Κυπριακή ΑΟΖ και Τουρκία νέα: Αλλαγή τακτικής και σκέψεις για απομάκρυνση της ENI-TOTAL από το οικόπεδο 7 λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
Κυπριακή ΑΟΖ και Τουρκία νέα: Νέα εξέλιξη στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ φέρνει η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ως εκ τούτου έχει προκληθεί ανησυχία στην ιταλογαλλική κοινοπραξία εξορύξεων ENI-TOTAL η οποία λειτουργεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα οι επικεφαλής της να προσανατολίζονται σε άλλο τεμάχιο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», είχε προηγηθεί, πριν από δύο μήνες, η χαρακτηριστική δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος είχε πει πως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το σενάριο της μετακίνησης σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αποδίδεται σε λόγους συμβατικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, από το «κάδρο» των όποιων επόμενων αποφάσεων, δεν μπορούν να μην υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, τις ανησυχίες της ιταλικής ΕΝΙ φαίνεται πως συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL.
Πηγές, πάντως, που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν, εκτιμούν ότι οποιαδήποτε απόφαση για μετακίνηση σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια αλλαγή τακτικής.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα , σε αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στο τουρκικό Πρόγραμμα της DW ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί είχε προτείνει τη δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων και θεωρεί ότι θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Προς το παρόν οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν τα τουρκοκυπριακά εδάφη σαν να εμπίπτουν στα δικά τους κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι λάθος ότι η πρότασή μας για από κοινού αξιοποίηση των κοιτασμάτων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δεν αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πρότασή μας αντιμετωπίζεται διεθνώς όλο και πιο θετικά. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν την αποδέχονται, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όλο και συχνότερα λέγεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις μας».