Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ανάπτυξη ελληνικής οικονομίας: Ο Μητσοτάκης αλλάζει την Ελλάδα – Τι γράφει ο διεθνής Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη ελληνικής οικονομίας: Ο Μητσοτάκης αλλάζει την Ελλάδα – Τι γράφει ο διεθνής Τύπος

Ανάπτυξη ελληνικής οικονομίας: Η γερμανική οικονομική εφημερίδα, Handelsblatt, διακρίνει ότι οι περισσότεροι Έλληνες ατενίζουν το μέλλον της οικονομίας με αισιοδοξία.

Ανάπτυξη ελληνικής οικονομίας: Το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο για την Ελλάδα όσον αφορά τον οικονομικό τομέα. «Οι Έλληνες ξαναβρίσκουν το θάρρος τους μετά την κρίση» επιγράφεται άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt, το οποίο επισημαίνει ότι «αρχίζει να διαχέεται μία αισιοδοξία». Αυτό τουλάχιστον, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, δείχνει επίκαιρη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kappa Research: «Δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους ξεπερνά ή έχει ήδη ξεπεράσει την κρίση. Έξι στους δέκα προσδοκούν υψηλούς δείκτες ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η δημοσκόπηση αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε καθαρά τις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου με το συντηρητικό κόμμα της Ν.Δ. Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης είναι ο πιο κατάλληλος πρωθυπουργός. Μόνο το 34% αναφέρει το ίδιο για τον προκάτοχό του, τον αριστερό Αλέξη Τσίπρα».

Η άλλη πλευρά του νομίσματος: «Μπορεί δύο στους τρεις Έλληνες να πιστεύουν ότι η χώρα άφησε πίσω της τον κίνδυνο, αλλά την ίδια στιγμή το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν έχουν ξεπεραστεί τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση. Έξι στους δέκα ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πατάξει τη διαφθορά, το 57% ζητεί μείωση της γραφειοκρατίας, το 48% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το έργο της δικαιοσύνης, ο ένας στους τρεις μιλάει για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της Handsleblatt «η δυσπιστία δεν είναι αδικαιολόγητη. Μπορεί η χώρα, που αποχώρησε από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018, να έχει ξεπεράσει την κρίση, αλλά οι επιπτώσεις της θα επιδρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 2% το ΑΕΠ δεν πρόκειται να επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης πριν από το 2030».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις