Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γερμανία: Ακροδεξιοί… εθελοντές επιτηρούν για την τήρηση της τάξης
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ακροδεξιοί… εθελοντές επιτηρούν για την τήρηση της τάξης

Γερμανία: Kυκλοφορούν με κόκκινα γιλέκα που φέρουν το διακριτικό έμβλημα S σε εκείνες τις συνοικίες του Βερολίνου που οι ίδιοι θεωρούν ότι μαστίζονται από τη μικροεγκληματικότητα.

Γερμανία: Είναι γεγονός ότι η ακροδεξιά επανέρχεται στην Ευρώπη με διάφορα προσωπεία. Στην Ελλάδα, που χτυπήθηκε πρώτη από την οικονομική κρίση, φαίνεται ότι πρόλαβε και έκανε τον κύκλο της, αποδεικνύοντας τις στέρεες βάσεις της δημοκρατίας μας. Η Γερμανία, όμως, με το ένοχο παρελθόν, είναι μια διαφορετική περίπτωση. Εκεί η ακροδεξιά ξυπνά οδυνηρές μνήμες και φαντάσματα, γι’ αυτό και προκαλεί πιο οξείες αντιδράσεις. Τέτοιες μνήμες ξυπνούν και οι δεξιοί πολιτιοφύλακες, που βγαίνουν στους δρόμους του Βερολίνου, λέγοντας ότι προστατεύουν τους πολίτες και βοηθούν την αστυνομία στο έργο της.

Πρόκειται για συνολικά 20 άτομα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Δημιουργείστε Ζώνες Προστασίας» στο Βερολίνο. «Schafft Schutzzonen» είναι ο γερμανικός όρος. Κάποιοι λένε ότι τα αρχικά παραπέμπουν στα SS (Schutzstaffel) του Χίτλερ. Οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες κυκλοφορούν με κόκκινα γιλέκα που φέρουν το διακριτικό έμβλημα S σε εκείνες τις συνοικίες του Βερολίνου που οι ίδιοι θεωρούν ότι μαστίζονται από τη μικροεγκληματικότητα.

Γερμανία: Το ακροδεξιό ΝPD πίσω από την πρωτοβουλία

Πίσω από την πρωτοβουλία για τις «ζώνες προστασίας» κρύβεται το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD). Εκπρόσωποί του υποστηρίζουν ότι οι περιπολίες γίνονται κατά προτίμηση σε συνοικίες με έντονη τουριστική κίνηση ή μεγάλο αριθμό μεταναστών, σε μία προσπάθεια να «διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η τάξη». Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική: σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των γερμανικών αρχών τα ποσοστά εγκληματικότητας μειώνονται, τόσο στο Βερολίνο, όσο και συνολικά στη Γερμανία. Γι αυτό, πολιτικοί επιστήμονες και κοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι οι αυτόκλητοι προστάτες της τάξεως έχουν διαφορετικά κίνητρα από εκείνα που επικαλούνται. Ότι δηλαδή δεν θέλουν να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αλλά να εκφοβίσουν τους αλλοδαπούς και να εκμεταλλευθούν την ξενοφοβία για να αντλήσουν πολιτικά οφέλη.

Η στάση των αρχών

Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν με κριτική διάθεση τις δραστηριότητες της αυτοαποκαλούμενης πολιτοφυλακής, ωστόσο έχουν «δεμένα τα χέρια» από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες δεν υπερβαίνουν κάποια όρια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στα τέλη Οκτωβρίου, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο αυτοαποκαλούμενος πολιτοφύλακας «δεν έχει καμία επιπλέον αρμοδιότητα απ’ ότι ο κάθε πολίτης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις