Κυβέρνηση: Οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα των 100 ημερών θα είναι καθοριστικές. Έχουμε και λέμε: Το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανακουφιστικές κινήσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ και αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα. Στο θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης πάμε σε συναινέσεις με οριακές δυσκολίες.
Αυτό που εισηγείται η ΝΔ είναι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλέγεται με 151 ψήφους, ενώ παραμένει στην έσχατη περίπτωση η ασφαλιστική δικλείδα για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας με σχετική πλειοψηφία, όπως ισχύει και τώρα». Ουσιαστικά πάμε σε «αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».
Η εισήγηση της ΝΔ
- Δεν διαλύεται η Βουλή.
- Ισχύουν οι αυξημένες πλειοψηφίες, που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα κατά τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες (200-200-180), ενώ για την τέταρτη ψηφοφορία προβλέπεται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και στην έσχατη περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου, τότε παραμένει η δυνατότητα ανάδειξής του με σχετική πλειοψηφία.
Ονοματολογία
Σε ό,τι αφορά τον νέο Πρόεδρο άρχισαν να πέφτουν τα ονόματα… Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει Προκόπη Παυλόπουλο. Οι λοιποί συζητούν Γεννηματά, Δαμανάκη, Διαμαντοπούλου Αλιβιζάτο, Παπαδήμο και Βενιζέλο.
Ο νέος εκλογικός νόμος
Η κυβέρνηση χρειάζεται και πάλι -όπως στην ψήφο των αποδήμων- 200 βουλευτές, ώστε η όποια αλλαγή αποφασιστεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Όμως τα κόμματα της Αριστεράς δύσκολα θα συναινέσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής. ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δεν δέχονται κατάργηση της απλής αναλογικής. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της απλής αναλογικής είναι στο τραπέζι, καθώς αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, το 2023 θα υπάρξει διπλή κάλπη. Δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία με απλή αναλογική, οπότε θα έχουμε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις». Μάλιστα έχει πει ότι «αρκετές φορές ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα» και πως η ΝΔ θα προτείνει στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα.
Τα σενάρια για τον νέο εκλογικό νόμο
Να δούμε τί σενάρια υπάρχουν:
- Γερμανικό μοντέλο Οι μικρότερες περιφέρειες μετατρέπονται σε μονοεδρικές -όπου υποτίθεται ότι οι ψηφοφόροι θα καλούνται να ψηφίσουν πρόσωπα κι όχι κόμματα- και στις μεγάλες καθιερώνεται η εκλογή με λίστα -ο εκάστοτε αρχηγός κόμματος επομένως επιλέγει ποιοι θα είναι υποψήφιοι.
- Το ευρύτερο σενάριο Ορίζεται κατώτατο όριο στο μπόνους των εδρών του πρώτου κόμματος και κλιμακωτή αύξησή του μέχρι ένα συμφωνημένο ταβάνι, ανά μονάδα και έδρα.
- Το ειδικό μπόνους Εδώ έχουμε μπόνους 40 εδρών στον νικητή των εκλογών. (από την έντυπη έκδοση).