Κατάθλιψη συμπτώματα: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

PLUS

Κατάθλιψη συμπτώματα: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Κατάθλιψη συμπτώματα: Ποια σημάδια πρέπει να σε προβληματίσουν και τι πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις τη μάστιγα της εποχής.

04.11.2019 | 12:10

Κατάθλιψη συμπτώματα: Μια λέξη που χρησιμοποιούμε συχνά -ίσως και υπερβολικά μερικές φορές. Σίγουρα η κατάθλιψη όμως είναι ένα σημείο που πρέπει να εξετάσουμε αν δεν νιώθουμε καλά για αρκετό καιρό. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα είναι εδώ για να σημειώσει κάποια σημάδια που καλό είναι να μας βάλουν στη διαδικασία να ψαχτούμε ώστε σύντομα να μπορέσουμε να απολαύσουμε και πάλι τη ζωή μας. Ο λόγος στην ειδικό…

Κατάθλιψη. Υπάρχει γύρω μας, τη συναντάμε αρκετά συχνά σε συγγενείς, φίλους, ακούμε για αυτήν μέσα από τα ΜΜΕ, είναι η πιο συχνή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας. Πόσο συχνά όμως αναρωτιόμαστε και εμείς αν πάσχουμε από κατάθλιψη; Χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη λέξη πολύ συχνά πλέον -ακόμα και στην υπερβολή της- είτε πάσχουμε, είτε όχι από τη διαταραχή, καθώς πολλές φορές δεν ξέρουμε ή μπερδεύουμε τα συμπτώματα.

Κατάθλιψη συμπτώματα: Επηρεάζεται και η σεξουαλική υγεία

Όπως και να έχει όμως, είναι γεγονός πως η ψυχική μας υγεία συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική και σωματική μας υγεία αλλά και τη σχέση μας. Όταν λοιπόν απορυθμιστούμε ψυχικά, παρουσιάσουμε δηλαδή ένα ψυχολογικό πρόβλημα, όπως κατάθλιψη, έντονο άγχος, κρίσεις πανικού, κλπ. επηρεάζεται με τη σειρά της και η σεξουαλική μας λειτουργία και κατ’ επέκταση και η σχέση μας με τον σύντροφό μας. Πιο απλά, επηρεάζεται γενικότερα η καθημερινή μας λειτουργικότητα. Μάλιστα, μία ένδειξη της ανάγκης για θεραπεία είναι όταν η θλίψη που νιώθουμε είναι σταθερή κάθε μέρα, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, όπως και κάποια από τα άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Κατάθλιψη συμπτώματα: Πως λειτουργεί η κατάθλιψη; Θα την καταλάβω έγκαιρα;

Η κατάθλιψη συνήθως αναπτύσσεται αργά και σταδιακά, γεγονός που κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό της σε σχέση με μία ξαφνική ασθένεια που μπορεί να κάνει την εμφάνισή της πιο εύκολα και γρήγορα. Μια κακή μέρα μετατρέπεται σε ένα τέλμα, καθώς μπορεί να ξεκινήσει από την αποφυγή της εργασίας, του σχολείου ή των κοινωνικών εκδηλώσεων. Η χαρά στο άκουσμα ενός ευχάριστου γεγονότος δεν κρατάει και αντικαθίσταται γρήγορα από αίσθηση βαθύτερης λύπης ή ακόμα και απόγνωσης, ενώ και η ανηδονία -έλλειψη γενικότερης ευχαρίστησης από πράγματα που πριν χάριζαν χαρά και ευεξία- είναι αρκετά συχνή.

Κατάθλιψη συμπτώματα: Δυσθυμία

Ένας μάλιστα τύπος κατάθλιψης, η δυσθυμία, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ως μια χαμηλού επιπέδου νόσος, προκαλώντας δυσφορία που υπονομεύει σιωπηλά την καριέρα και τις σχέσεις, κάνοντας το καταθλιπτικό άτομο να λειτουργεί σαν να είναι σε μια σοβαρή κατάσταση αναπηρίας. Η αναζήτηση θεραπείας είναι απαραίτητη, βοηθώντας και προσφέροντας ανακούφιση σε ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων, βάζοντας έτσι φως στη ζωή του καταθλιπτικού ατόμου που βλέπει ότι μπορεί σταδιακά να αρχίσει να συμμετέχει και να απολαμβάνει τη ζωή.

Κατάθλιψη συμπτώματα: Ποια είναι τα σωματικά σημάδια που καλό είναι να σε προβληματίσουν.

Αν και δεν εμφανίζεται με την ίδια συμπτωματολογία σε όλους μας, πιο συχνά παρατηρούμε τα παρακάτω:

-Πονοκέφαλοι
-Κούραση
-Διαταραχές στον ύπνο
-Διαταραχές στην όρεξη για φαγητό
-Δυσκολία στην πέψη και διακυμάνσεις στο βάρος
-Σεξουαλικές δυσλειτουργίες (μειωμένη ερωτική επιθυμία κλπ)
-Πόνοι στις αρθρώσεις
-Μυϊκοί πόνοι
-Πόνοι στο στήθος
-Χρόνιοι πόνοι γενικότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε κατάθλιψη όταν πονάμε σε κάποιο σημείο του σώματός μας. Για να έχουμε την κατάλληλη αντιμετώπιση και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες θα επισκεφτούμε τον γιατρό με την κατάλληλη ειδικότητα ανάλογα με τον πόνο μας, ο οποίος θα μας αποκλείσει πιθανές σωματικές ασθένειες και θα μας ενημερώσει για την πιθανή ύπαρξη ψυχικής φόρτισης και ψυχικού προβλήματος.

 

Κατάθλιψη συμπτώματα: Τι πρέπει να κάνεις αν πιστεύεις πως έχεις κατάθλιψη;

-Η άσκηση «απομακρύνει» την κατάθλιψη: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική και μέτριας έντασης άσκηση, μπορεί να βελτιώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς μπορεί να λειτουργήσει θετικά στα άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Το να γυμναστούμε με παρέα, με έναν φίλο ή το σύντροφό μας, μας δίνει και κοινωνική στήριξη, που μας ανεβάζει τη διάθεση εφόσον νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

-Επισκέψου ειδικό ψυχικής υγείας: ο οποίος θα σε βοηθήσει πρώτα από όλα να δεις αν πράγματι πάσχεις από την διαταραχή και αν ναι, θα σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για εσένα, είτε αυτή είναι ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμός και των δύο. Σε περίπτωση που σου χορηγήσει αντικαταθλιπτικά, φρόντισε να ακολουθήσεις την αγωγή σου χωρίς να τη διακόπτεις επειδή αισθάνθηκες καλύτερα. Ο ψυχίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος να την διακόψει, εφόσον κρίνει ο ίδιος ότι είναι η κατάλληλη ώρα, χωρίς τον κίνδυνο υποτροπής.

Θετικές σκέψεις και ελπίδα

-Η θετική σκέψη μπορεί να σε βοηθήσει: Η παλιά συμβουλή «σκέψου θετικά» (think positive), είναι μία πρακτική λύση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και όχι μόνο. Η πιο αισιόδοξη στάση ζωής, βοηθάει όλους μας να αντιμετωπίσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας. Έτσι λοιπόν, ο ειδικός, μπορεί να βοηθήσει τους καταθλιπτικούς (και όχι μόνο) ανθρώπους να μάθουν νέους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Ο αρνητικός εσωτερικός μονόλογος και η αρνητική συμπεριφορά, μπορούν να αντικατασταθούν από πιο αισιόδοξες σκέψεις και μια πιο θετική διάθεση.

-Η ελπίδα για καλύτερες μέρες είναι πραγματική: Στα βάθη της κατάθλιψης, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αυτή η απελπισία είναι μέρος της ασθένειας, δεν είναι μια πραγματικότητα. Μέσα από τη θεραπεία, η θετική σκέψη αντικαθιστά σταδιακά τις αρνητικές σκέψεις. Ο ύπνος και η όρεξη βελτιώνονται, το ίδιο και η καταθλιπτική διάθεση. Μάλιστα, οι άνθρωποι που έχουν μπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, είναι εξοπλισμένοι με καλύτερες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν το στρες στη ζωή που μπορεί να τους δημιουργήσει αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και να τους πάρει από κάτω.

Άλλο θλίψη άλλο κατάθλιψη

-Μην μπερδεύεις τη θλίψη με την κατάθλιψη: Μερικά γεγονότα της ζωής προκαλούν θλίψη ή απογοήτευση, αλλά δεν γίνονται κλινική κατάθλιψη. Η θλίψη δεν είναι κατάθλιψη, αλλά ένα φυσιολογικό συναίσθημα μετά από μία απώλεια, όπως θάνατος, διαζύγιο, απώλεια εργασίας ή διάγνωση με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Δεν σημαίνει λοιπόν πως επειδή για παράδειγμα χώρισες και νιώθεις πως δεν έχεις διάθεση για τίποτα ότι έχεις κατάθλιψη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για το πένθος του χωρισμού, όπου αν δεις ότι διαρκεί αρκετά και πάλι καλό είναι να το δεις…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σίγουρα χρειάζεσαι βοήθεια ειδικού όταν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε παλιότερες ενέργειες, όταν νιώθεις να «χάνεσαι» στο κενό. Ακόμα και αν πιστεύεις πως δεν θέλεις τίποτα, απλά δεν έχεις διάθεση, μην μείνεις σε αυτή την απροθυμία σου! Πήγαινε στον ειδικό που θα σε συμβουλέψει τι να κάνεις για να διώξεις μακριά αυτή την μαύρη και μίζερη διαταραχή…

Exit mobile version