Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μεταναστευτικό 2019: “Πυρετός” στο Μαξίμου, σε απόγνωση οι νησιώτες
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Μεταναστευτικό 2019: “Πυρετός” στο Μαξίμου, σε απόγνωση οι νησιώτες

Μεταναστευτικό 2019: Με κίνδυνο να διχαστούν οι πολίτες, η κυβέρνηση φοβάται το κύμα αντιδράσεων και γι'αυτό "ανάβει" μηχανές, επανεξετάζοντας ορισμένες από τις λύσεις που είχε προκρίνει.

Μεταναστευτικό 2019: Ένταση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στα Γιαννιτσά, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων πραγματοποίησε «μπλόκο» σε λεωφορεία που μετέφεραν μετανάστες στην περιοχή, με σκοπό να εμποδίσει την εγκατάσταση τους σε κοντινό ξενοδοχείο. Τελικώς, με τη συμβολή της αστυνομίας, ολοκληρώθηκε η μεταφορά των περίπου 150 μεταναστών στον προορισμό τους, ενώ οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Οι νησιώτες, οι οποίοι εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που δεν λένε να κοπάσουν, διαπιστώνουν ότι η μεταφορά προσφύγων μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο για λίγο αμβλύνει το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η απόγνωση ξεχειλίζει.

Παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης με τις μεταφορές, η κατάσταση παραμένει χαοτική. Οι επιχειρήσεις αποσυμφόρησης των νησιών συνεχίζονται πάντως και σήμερα, με 197 άτομα να φτάνουν νωρίς το πρωί στον Πειραιά με το «Νήσος Σάμος» από Μυτιλήνη και Χίο, και 87 άτομα από Κω και Λέρο να φτάνουν λίγο αργότερα, στις 8:30 με το Blue Star 2. Οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Ακόμα και στα πιο αραιοκατοικημένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Λέρου, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Μεταναστευτικό 2019: Στήνουν μπλόκα

«Δεν έχουμε καν τα αναγκαία», διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στη Μόρια, όπου βρίσκονται σχεδόν 15.000 άνθρωποι σε μια δομή που χωρά λιγότερους από 3.000. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στα υπόλοιπα νησιά, όπου δεν υπάρχει ούτε διαθέσιμη κουβέρτα. Ενδεικτικά του κλίματος, όσα συνέβησαν στην Κω, το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, όταν δήμαρχος και κάτοικοι έστησαν μπλόκο με μηχανήματα του δήμου στο λιμάνι, προκειμένου να εμποδίσουν την αποβίβαση προσφύγων από πλοίο. Το πλοίο έφθασε στην Κω, αλλά μετά το μπλόκο των κατοίκων μόνο δύο από τα 77 άτομα αποβιβάστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα έφυγαν από το νησί.

Μεταναστευτικό 2019: Επεμβάσεις της ΕΛΑΣ

Παρόμοιο με τα Γιαννιτσά σκηνικό και στις Σέρρες, όπου πολυπληθής ομάδα ντόπιων προσπάθησε να παρεμποδίσει την έλευση ατόμων σε ξενοδοχείο του Σιδηροκάστρου. Χρειάστηκε και αυτή τη φορά να παρέμβει η αστυνομία, η οποία και ολοκλήρωσε με τα χίλια ζόρια την μεταφορά, ύστερα από δύο σχεδόν ώρες έντασης στον κάθετο άξονα της Εγνατίας. Η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών εκδηλώνεται ακόμα και σε περιοχές για τις οποίες δεν έχει προγραμματιστεί μεταφορά μεταναστών. Κάποιοι, λοιπόν, φωνάζουν προκαταβολικά, θεωρώντας ότι σύντομα θα έλθει η σειρά τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα οι κάτοικοι της Σκύδρας, οι οποίοι απειλούν ότι θα πάρουν τις καραμπίνες με σκοπό να εμποδίσουν την πιθανή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους. Δηλώνουν πως η κατάσταση στην Πέλλα έχει φτάσει στο απροχώρητο και προειδοποιούν την Πολιτεία, πως οι αντιδράσεις τους δεν θα έχουν προηγούμενο. Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που διαδραματίζονται τέτοιες σκηνές το τελευταίο διάστημα. Πριν από μία εβδομάδα, ένταση είχε προκληθεί και στα Βρασνά Θεσσαλονίκης για τον ίδιο λόγο. Κάτοικοι της περιοχής είχαν αποκλείσει κομβικά σημεία, προκειμένου να μην φτάσουν εκεί λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες. Και δεν θα είναι οι τελευταίες.

Μεταναστευτικό 2019: Εθνική υπόθεση

Η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση του προβλήματος γιατί από την μία πρέπει να δείξει ότι, χωρίς να κλείνει τα σύνορα, δεν θέλει να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες στη χώρα και, από την άλλη, να μην υπάρξουν φαινόμενα σαν των Γιαννιτσών ή στο Σιδηρόκαστρο που ήρθαν αντιμέτωποι κάτοικοι και μετανάστες. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα και αναφέρουν ότι πλέον χρειάζεται η αντιμετώπισή του να γίνει με όρους εθνικής συναίνεσης. Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο έφτασαν 40 χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Το τελευταίο τετράμηνο είχαμε 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών» είπε στη συνέχεια ότι «Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα», τόνισε.

Μεταναστευτικό 2019: Στον… καιρό οι ελπίδες

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί». Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αν προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία των όσων αιτούνται ασύλου, τότε η κατάσταση θα αποσυμπιεστεί και οι τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος από αυτόν που επέλεξε η κυβέρνηση. Ωστόσο, η εκτίμηση για περιορισμό εκείνων που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας, δεν στηρίζεται πάνω σε καμία αξιολογική βάση, παρά μόνο σε εκτιμήσεις ακόμη και προσδοκίες τις οποίες τρέφει η κυβέρνηση, ελπίζοντας μόνο στον κακό καιρό που θα περιορίσει το φαινόμενο της παράτυπης εισόδου μεταναστών δια θαλάσσης προς τα παράλια των ελληνικών νησιών.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Ya3Q_ilmnEQ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις