Κυβέρνηση: Η αλήθεια είναι ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων της έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό γιατί οι επιτελείς του Μαξίμου είχαν δώσει μεγαλύτερο βάρος (και ορθώς είχαν κάνει) στην οικονομία, αφού παρέλαβαν μια χώρα με αρνητικούς οικονομικούς δείκτες στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την ανεργία και μια οικονομία που βασίζονταν αποκλειστικά στην δημιουργία υπερπλεονασμάτων μέσω της ασφυκτικής υπερφορολόγησης των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, μικρομεσαίων και μη.
Το μεταναστευτικό ζήτημα κινούταν με ελεγχόμενους ρυθμούς και το μόνο πρόβλημα, μετά την οικονομία, που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση ήταν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που κινούταν σε αρνητική τροχιά, αφού οι περισσότερες έρευνες έδειχναν ότι οι κάτοικοι των πόλεων αισθάνονται ανασφαλείς, ενώ η εγκληματικότητα είχε αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, που «έβγαλε» από τα σωφρονιστικά καταστήματα «βαρείς ποινικούς», που συνέχισαν την δράση τους.
Κυβέρνηση: Επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων
Ωστόσο, αυτός ο κυβερνητικός προγραμματισμός του καλοκαιριού έμελλε να τροποποιηθεί και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης να τεθούν σε άλλη βάση. Ο λόγος είναι προφανής: οι οικονομικοί δείκτες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μόλις δύο μηνών, άρχισαν να βελτιώνονται σημαντικά, οι μειώσεις στην φορολογία ικανοποίησαν τις διεθνείς αγορές και οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ανέβασαν την ψυχολογία της αγοράς στο εσωτερικό της χώρας και βελτίωσαν την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Την ίδια όμως ακριβώς στιγμή η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την «έξαρση» του μεταναστευτικού ζητήματος, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις τοπικές κοινωνίες από την μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα, αλλά και την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις διεθνείς συμφωνίες για επιστροφή όσων προσφύγων δεν δικαιούνται άσυλο στα εδάφη της.
Το πρόβλημα της ασφάλειας
Αποτέλεσμα αυτής της έξαρσης ήταν η τροποποίηση των κυβερνητικών σχεδίων και η ανάγκη εκπόνησης δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μην αποτελέσει «αχίλλειο πτέρνα» για την συνέχιση του κυβερνητικού έργου. Και ενώ κάποιοι στην κυβέρνηση νόμιζαν ότι οι δράσεις που ανακοινώθηκαν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα επανέφεραν τα πράγματα σε μια «κάποια ηρεμία» και ο σχεδιασμός και η προσήλωση στην οικονομία θα επανέρχονταν στο κυβερνητικό σχεδιασμό, ένα ακόμη πρόβλημα έρχεται και κάνει την εμφάνισή του: είναι το πρόβλημα της ασφάλειας των πολιτών και τα φαινόμενα ανομίας στα κέντρα των πόλεων, αλλά και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι πορείες και οι διαμαρτυρίες των πολιτών απέναντι στα κυβερνητικά νομοσχέδια (παιδείας, φορολογικό, ασφαλιστικό) γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Στις πορείες αυτές είδαμε μετά από καιρό να παρεισφρέουν ομάδες αντιεξουσιαστών, αναρχικών συλλογικοτήτων, αλλά και λοιπών παρανομούντων που βρίσκουν ευκαιρία να δημιουργήσουν επεισόδια, να καταστρέψουν περιουσίες, μαγαζιά, βιτρίνες καταστημάτων και να προκαλέσουν τραυματισμούς συμπολιτών μας από την ρίψη μολότοφ, πετρών κ.λπ. Παράλληλα, τα φαινόμενα επιθέσεων σε διμοιρίες αστυνομικών, κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων, συνεχίζονται, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η ΑΣΟΕ αποτέλεσε ορμητήριο αρκετών επιθέσεων προς τους αστυνομικούς και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι πρυτανικές αρχές αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση-προειδοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί στην σχολή. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και ότι η ΑΣΟΕ αποτελεί καταφύγιο παράνομων που κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ ή διακινούν ναρκωτικά.
