Μητσοτάκης Κίνα: Βγαίνουμε από την κρίση πιο δυνατοί – Success Story για την Ελλάδα η Cosco

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Κίνα: Βγαίνουμε από την κρίση πιο δυνατοί – Success Story για την Ελλάδα η Cosco

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης Κίνα: Σημαντικές συμφωνίες για την έλευση κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα δρομολογήθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαγκάη Κυριάκου Μητσοτάκη που ολοκληρώνεται σήμερα.

05.11.2019 | 11:28

Μητσοτάκης Κίνα: «Οι Έλληνες βγαίνουν από την κρίση πιο δυνατοί, σοφότεροι και πιο πραγματιστές». Αυτό ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κρίση για την Ελλάδα ήταν μια τραγωδία, «αλλά όπως σε κάθε τραγωδία, στο τέλος έρχεται η κάθαρση», και τόνισε ότι μετά από δέκα δύσκολα χρόνια η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και σε εκατοντάδες καλεσμένους, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναδύεται από μια μακρά και επίπονη δεκαετή οικονομική κρίση και αντικρίζει τις ευκαιρίες του μέλλοντος με αίσθηση αισιοδοξίας και αυτοπεποίθηση.

Παράλληλα, μίλησε για τους δεσμούς Ελλάδας και Κίνας, που δεν αφορούν μόνο το εμπόριο, τις επενδύσεις, την τεχνολογία, τον τουρισμό ή την οικονομία, αλλά πηγαίνουν πολύ βαθύτερα στον χρόνο, αφού οι δυο χώρες έχουν μια μακρά διαδρομή ως αρχαίοι πολιτισμοί που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Επιπλέον, έκανε αναφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας λέγοντας ότι «είμαστε έθνος θαλασσοπόρων» και ότι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Η ασιατική χώρα έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε μακρινές αγορές

«Σε αυτό, οι συνέργειες με την Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στον κόσμο, είναι προφανείς» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πολλά από αυτά τα πλοία κατασκευάστηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 1.000 τα τελευταία 15 χρόνια, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια. Εάν αυτά τα πλοία μπορούσαν να αξιοποιήσουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αυτό θα βελτίωνε περαιτέρω τη συνέργειά μας με αμοιβαία επωφελή τρόπο», είπε.

Success Story για την Ελλάδα η Cosco

Αναφερόμενος στην επένδυση της COSCO στην Ελλάδα σημείωσε ότι «αποτελεί σημαντικό success story». «Η κυβέρνησή μου μόλις ενέκρινε ένα σχέδιο για επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι ήδη το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο. Μπορεί να γίνει και θα γίνει ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μίλησε για τα αρνητικά επιτόκια των ελληνικών εντόκων γραμματίων και εκτίμησε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3% το 2020.

«Η κυβέρνησή μου εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο με αυτοδυναμία και ξεκάθαρη εντολή να αποκαταστήσει την ανάπτυξη, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να διασφαλίσει ένα οικονομικό περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η χώρα κατέχει μία γεωπολιτικά προνομιακή θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. «Προσθέστε σε αυτά μία κυβέρνηση προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα “ξεκλειδώσουν” τις δυνατότητές μας και έχετε αυτά που θεωρώ ως αναγκαία συστατικά για να γίνει η Ελλάδας ένα πραγματικό success story», ανέφερε.

Ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα, όπως της εταιρείας που κατασκευάζει ανελκυστήρες, και ο ίδιος έκανε τα εγκαίνια του εργοστασίου της στη Σαγκάη προχθές. «Οι εταιρείες τεχνολογίας και “πράσινης” ενέργειας, που μας συνοδεύουν από την Ελλάδα, είναι απόδειξη αυτής της στρατηγικής. Θεωρούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής μας. Το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε υψηλής ποιότητας ελληνικά αγροτικά προϊόντα αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.

Θεωρώ τη συμφωνία για την προστασία της γεωγραφικής προέλευσης που θα υπογραφεί αύριο στο Πεκίνο απολύτως κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα από την Ευρώπη. Πρόκειται για μια στρατηγική την οποία ο πρόεδρος Μακρόν ανέπτυξε στη σχέση μας με την Κίνα: εμπιστοσύνη και ισορροπία. Αρμονία, αν θέλετε, για να χρησιμοποιήσω μια κινέζικη έννοια. Αυτές θα πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που θα διέπουν τη σχέση μας», τόνισε.

Exit mobile version