Μητσοτάκης - Μέρκελ: Η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν για τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα.
Μητσοτάκης Μέρκελ: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το πρωί προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και συνομίλησαν και για το προσφυγικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν για τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα. Το τηλεφώνημα διήρκεσε αρκετή ώρα και συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να μην υπάρξουν διαρροές της συνομιλίας. Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, στη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, ήταν και το μεταναστευτικό. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η προκλητική ρητορική από πλευράς Τουρκίας είχαν βρεθεί στο επίκεντρο.
Δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο και ο αναλογικότερος καταμερισμός προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, οι δύο πλευρές αναζητούσαν μέθοδο πειθούς για τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους. Στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ομιλία του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως η κατάσταση με το προσφυγικό στην Ελλάδα είναι εκρηκτική. «Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μητσοτάκης Μέρκελ: «Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός
Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι γιατροί ή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν. «Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός. Ας σημειωθεί ότι το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον περασμένο Οκτώβριο. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζονται οι ροές και να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τις ροές», είπε ο Πρωθυπουργός προς τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Τουρκία.
Στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το μήνυμα που στέλνει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι «η Ελλάδα αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση». Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, φιλοδοξεί να περάσει η Γερμανία. Η κεντρική ιδέα του πλάνου του Βερολίνου είναι η αλλαγή στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από τους πρόσφυγες. Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μέρκελ έγινε μόλις μία ημέρα μετά τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Β.Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με την γερμανική πλευρά να επιθυμεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα από το Βερολίνο προσβλέπει σε συντονισμένες ενέργειες με στόχο να ξεπεραστεί το γαλλικό βέτο για Β.Μακεδονία και Αλβανία.