Αλλαγή σχεδιασμού
Η κατάσταση αυτή οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στην αλλαγή του κυβερνητικού σχεδιασμού και στην επίσπευση των δράσεων για την βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Οι συσκέψεις με τον αρμόδιο υπουργό ήταν συνεχείς και είχαν ως αποτέλεσμα την πρώτη (επί διακυβέρνησης ΝΔ) επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στην Αττική με συλλήψεις ατόμων που ελέγχονται για συμμετοχή σε τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και την ανακάλυψη κρησφύγετων, στα οποία υπήρχε βαρύς οπλισμός και υλικά κατασκευής βομβών έτοιμα προς χρήση.
Δύο αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ανομίας
Οι αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανομίας είναι δύο και η εφαρμογή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Απόφαση πρώτη: «Ο νόμος για το άσυλο θα τηρηθεί μέχρι κεραίας», έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Τα επεισόδια στην ΑΣΟΕ, όπου η αστυνομία δεν μπήκε στον προαύλιο χώρο της σχολής ήταν λανθασμένη κίνηση και δεν θα ξαναγίνει. Η αστυνομία δεν θα μείνει απαθής την επόμενη φορά που θα συμβούν παρόμοια γεγονότα και θα εισέλθει στους χώρους του πανεπιστημίου και θα προχωρήσει σε συλλήψεις ατόμων που δημιουργούν επεισόδια. Απόφαση δεύτερη: οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στα υπό κατάληψη κτίρια της πρωτεύουσας θα συνεχιστούν, όπως θα συνεχιστούν και οι επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με συλλήψεις και εξέταση υπόπτων για συμμετοχή ή σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών.
Παράλληλες δράσεις για την τήρηση της τάξης
Συμπληρωματικά σε αυτές τις δύο κρίσιμες αποφάσεις η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και την τήρηση της τάξης μέσω μιας σειράς και άλλων δράσεων. Ενισχύονται οι περιπολίες στο κέντρο της πόλης τόσο από πεζούς αστυνομικούς, όσο και από την νέα ομάδα ΔΙΑΣ που είναι εποχούμενη και έκανε ήδη την εμφάνισή της στους δρόμους της πρωτεύουσας. Σε ό,τι αφορά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εξετάζεται η δημιουργία συστήματος καρτών εισόδου για τους φοιτητές, έτσι ώστε να απομονωθούν τα ακραία στοιχεία και εκείνοι που δεν είναι φοιτητές, αλλά χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως ορμητήριο για έκνομες πράξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζεται και η δημιουργία ειδικού ξεχωριστού τηλεφωνικού κέντρου, όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν παράνομες ενέργειες που αντιλαμβάνονται και να ενημερώνουν την αστυνομία, ώστε να επεμβαίνει έγκαιρα.
Η πολιτική διάσταση του ζητήματος της ασφάλειας
Πάντως η διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας δεν είναι μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφού χρειάζεται διαχείριση και στην πολιτική διάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει και σε αυτήν την περίπτωση να ζητά την συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων. Όσο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι αντίθετος στις κινήσεις της κυβέρνησης (π.χ. οι δηλώσεις στελεχών του για τις ποινές για τις βόμβες μολότοφ), τόσο εκτιμάται ότι απομονώνεται πολιτικά και εμφανίζεται απέναντι στους πολίτες που επιθυμούν περισσότερη ασφάλεια. Το ίδιο πολιτικό αποτέλεσμα -αυτό της απομόνωσης- επιφέρουν και οι παρουσίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε κινητοποιήσεις που συχνά καταλήγουν σε έκτροπα, γεγονός που επιτρέπει στα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για «υποστηρικτική πολιτική σε φαινόμενα μπαχαλοποίησης» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω στα ζητήματα της ασφάλειας και στην πάταξη της ανομίας, αφού γνωρίζουν ότι η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα οδηγεί στην έτι περαιτέρω αποδοχή της κυβέρνησης μεταξύ των πολιτών ανεξάρτητα με το αν ψήφισαν ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.