Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

10

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επαναστατική Αυτοάμυνα: Η προσεκτική έρευνα της Αντιτρομοκρατικής και τα δύο “χτυπήματα”
Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Η προσεκτική έρευνα της Αντιτρομοκρατικής και τα δύο “χτυπήματα”

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Η σύλληψη του 46χρονου, η αποκωδικοποίηση των στοιχείων αλλά και το «ξεσκόνισμα» του οπλισμού είναι τα επόμενα βήματα της Αντιτρομοκρατικής.

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Αυλαία έπεσε στην Επαναστατική Αυτοάμυνα, μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις της χώρας, που ετοίμαζε μάλιστα μεγάλο χτύπημα τις επόμενες ημέρες. Η εξάρθρωση ωστόσο, δεν είναι τυχαία. Προηγήθηκε με εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μια άκρως συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΛ.ΑΣ. Απόδειξη της στρατηγικής που ακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι το γεγονός ότι η πρώτη κατάληψη που εκκενώθηκε μετά από μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια στις 26 Αυγούστου, ήταν εκείνη του Gare. Σε εκείνη την κατάληψη πρωτοστατούσε ο άνδρας που τραυματίστηκε στο γόνατο κατά την ληστεία στο πρακτορείο στο Χολαργό.

Υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι γνώριζαν πως εκείνος ήταν ο αρχηγός και πως είχαν υπόνοιες ότι ήταν ο ίδιος που είχε πυροβολήσει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν υπήρχαν αποδείξεις. Η ΕΛΑΣ τον θεωρούσε πολύ επικίνδυνο: «Θα σκότωνε είμαστε σίγουροι» λέει στο iefimerida.gr παράγοντας του υπουργείου που έχει γνώση όλων των στοιχείων. Στην Κατεχάκη, γνώριζαν επίσης ότι ήταν εκείνος που κινητοποιούσε μικρά παιδιά στα Εξάρχεια.

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Οι κινήσεις του δράστη που οδήγησαν σε λάθη

Το γεγονός ότι η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην περιοχή των Εξαρχείων ξεκίνησε από την κατάληψη Gare, οδήγησε τον συγκεκριμένο άνδρα σε πολύ νευρικές κινήσεις στη συνέχεια. Η ληστεία στο πρακτορείο στο Χολαργό, πολύ κοντά στη «γιάφκα» της οργάνωσης ήταν το κυριότερο, που οδήγησε στην αρχή του τέλους για την τρομοκρατική οργάνωση. Ο δράστης άφησε πίσω του DNA του με το αίμα από τον τραυματισμό του, ενώ υπήρχε και το βίντεο αλλά και άλλα στοιχεία.

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Πώς έδρασε η Αντιτρομοκρατική

Από την ημέρα εκείνη η υπόθεση περιήλθε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Ακολούθησε επί 20 ημέρες μια απολύτως οργανωμένη και επισταμένη ερευνητική διαδικασία βήμα προς βήμα. Η Αντιτρομοκρατική ήξερε πού πήγε μετά ο δράστης μετά τη ληστεία στο πρακτορείο , σε ποιο νοσοκομείο μετέβη, ποιους συνάντησε, ποιοι τον περιέθαλψαν, ποια αυτοκίνητα χρησιμοποίησε. «Ήταν μια πολύ οργανωμένη στρατηγική και τακτική, ένα πραγματικό… κέντημα» λέει υψηλόβαθμη πηγή του υπ. Προστασίας του Πολίτη «με αποτέλεσμα να φτάσουμε ως εδώ».

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Το λέιζερ νυχτός και ο ανατριχιαστικός στόχος

Στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, πολιτική και φυσική, είναι πεπεισμένη ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να προκαλέσουν θύματα, πιθανότατα από την διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. «Θα σκότωναν αστυνομικό ή αστυνομικούς είμαστε βέβαιοι» λένε χαρακτηριστικά. Τα ευρήματα από την γιάφκα της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, στο Χολαργό, είναι πάρα πολλά. Μεταξύ άλλων, εκτός από τα Καλάσνικοφ, βρέθηκε και άλλο πιστόλι στο διαμέρισμα, βρέθηκαν χειροβομβίδες (τις είχαν χρησιμοποιήσει στην επίθεση κατά της πρεσβείας της Γαλλίας). Βρέθηκε ζελατοδυναμίτιδα – στοιχείο αναβάθμισης της οργάνωσης καθώς με μικρή ποσότητα μπορούσαν να επιτύχουν μεγάλη εκρηκτική δύναμη. Εντοπίστηκε επίσης λέιζερ για τη νύχτα, προκειμένου να σημαδέψουν με ακρίβεια μέσα στη νύχτα το θύμα που σχεδίαζαν.

Ένα από τα στοιχεία ωστόσο που αναδεικνύουν με προβληματισμό αστυνομικές πηγές είναι το γεγονός ότι ο ένας από τους συλληφθέντες της Επαναστατικής Αυτοάμυνας όπως και μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» είχαν αποφυλακιστεί χρησιμοποιώντας τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Έτσι θα χτυπούσαν τον στόχο τους

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν δύο χτυπήματα

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής καταλήγουν στο ότι η Επαναστατική Αυτοάμυνα ετοίμαζε δύο εντυπωσιακά χτυπήματα, όμως τα σχέδια τους ανέτρεψε η ληστεία στο πρακτορείο και ο τραυματισμός του 46χρονου καταζητούμενου – όπως φαίνεται και στο βίντεο που αποκάλυψε το protothema.gr – από την αδέξια κίνηση του 41χρονου συνεργού του.

Το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα θα γινόταν με την «κλασική» μέθοδο της οργάνωσης δηλαδή με το καλάσνικοφ – σφραγίδα, στο οποίο «φόρεσαν» διόπτρα νυκτός και λέιζερ. Άρα, λένε οι αστυνομικοί, θα χτυπούσαν νύχτα και ήθελαν να βρουν στόχο. Δηλαδή θα στόχευαν με ακρίβεια πιθανότατα σε αστυνομικό στόχο και η επίθεση θα ήταν αιματηρή.

Η δεύτερη ενέργεια – βάσει των ευρημάτων – θα ήταν βομβιστική πιθανότατα με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης και πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση θα έπαιζε το μαϊμού – ασθενοφόρο που ετοίμαζαν για να έχουν στη διάθεση τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν είναι ξεκάθαρο – λένε οι αστυνομικοί – αν το μαϊμού νοσοκομειακό όχημα θα το χρησιμοποιούσαν ως μέσο διαφυγής ή μετακινήσεων ή θα το φόρτωναν με βόμβες και θα το στάθμευαν έξω από το κτήριο – στόχο.

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Οι προμηθευτές και οι ληστείες

Oι έρευνες των αστυνομικών κινούνται σε δύο άξονες. Από τη μία ψάχνουν να βρουν τους προμηθευτές του οπλισμού και των εκρηκτικών της Επαναστατικής Αυτοάμυνας αλλά και του σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που βρέθηκε στη γιάφκα του Χολαργού.

Από τα συστήματα παρακολούθησης τω συχνοτήτων των αρχών, μέχρι τη διόπτρα, το λέιζερ, τους πυροκροτητές και την εκρηκτική ίλη. Πιθανότατα, σε αυτό το κομμάτι να λειτούργησε το γεγονός ότι ίσως αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με την Ο.Λ.Α ή κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα ποινικών. Παράλληλα, έχουν βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον πέντε ληστείες που κρίθηκαν ύποπτες καθώς χρησιμοποιήθηκαν καλάζνικοφ και το modus operandi προσομοιάζει με αυτό της Ε.Α, προκειμένου να σαρώσουν αξιοποιήσιμο υλικό από κάμερες και να σκιαγραφήσουν το προφίλ και άλλων μελών της οργάνωσης.

Σε ο,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό του 46χρονου φυγά, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να έχει λουφάξει σε κάποια κατάληψη στα Εξάρχεια χωρίς φυσικά να αποκλείουν ένα δεύτερο σενάριο που λέει ότι ο καταζητούμενος εδώ και μια εβδομάδα έχει βρει καταφύγιο στην επαρχία προκειμένου να αναρρώσει από τον βαρύτατο τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο.

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Συνεχίζεται η δουλειά για την εξάρθρωση όλων των οργανώσεων

Για το επόμενο διάστημα, όπως διαβεβαιώνουν από την ηγεσία της ΕΛΑΣ, οι έρευνες αναμένεται να αποκαλύψουν και τον ρόλο και άλλων ατόμων που φαίνεται να σχετίζονται με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Κυρίως όμως συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και των παραφυάδων τους. «Θα προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες για την εξάρθρωση των οργανώσεων και την εξιχνίαση των ενεργειών που έχουν κάνει. Η δουλειά συνεχίζεται…» είναι το μήνυμα από το υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Θα ανατίναζαν ασθενοφόρο δίπλα σε αστυνομικούς

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις