Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συντάξεις: Η μοίρα των Millennials
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Η μοίρα των Millennials

Συντάξεις: Όσοι γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 θα συνταξιοδοτηθούν σε μεγαλύτερη ηλικία από τους γονείς τους και θα λάβουν τελικά σημαντικά μικρότερη σύνταξη.

Συντάξεις: Η γενιά των Millennials, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90 και ως το τέλος του αιώνα, αναμένεται να πάρουν σύνταξη-φιλοδώρημα, εργαζόμενοι ταυτόχρονα για περισσότερα χρόνια. Αυτό μοιάζει σαν προδιαγεγραμμένο μέλλον, αν εξετάσει κανείς τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σύμφωνα με τις καταχωρήσεις τους Αυγούστου στις 100 νέες θέσεις εργασίας οι 57 είναι μερικής απασχόλησης (300 ευρώ). Από τις υπολειπόμενες δε θέσεις πλήρους απασχόλησης, οι μισές είναι κάτω 500 ευρώ. Αναμενόμενο είναι, λοιπόν, και οι εισφορές που αναλογούν σε αυτή τη μισθοδοσία να επιφέρουν πενιχρές συντάξεις.

Σχετική μελέτη ΟΟΣΑ καταδεικνύει το νέο ασφαλιστικό μοντέλο, που αναμένεται να επικρατήσει στις χώρες-μέλη του. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη δουλειά και μικρότερη σύνταξη για περισσότερα χρόνια, υπό το πρίσμα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Ειδικά οι Έλληνες Millennials θα εργαστούν κατά κανόνα για περισσότερα χρόνια, θα συνταξιοδοτηθούν σε μεγαλύτερη ηλικία από τους γονείς τους, ήτοι στα 62, και θα λάβουν τελικά σημαντικά μικρότερη σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στο 53,9% του συντάξιμου μισθού τους. Μάλιστα, τη σημαντικά χαμηλή αυτή σύνταξη θα τη λαμβάνουν για περισσότερα χρόνια και συγκεκριμένα για σχεδόν το 40% της ενήλικης ζωής τους.

Συντάξεις: Μονόδρομος η αύξηση των ορίων ηλικίας

Σύμφωνα με τη εν λόγω μελέτη, με στόχο την επίτευξη μιας σχετικής ισορροπίας, η Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, προχώρησε σε λύσεις όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης. Διατηρώντας το σύστημα καθορισμένων παροχών, μείωσε τους συντελεστές συσσώρευσης βάσει των οποίων θεμελιώνονται οι μελλοντικές συνταξιοδοτικές παροχές και άλλαξε τον τρόπο αναπροσαρμογής των βασικών συντάξεων, οι οποίες θα ακολουθούν πλέον όχι τις αυξήσεις μισθών, αλλά τον πληθωρισμό.

Με τον τρόπο αυτόν «πέτυχε» την αύξηση της ηλικίας αποχώρησης από την εργασία, από 60 που ίσχυε για τους σημερινούς συνταξιούχους, στα 62, τόσο για όσους συνταξιοδοτηθούν σήμερα όσο και για όσους γεννήθηκαν εντός της δεκαετίας του 1990. Μείωσε επίσης το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων από 70,6% που ίσχυε για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι στο 53,9% για όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον. Ακόμη και για αυτούς που θα λάβουν σύνταξη το επόμενο διάστημα το ποσοστό αναπλήρωσης έχει περιοριστεί στο 62,8% του συντάξιμου μισθού. Ο Οργανισμός επισημαίνει στην έκθεσή του ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται σε αυτές με τις μεγαλύτερες μειώσεις ποσοστών αναπλήρωσης, ακόμα και πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Πάντως το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, ύστερα από 10 χρόνια μνημονιακών περικοπών και παρεμβάσεων που οδήγησαν σε μείωση του επιπέδου των συντάξεων κατά 45% και σωρευτική απώλεια 63 δισ. ευρώ, έχει περιθώρια βελτιωτικών παρεμβάσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις