για το θεσμό του «non-dom», που συνίσταται στη θέσπιση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου για το σύνολο των παγκοσμίων εισοδημάτων ενός φυσικού ή νομικού προσώπου προκειμένου αυτός να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα σε άλλη χώρα. Κατά τον ίδιο η κυβέρνηση εξετάζει το ιταλικό μοντέλο που προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου.
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο 2019: Τι νέο έρχεται
– προβλέψεις για εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. «Ναι, υπάρχει ζήτημα αύξησης της χρήσεως της ηλεκτροκίνησης. Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 1% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σήμερα 7%. Δεν θα φτάσουμε αμέσως στο 7% αλλά η κατεύθυνση είναι αυτή». Γενικότερα πάντως, το πλήρες πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2020, όπως ανέφερε ο υπουργός.
– νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 – 20.000 ευρώ παραμένει ίδια (παραμένει 22%) και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελστές μειώνονται κατά 1 μονάδα. Όσοι έχουν εισοδήματα έως 8.500 ευρώ, θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης κατά 20%. Αλλά για όσους έχουν πάνω από 26.000, η ωφέλεια περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, στις μεσαίες και ιδιαίτερα στις μικρές η ωφέλεια θα φτάνει έως το 41%.
– Σαν εισόδημα όπου θα επιβάλλεται κάλυψη 30% με πλαστικό χρήμα, δεν θα λογίζονται πλέον μόνον μισθοί και συντάξεις. Θα συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα της χρονιάς, όπως δηλαδή και τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης όμως και το πραγματικό εισόδοημα από ενοίκια.
– Αντίστοιχα πάντως, όπως διαφαίνεται από όσα ανέφερε ο κύριος Σταϊκούρας, στις δαπάνες που καλύπτουν το 30% του εισοδήματος, ενδέχεται να προσμετρούνται και πληρωμές για αμοιβές ελευθερων επαγγελματιών ή ενοικίου. Σχεδιάζεται μάλιστα να δοθούν και ειδικά κίνητρα για να πληρώνουν με κάρτες οι πολίτες.
– Μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)
– Μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020
– Αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006
– Αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα
– Κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Η μείωση θα γίνεται από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες για υπηρεσίες. Αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση αλλά δεν αφορά τα υλικά παρά μόνον τις υπηρεσίες.
– Νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ύψος της δόσης, ο αριθμός των δόσεων κλπ). Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.
– Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να χορηγούν κάρτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια προς τους υπαλλήλους τους
Τέλος, επιβεβαιώνοντας και όσα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα το business stories, ο κ Σταϊκούρας προανήγγειλε ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο». Τα κριτήρια ουσιαστικά θα είναι δύο, όπως ανέφερε: «πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα, αλλά το ποσό που θα επενδύσει στην χώρα μας.
Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ενταχθεί πάντως η χορήγηση επιδόματος 2000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από 1.1.2020. Το μέτρο σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια,που θα καλύπτουν ουσιαστικά το 90% ων εισοδημάτων.