Αυθαίρετα παράταση – κατηγορία 5: Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς ρύθμισης των αυθαιρέτων φέρνει το νέο πλαίσιο που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Το νέο σύστημα για τα αυθαίρετα, που είχε προαναγγείλει από τα τέλη Οκτωβρίου το ΥΠΕΝ, βασίζεται σε τρεις άξονες: Το πρώτο σκέλος αφορά στην προθεσμία που θα δοθεί για την τακτοποίηση, το δεύτερο στη θέσπιση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου – ιδιοκτησίας και το τρίτο στις προσαυξήσεις που θα καλούνται να καταβάλουν οι «ξεχασιάρηδες».Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, για το μείζον ζήτημα των αυθαιρέτων, με τους προέδρους του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό και της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά ανακοινώθηκαν τα εξής:
1) Παράταση για τακτοποίηση μέχρι τέλη Ιουνίου 2020 -Ο υπουργός εξήγησε ότι «η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία για την κατηγορία 5, για τα βαριά αυθαίρετα. Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία».
2) Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου -Ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου σημείωσε σχετικά ότι για όλα τα νέα κτίρια οι δηλώσεις θα συνδεθούν με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Παρά ταύτα, θα ακολουθήσει η σταδιακή ένταξη για τα παλαιότερα ακίνητα. Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αποτελέσει «κλειδί» για τη μεταβίβαση, ενοικίαση ή πώληση ακινήτου.
3) «Τσουχτερές» προσαυξήσεις για καθυστερήσεις στην τακτοποίηση αυθαιρέτων -Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, μετά το πέρας της προθεσμίας του Ιουνίου του 2020 «όποιος δεν έχει μέχρι τότε τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δυο χρόνια ακόμα 30%»
Αυθαίρετα παράταση ΤΕΕ: Η κόκκινη γραμμή του 2011
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη για τα αυθαίρετα, επιβεβαιώθηκε ότι θα συνεχίσει να ισχύει η κόκκινη γραμμή του 2011. Ο συγκεκριμένος «κόφτης» αφορά τα αυθαίρετα που με βάση του σημερινούς νόμους, τον νόμο του 2013 και τον νόμο του 2017, έχουν αναγνωριστεί -και από το ΣτΕ- ως αυθαίρετα. Αυτό, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκη, θα οδηγήσει σε μια «σφαιρική και μονιμότερη λύση για το ζήτημα των αυθαιρέτων».
Να σημειωθεί ότι την ικανοποίησή τους για το νέο πλαίσιο για τα αυθαίρετα εξέφρασαν οι πρόεδροι του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός και της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς. Ο κ. Στασινός υποστήριξε ότι με το νέο πλαίσιο αφενός οι μηχανικοί δεν θα έχουν ρόλο διεκπεραιωτή και οι πολίτες θα πάψουν να χτίζουν αυθαίρετα «γιατί θα τους κοστίζει πάρα πολύ ακριβά και δεν θα υπάρχει ούτε μία περίπτωση να μην τον πιάσουν».
Από την πλευρά του, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, τόνισε ότι με τη νέα ρύθμιση για τα ακίνητα και τα αυθαίρετα «ταυτότητα κτιρίου θα αποκτά κάθε κτίριο που μεταβιβάζεται ολόκληρο καθώς και κάθε κτίριο που η πλειοψηφία των ιδιοκτητών του θα επιλέξει να αποκτήσει ταυτότητα για όλο το κτίριο αντί να πληρώνουν κάθε φορά μηχανικό για μία – μία ιδιοκτησία. Θα είναι ένα μέτρο χρήσιμο για την κοινωνία και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει καμία επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων».