Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παραπολιτικά: Μια γρήγορη ματιά στην πολιτική επικαιρότητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραπολιτικά: Μια γρήγορη ματιά στην πολιτική επικαιρότητα

Παραπολιτικά: Καυστικές ατάκες για την πολιτική σκηνή της χώρας από τον Γιάννη Ντσούνο.

Παραπολιτικά: Με έναν αρχαίο στρατηγό αντιπαρέβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης τον Νίκο Κοτζιά με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου ότι δεν περίμενε αυτές τις εξελίξεις στην συμφωνία των Πρεσπών. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης είπε: «Ο στρατηγός Ιφικράτης ο Αθηναίος γύρναγε από μια εκστρατεία στην Θεσσαλία και περνώντας από την Βοιωτία που ήταν σύμμαχος των Αθηναίων έπρεπε να μείνουν το βράδυ έως ότου συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αθήνα. Έβαλε τους στρατιώτες του να χτίσουν ένα πρόχειρο τείχος και να βάλουν σκοπιές. Ένας από τους λοχαγούς του ρώτησε τον στρατηγό γιατί χτίζουν τείχος, αφού βρίσκονται σε συμμαχικό έδαφος και θα μείνουν για λίγες μόνον ώρες. Και ο Ιφικράτης απάντησε “γιατί η χειρότερη φράση που μπορεί να πει ένας στρατηγός είναι δεν το περίμενα”».

Ένταση για ακόμη μια φορά είχαμε στο κοινοβούλιο, αυτή τη φορά ανάμεσα στον Γιάννη Βαρουφάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αφορμή το μεταναστευτικό. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, απευθυνόμενος στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είπε: «Δεν θα μειώσετε τις ροές στη χώρα όσο και να αυστηροποιήσετε τις διαδικασίες, όσα δικαιώματα και αν αφαιρέσετε οι ροές έχουν πίσω τους λογικές που ο δικός σας μισανθρωπισμός, όσο αποτελεσματικά κι αν εφαρμοστεί, δεν θα αποδώσει». Εννοείται πως στο ίδιο ύφος ήταν και η απάντηση Χρυσοχοΐδη: «Αδικήσατε κατάφωρα και βάναυσα έναν λαό. Μαθήματα για την ασφάλεια της χώρας δεν δέχομαι, καθημερινά με τους συνεργάτες μου και όλους τους αρμόδιους δίνουμε αγώνα για να θωρακίσουμε την χώρα». Το έργο μάλλον θα έχει συνέχεια…

 

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Αληθεύει;

Αληθεύει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ομάδες ελέγχου των υπουργών, που θα απαρτίζονται από «γαλάζιους» βουλευτές; Δηλαδή δεν τους έφτανε η αξιωματική αντιπολίτευση, θα έχουν και εσωκομματική τώρα;

Παραπολιτικά: Έρχεται βαθμολογία

Η πρώτη βαθμολογία των υπουργών έρχεται μέσα στον Δεκέμβριο και μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε ότι όσοι συγκεντρώσουν χαμηλή βαθμολογία θα οδηγηθούν σε άλλες θέσεις, ίσως και σπίτι τους. Αν συμβεί αυτό, τότε θα μιλάμε και για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Λέτε;

Θα έρθει κανείς;

Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά 60 επιχειρηματίες θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κίνα για να συμμετάσχουν σε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις παγκοσμίως, την China International Import Export. Το σημαντικό εδώ πάντως δεν είναι πόσοι επιχειρηματίες θα συνοδεύσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά πόσοι Κινέζοι επιχειρηματίες θα έρθουν στην χώρα μας για να επενδύσουν.

Έμειναν κάγκελο

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι βουλευτές της της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όταν εμφανίστηκε ξαφνικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Και αυτό, γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν είναι μέλος αυτής της επιτροπής. Η απορία των βουλευτών λύθηκε, όταν ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι, λόγω του αμείωτου ενδιαφέροντός του για τις διεθνείς εξελίξεις, ήθελε να ακούσει την ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κάπνισε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο στο ζεύγος Αναστασιάδη στο σπίτι του, όπου οι δύο άντρες συζήτησαν εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και όλα τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας σε Ελλάδα και Κύπρο. Η απορία μας είναι αν κάπνισε ο κ. Αναστασιάδης, που είναι μανιώδης καπνιστής, ή αν παρέμεινε άκαπνος καθόλη την διάρκεια της βραδιάς, αφού από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι φανατικός αντικαπνιστής.

Come back

Επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, που μετά από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει την διοίκηση του ΕΛΓΑ. Η θέση είναι κομβική, αφού ο ΕΛΓΑ είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα.

Να προσέχετε

Σαστισμένος παρακολούθησε την δήλωση του Δημήτρη Βίτσα στην Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Βίτσας του είπε «να προσέχετε την υγεία σας». Στην απορία του υπουργού ο κ. Βίτσας διευκρίνισε: «Σας το λέω γιατί το μεταναστευτικό άφησε προβλήματα και στην δική μου υγεία και στου κ. Μουζάλα».

Διάλογοι επιπέδου

Αυτοί οι διάλογοι έγιναν στην συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά γιατί οι πολίτες απαξιώνουν τους πολιτικούς.

  • Γ. Ραγκούσης: «Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτήν την Βουλή, με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας».
  • Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής».
  • Βασίλης Υψηλάντης: «Ντροπή, απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητά μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους».
  • Ο κ. Ραγκούσης και η κα Αυγέρη φώναζαν σε άλλο σημείο της συνεδρίασης ότι «ο Φρουζής είναι έξω και περιμένει», για να απαντήσουν οι Μαρκόπουλος και Πλεύρης από τη ΝΔ «τώρα σας έπιασε ο πόνος; Για τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά, με εμάς έρχεται πρώτη φορά να καταθέσει».
  • Κώστας Καραγκούνης: «Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν, εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Άλλα κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο παρελθόν».

Ερώτηση δικιά μας και απορία παράλληλα: Σε αυτό το κλίμα θα διερευνηθεί η υπόθεση Novartis;

Ο Σάκης παρουσιαστής

Σε ρόλο παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, αφού ενώ μιλούσε και τον διέκοπτε ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας, δεν άντεξε και του είπε «Μην μιλάς άλλο», ενώ σε άλλο σημείο της εκπομπής, απευθυνόμενος στους παρουσιαστές, είπε: «Έχει το δικαίωμα να διακόπτει όποτε του γουστάρει;».

Χορευταράδες και θεριακλήδες

Έσυρε τον χορό στην Βλαχέρνα Αρκαδίας ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αυτό απαίτησε η παρέα του, που τραγουδούσε ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν τους χάλασε το χατίρι σηκώθηκε και χόρεψε μαζί τους. Πάντως από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν είδαμε και μερικούς θεριακλήδες που κάπνιζαν στο ταβερνάκι παρά την ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου. Εμ, άμα έχεις μερακλώσει, τους ξεχνάς τους νόμους.

Το καλό παράδειγμα

Στην οικονομική θέση ταξίδεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Χανιά στην Αθήνα όπου είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του εορτασμού της εθνικής μας επετείου. Μάλιστα κατά την αποβίβαση η προϊσταμένη πτήσης τον ρώτησε αν ήθελε να προηγηθεί και εκείνος απάντησε ότι θα περιμένει την σειρά του. Δίνει το καλό παράδειγμα, να τα λέμε κι αυτά.

Δεν άφησε τίποτα

Πώς το είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τα όργανα του κόμματος; Ότι η κα Γεννηματά τα έχει καταργήσει όλα; Και τώρα αυτοί, εκεί στο ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ και τις υπόλοιπες συνιστώσες θα οδηγηθούν σε συνέδριο σε 15 ημέρες; Μάλλον τα μαχαίρια έχουν βγει πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε.

Εμμονή με το τσιγάρο

Και περπάταγε ο Μητσοτάκης στην Κίσσαμο την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, όταν εντόπισε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Στέλιο Νικηφοράκη να είναι έτοιμος να ανάψει τσιγάρο. Ο πρωθυπουργός με δυνατή φωνή για να ακούνε και οι υπόλοιποι του είπε «κύριε Νικηφοράκη, σε ανοικτούς χώρους επιτρέπετε να καπνίζετε». Τίποτα δεν του ξεφεύγει και τίποτα δεν αφήνει ασχολίαστο, οι δε καπνιστές έχουν βρει τον μπελά τους.

Και ευρωβουλευτής και κριτής

Κριτής στο σόου Your face sounds familiar θα είναι ο Αλέξης Γεωργούλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα εκτελεί τα καθήκοντά του στην ευρωβουλή Δευτέρα με Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα αλλάζει ρόλο και θα κάθεται στην καρέκλα του κριτή. Πάντως από ό,τι μαθαίνω, κάποιοι στην Κουμουνδούρου δεν το βλέπουν αυτό με καλό μάτι.

Η μαντινάδα

Μια μαντινάδα άκουσε από τα χείλη μιας γιαγιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά μεγάλη, ο πρωθυπουργός την άκουσε ολόκληρη: «Παιδιά και εγγόνια έκανε ο γέρο Βενιζέλος, όμως κανείς δεν του μοιασε για ναναι ευχαριστημένος. Της φύσης επαράγγειλε αγόρι μου ο μέγας μας εθνάρχης της αδερφής του δισέγγονο να είναι αντικαταστάτης. Όταν εσύ γεννήθηκες τα γιασεμιά ανθούσαν και τα πουλάκια στα κλαδιά γλυκά εκελαηδούσαν. Όταν εσύ γεννήθηκες χαμογελούσε η φύση, η μοίρα σου εσκέφτηκε στη δόξα να σε ντύσει».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις