Gaming: Νέο κρούσμα θανάτου στην Ταϊλάνδη

ΚΟΣΜΟΣ

Gaming: Νέο κρούσμα θανάτου στην Ταϊλάνδη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Gaming: Έμενε ξάγρυπνος όλη νύχτα για να παίζει και όταν ξημέρωνε απλά έκλεινε τις κουρτίνες και συνέχιζε να παίζει.

05.11.2019 | 19:57

Gaming: Αυξάνονται εντυπωσιακά τα κρούσματα θανάτου εφήβων, που πεθαίνουν από τον εθισμό τους στο gaming. Οι χώρες της Άπω Ανατολής έχουν την πρωτοκαθεδρία στο θλιβερό φαινόμενο και από εκεί προέρχεται και το πιο πρόσφατο θύμα. Ειδικότερα, ο 17χρονος Piyawat Harikun κυριολεκτικά έσβησε μπροστά στον υπολογιστή του, έχοντας περάσει όλη τη νύχτα παίζοντας video games. Ο 17χρονος ήταν εθισμένος στο gaming και, όντας σε σχολικές διακοπές από τα τέλη Οκτωβρίου, περνούσε όλο τον χρόνο του παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή του. Σύμφωνα με τους γονείς του, έμενε ξάγρυπνος όλη νύχτα για να παίζει και, όταν ξημέρωνε, απλά έκλεινε τις κουρτίνες και συνέχιζε να παίζει. Εκείνοι απλώς του πήγαιναν φαγητό στο δωμάτιό του και του ζητούσαν να σταματήσει.

Όλα αυτά ως το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο πατέρας του τον βρήκε στο δωμάτιό του πεσμένο από την καρέκλα του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το αγόρι πέθανε από εγκεφαλικό, το οποίο πιστεύουν ότι προκλήθηκε από το ολονύκτιο παιχνίδι του στον υπολογιστή. Ο πατέρας του άτυχου νέου δήλωσε πως επιθυμεί ο θάνατος του γιου του να αποτελέσει παράδειγμα για τους γονείς που έχουν παιδιά εθισμένα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. «Πρέπει να είναι πιο αυστηροί στις ώρες των παιχνιδιών, αλλιώς θα δουν τα παιδιά τους να καταλήγουν σαν τον γιο μου», δήλωσε

Gaming: Πότε η ενασχόληση με το διαδίκτυο είναι παθολογική

Παθολογική χαρακτηρίζεται η ενασχόληση με το Διαδίκτυο για περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό οι γονείς να βάζουν όρια στην ενασχόληση των παιδιών τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ώστε να προλάβουν καταστάσεις εξάρτησης. Εξάρτηση αποτελεί η απώλεια ελέγχου όταν τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης κάθε φορά που δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν. Όταν στα συμπτώματα στέρησης προστίθεται και σοβαρή αποδιοργάνωση της καθημερινότητας, μείωση του χρόνου με οικογένεια και φίλους και πτώση της επίδοσης στα σχολικά μαθήματα, έχουμε να κάνουμε με εθισμό. Συνήθως, ο εθισμός στα video games συνοδεύεται και από επιθετική συμπεριφορά, ενώ τα συμπτώματά του έχουν πολλά κοινά με τον εθισμό στο αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

Κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 60% των παιδιών με εθισμό στα video games πάσχει και από κατάθλιψη, ενώ το 40% έχει κάποια αγχώδη διαταραχή ή κοινωνική φοβία. Παρά τον χαρακτηρισμό του εθισμού ως ψυχικής ασθένειας, μόνο το 50% των παιδιών που έχουν εθιστεί λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Ο εθισμός στα video games οφείλεται κυρίως στην έκκριση της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο έπειτα από κάθε νίκη. Η ορμόνη αυτή ευθύνεται για το αίσθημα της ικανοποίησης και οι άνθρωποι τείνουμε να επαναλαμβάνουμε τις συμπεριφορές που μας ευχαριστούν.

Πώς προσεγγίζουμε το παιδί

Ο γονιός θα πρέπει να προσεγγίσει το εξαρτημένο παιδί με ηρεμία χωρίς επικριτική διάθεση και να το ακούσει με προθυμία έτσι ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να μιλήσει μαζί του για το θέμα. Σε περίπτωση, που κρίνει ότι το παιδί δεν συνεργάζεται καλό είναι στη συνέχεια να απευθυνθεί σε ειδικούς. Μονάδες παροχής βοήθειας λειτουργούν στα Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αλλά και στη «18 Άνω» και το ΚΕΘΕΑ, ενώ υπάρχει και η Γραμμή βοήθειας Υποστηρίζω.

 

Exit mobile version