Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Στοιχεία – σοκ για την Ελλάδα
PLUS

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Στοιχεία – σοκ για την Ελλάδα

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια:  Από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πάσχουν 500-700 χιλιάδες Έλληνες και οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια:  Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 500-700 χιλιάδες συνάνθρωποί μας πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, με τους μισούς περίπου από αυτούς να μην το γνωρίζουν. Αν δεν υπήρχε δε το κάπνισμα, δεν θα γνωρίζαμε τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Ο κυριότερος λόγος εμφάνισης της ΧΑΠ σε ποσοστό 85 με 90% είναι το κάπνισμα, με τα άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, να επιμερίζονται στο υπολειπόμενο μικρό ποσοστό. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι μισές από τις εισαγωγές σε παθολογικές κλινικές για αναπνευστικά νοσήματα οφείλονται στη ΧΑΠ.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ, η οποία φέτος έχει οριστεί για τις 20 Νοεμβρίου. Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας μάλιστα παρουσίασαν μια νέα διαδικτυακή καμπάνια με τον τίτλο #happyBREATHday που έχει στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και το χρόνο εμφάνισης, έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, βοηθούν τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα και να ζουν σχεδόν φυσιολογικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις